PlayStation 4: Pe când putem aştepta urmaşul consolei PS3?

Scris de | 5 septembrie, 2011
PlayStation 4: Pe când putem aştepta urmaşul consolei PS3?

Odată la câteva luni apar noi zvonuri despre următoarea consolă a celor de la Sony, PlayStation 4, ultimele ştiri de acest gen amintind o posibilă lansare în 18 luni, adică la începutul lui 2013.

Informaţiile buclucaşe, despre care cei de la Bitmob spun că provin de la o sursă anonimă care le-a aflat dintr-o  întâlnire la nivel înalt în cadrul Sony, sunt imposibil de verificat. Totuşi scenariul “18 luni” este unul posibil, mai ales dacă ar fi vorba doar despre o prezentare oficială a PS4 în 2013, urmând ca viitoarea consolă să fie disponibilă pe piaţă în 2014.

Zece ani

Iniţial, Sony a prevăzut o durată de viaţă de 10 ani pentru consola PlayStation 3, fapt subliniat de mai multe ori până acum de oficiali din cadrul companiei. Ţinând cont că aceasta a fost lansată în noiembrie 2006, PS4 ar trebui să sosească doar în 2016. Totuşi, vorba piesei lui Bob Dylan, lucrurile se schimbă. Tehnologia progresează rapid şi fanii fac presiuni deja de ceva vreme, aşteptând ceva nou.

Nici o consolă nu poate fi însă lansată fără un pachet de titluri de primă mână care să o susţină, aşa că pentru ca PS4 să vadă lumina zilei, o mulţime de companii care produc jocuri trebuie să aibă şi ele temele făcute. Un joc foarte bun, cum ar fi un nou God of War, va ajuta enorm vânzările consolei. Dacă luăm în calcul faptul că un joc premium are nevoie de minim 2 ani de producţie, 2014 pare o dată tot mai plauzibilă.

Dotare PS4

Ce ar putea oferi PS4? Ei bine, aici lucrurile trec din nou în zona de speculaţie. În primul rând vom avea parte de o integrare mult mai bună a tehnologiei Move şi de hardware îmbunătăţit, ce va permite rularea de jocuri cu engine-uri grafice din noua generaţie. O fi procesorul Cell bun, însă acum avem procesoare de talia Intel Core i7. Unitatea de procesarea grafică ar trebui să fie şi ea net superioară.

În cadrul GDC 2011 am putut vedea câteva demonstraţii ale Unreal Engine 3, spre exemplu şi putem spune doar că se poate mult, mult mai bine la capitolul grafică.

De asemenea, deşi în prezent toate jocurile PS3 sunt clasificate HD, există o mare diferenţă între grafică 540p, care prin upscalling ajunge la 1080p şi grafică nativă 1080p, la fel ca cea pe care ar putea-o suporta PlayStation 4.

Jocurile 3D ar putea sosi şi ele tot mai în forţă, favorizate de un hardware potrivit.

Fanii mai cer lucruri care de care mai ciudate, de la proiector încorporat la display LED retractabil, însă tot ei sunt cei care cer un preţ cât mai mic, aşa că aceste extra-uri mai mult ca sigur vor lipsi.

În prezent, Sony are mâinile ocupate cu o altă consolă, PlayStation Vita, care promite şi ea foarte mult pe segmentul de portabile, aşa că până la sosirea lui PlayStation 4 – oricând ar fi acest moment – rămâne să vedem ce ne pregăteşte urmaşul lui PSP. Urmează de asemenea o perioadă cu lansări de excepţie pentru PS3, jocuri precum Uncharted 3 Drake’s Deception.

 

Etichete: , , , , ,