De la zero – Siguranţa datelor tale pe smartphone-uri

Scris de | 19 iunie, 2011
De la zero – Siguranţa datelor tale pe smartphone-uri

Smartphone- urile pot memora aproape orice. Totuşi, ce putem face atunci când dorim ca iPhone-ul, Androidul & Co. să „uite” aceste date?

Redactat de: Bogdan Bele

Ne ajută să comunicăm, să ne organizăm rutina zilnică şi să rămânem la curent cu noutăţile. Datorită capacităţii de memorare a aproape întregii noastre vieţi, de la email până la istoriculul browserului și găsirea locaţiei prin Google Maps până la tot felul de gânduri în biţi şi bytes, smartphone-urile au devenit cvasi-standard pentru jurnalele moderne. Chiar dacă nu ţinem un jurnal, smartphone-urile noastre ar putea oferi informaţii la orice oră.

Dă mai departe, fără conţinut

În era Wikileaks, memorarea datelor personale este un semn al transparenţei; majoritatea se simt rău doar când se gândesc la cantitatea de date care în circumstanţe nefavorabile ar putea ajunge în mâinile terţilor neautorizaţi. Astfel, nu doar în cazul reciclării dispozitivului sau în cazul furtului se pune întrebarea: Cum se poate reveni la setările din fabrică? Şi în cazul vânzării unui model la mâna a doua sau în cazul în care dispozitivul este dat mai departe unui membru al familiei, trebuie avută în vedere „igiena” datelor. Cei care dau înapoi un smartphone de firmă la un departament IT nu prea bine informat, care să îl reseteze complet după ce este predat, ar face bine să şteargă informaţiile private existente înainte de restituirea către angajator. Utilizatorii care iau în considerare un schimb în locul reparării, ar trebui să reseteze dispozitivul înaintea predării – producătorii promit să facă acest lucru înainte de livrarea către alţi clienţi, dar greşelile sunt umane şi se mai întâmplă… În general, pretenţiile majorităţii utilizatorilor sunt satisfăcute prin readucerea smartphoneurilor la setările din fabrică. Modalităţile de resetare vor fi descrise în paginile următoare.

Siguranţă înşelătoare

Sunt totuşi şterse datele în urma resetării? În majoritatea cazurilor răspunsul este „Nu”: cu ajutorul unor programe corespunzătoare, experţii în domeniu pot restaura astfel de date, care au fost marcate ca fiind șterse sau a căror suprascriere a fost permisă, dar care fizic sunt încă disponibile. Cei ce doresc să se simtă în siguranţă, trebuie să utilizeze programe speciale în scopul suprascrierii datelor vechi – programe ce nu sunt (încă) disponibile pentru toate modelele. Cel puţin, pentru cardurile de memorie externe există soluţii simple, pe care le vom prezenta de asemenea în acest articol:

Iphone

Sistemul de operare californian iOS 4 oferă multe opţiuni de ştergere – chiar şi în caz de furt

De fapt, Apple simplifică lucrurile: În loc să suprascrie efectiv datele utilizatorului, precum în cazul iPhone 3G, ceea ce a durat două ore bune, californienii mizează acum pe criptare – şi o dată cu resetarea „aruncă” cheia de decriptare.

Tot nu înseamnă totul

Pentru iPhone ar trebui aleasă întotdeauna opţiunea a doua „Ştergeţi conţinut şi configurări”, care va reseta toate configurările la valorile lor implicite. Această opţiune se accesează din meniul „Configurări” prin selectarea „General” şi apoi „Resetare”. În cazul în care acţionaţi butonul roşu „Resetare iPhone”, dispozitivul permite suprascrierea datelor. În final, se oferă posibilitatea de „Restore” – nu este vorba despre o restaurare de pe o copie de siguranţă! – via iTunes, prin care se instalează cea mai recentă versiune a firmware-ului. În caz de furt ar trebui utilizat serviciul gratuit „Find My iPhone”, care permite o ştergere de la distanţă a informaţiilor; pe pagina de internet Apple este disponibil un tutorial ce facilitează configurarea deloc banală.

Suprascriere multiplă

Cei care nu se mulţumesc cu distrugerea cheii de decriptare pot apela la aplicaţia Secure Wipe disponibilă pentru 0,79 Euro sau aplicaţia iErase disponibilă pentru 5,49 Euro; alternativ dispozitivul se poate suprascrie de mai multe ori cu muzică.

Android

Platforma flexibilă Android nu pune obstacole în calea utilizatorilor ce insistă asupra ştergerii datelor.

Altfel decât în cazul Apple, Google nu oferă momentan totul din aceeaşi sursă; astfel, un sistem de protecţie contra furturilor trebuie căutat la alţi ofertanţi. E drept că dispozitivele cu Android pot îndepărta urmele utilizatorului la fel de bine ca și concurenţii.

Roata înapoi

Pentru aceasta, la toate variantele de Android în circulaţie, se accesează setările din meniu şi se selectează de acolo rubrica „Protecţia datelor”, unde se găseşte şi funcţia, cu care se poate aduce smartphone-ul la setările din fabrică. Deoarece procedeul are loc foarte repede, nu se poate presupune, că datele utilizatorului sunt într-adevăr iremediabil şterse – în schimb ar putea fi vorba doar de acordarea permisiunii de suprascriere, precum în cazul iPhone. Cardurile de memorie se pot formata direct în dispozitiv, accesând rubrica corespunzătoare de la configurări – totuşi, cei care pun preţ pe securitate ar trebui să urmeze indicaţiile de pe pagina următoare.

Ștergere de la distanţă

Oferta de aplicaţii de siguranţă pentru localizarea şi ştergerea datelor în caz de furt este variată; recomandăm Wave Secure de la McAfee (şapte zile gratis, apoi disponibil pentru 20 dolari per an).

Windows Phone 7

Noul Windows mobil facilitează multe – chiar şi resetarea.

Prin intermediul Windows Phone 7, Microsoft oferă din nou posibilitatea utilizării mai simple – valabil şi pentru necesitatea de a face tabula rasa memoria de date.

Live şi în timp real

Microsoft scuteşte utilizatorul de efortul căutării unui ofertant, care în cazul unei pierderi involuntare a dispozitivului să îi ofere asistenţă pe parcursul paşilor necesari – localizare, blocare şi după caz, ştergere. Sub propria marcă online „Live”, Microsoft a adaptat un serviciu corespunzător pentru Windows Phone 7, care pe deasupra este gratuit; serviciul poate fi activat via „Settings”, iar în ecranul „System application” se selectează „Find my phone”.

Înapoi la start

Nici ștergerea datelor de utilizator nu este prea grea: opţiunea corespunzătoare este oarecum ascunsă la rubrica „About” ce poate fi accesată via „Settings” – o structură a meniului destul de neobișnuită, la care nici nu te aştepţi. Resetarea nu are neapărat de-a face cu ştergerea propriu-zisă, la fel ca la concurenţă: în urma unei restartări şi după puţine secunde de aşteptare, telefonul se poate reconfigura. Dacă există dubii referitoare la ştergere, se poate aplica trucul cu muzica, descris anterior pentru iPhone.

Symbian^3

Utilizatorii Nokia se bucură de serviciul finlandez anti-furt.

Sistemul de operare Symbian rămâne fidel originilor şi ascunde bine opţiunea pentru ştergerea tuturor datelor şi setărilor.

Manag. telefon

Meniul nu este neapărat uşor de utilizat, dar cel puţin este consecvent – cei ce utilizează smartphone-urile Symbian de ceva timp învaţă să aprecieze logica neobişnuită a structurii meniului. La fel se navighează şi cu actualul Nokia N8 – din meniul principal selectaţi „Setări şi Telefon“ şi apoi „Manag. telefon“, pentru a ajunge în final la opţiunea „Setări din fabrică”. Astfel – ca şi în cazul iPhone – se poate alege restarea la setărilor din fabrică sau alternativ se poate opta pentru ştergerea întregii memorii, totodată şi conţinutul creat şi aplicaţiile instalate de către utilizator, precum imagini, aplicaţii şi videoclipuri. Conţinutul stocat pe un card de memorie nu va fi eliminat prin această metodă, fiind necesară formatarea separată a cardului.

De la finlandez la finlandez

Nokia are parte de sprijin special din partea conaţionalilor de la F-Secure: experţii în sisteme antivirus oferă gratuit aplicaţia Anti-Theft, aplicaţie care permite blocarea smartphone-urilor Symbian, respectiv ştergerea datelor de la distanţă, prin trimiterea de coduri de comandă prin SMS.

NU RISCAŢI !

Mediile de stocare externe, precum cardurile micro SD, se lasă şterse mai simplu şi sigur de pe un PC.

În vremurile în care FBI solicită din nou breşe de securitate în programele de encriptare şi unii investigatori ar etala din nou stocarea datelor atotcuprinzătoare, dorinţa de siguranţa maximă a datelor personale este de înţeles. În plus, sub influenţa diverselor scurgeri de date din ultimii ani, dorinţa ştergerii efective a datelor pare orice altceva decât paranoică. Astfel, înainte de a da mai departe sau vinde stick-uri USB, carduri de memorie şi alte obiecte asemănătoare – aveţi grijă cui acordaţi încredere! Pe de altă parte, trebuie avut în vedere, că de regulă, secretele oamenilor de rând nu vor merita efortul utilizării programelor profesionale de restaurare a datelor pentru recuperarea conţinutul de pe un card de memorie dintr-un aparat foto, un smartphone sau un dispozitiv de navigaţie cumpărat online. Deoarece aptitudinile necesare şi accesul la pachetele de programe corespunzătoare nu îl deţine oricine, şi având în vedere efortul de a le dobândi, majoritatea curioşilor ar da înapoi. Totuşi, cei care doresc să meargă la sigur şi să nu îşi lase datele la voia întâmplării ar trebui să se ocupe de suprascrierea întregului spaţiu de memorie. De câte ori trebuie suprascrise datele cu alte date până când acestea se pierd definitiv şi nu se mai pot recupera, rămâne încă subiect de discuţie; oricum în discuţie intră doar hard disk-urile – memoriile flash, precum cele din cardurile de memorie necesită o singură operaţiune de suprascriere.

Eraser

Sub sistemul de operare Windows, programul cunoscut mai de mult sub denumirea Heidi Eraser şi acum sub denumirea simplă de Eraser, conceput în astfel de scopuri, şi-a câştigat renumele în rândul experţilor. Utilizează diverşi algoritmi pentru a suprascrie cu date aleatorii un spaţiu de memorie ce trebuie indicat în prealabil, astfel ştergându-l în siguranţă. În caz de necesitate, procedeul se poate limita la spaţiul de memorie dintr-un mediu de stocare, astfel încât datele disponibile să nu fie atinse. Alternativ, se pot selecta explicit directoare, subdirectoare sau fişiere – util de exemplu, atunci când doreşti să scapi definitiv de un anumit videoclip sau alte fişiere mai mari. Profesioniştii şi utilizatorii frecvenţi apreciază posibilitatea, abordării task-urilor automat la anumite perioade de timp definite. Totuşi, una dintre cele mai bune caracteristici ale programului Eraser o reprezintă preţul: versiunea 5.8 a programului este disponibilă gratis la adresa http://sourceforge.net/projects/eraser.

Disc Utility

Pe de altă parte, utilizatorii Mac nici nu trebuie să piardă timpul cu căutările pe internet: aplicaţia Disk Utility este deja parte componentă a sistemului de operare Mac OS X şi începând cu versiunea 10.5, sistemul de operare Mac conţine şi opţiunea de ştergere în siguranţă. Pentru aceasta se selectează mediul de stocare, se face clic pe „Şterge“ şi se alege „Opţiuni de siguranţă”: există opţiuni pe gusturile fiecăruia, de la suprascrierea simplă cu zerouri până la suprascrierea de 35 ori cu valori aleatoare.

Advert 61

Etichete: , , , , , , ,