Supercomputerul Titan, bazat pe unităţile de procesare vizuală NVIDIA Tesla, ameninţă sistemul K

Scris de | 12 octombrie, 2011
Supercomputerul Titan, bazat pe unităţile de procesare vizuală NVIDIA Tesla, ameninţă sistemul K

Laboratorul Naţional din Oak Ridge, Statele Unite, va lansa un supercomputer bazat pe GPU-urile NVIDIA Tesla. Sistemul cu până la 18,000 de unităţi de procesare vizuală, deschide drumul către procesarea de tip Exascale.

Supercomputerul revoluţionar de tip Cray XK6, “Titan”, bazat pe GPU-urile NVIDIA Tesla, oferă o performanţă de 20 de petaflopi, şi va deveni de două mai rapid şi de trei ori mai eficient energetic în comparaţie cu cel mai rapid supercomputer din lume din momentul actual: sistemul K, din Japonia.

Jeff Nichols, director associat al departamentului de Procesare şi Ştiinţe Computerizate din cadrul Laboratorului Naţional Oak Ridge, a comentat : „Toate domeniile ştiinţei pot beneficia de creşterea substanţială în puterea de procesare, deschizând oportunităţi pentru noi descoperiri care până la ora actuală nu au fost posibile.”

Titan va deveni un instrument esenţial pentru oamenii de ştiinţă care vor putea folosi puterea masivă de procesare paralelă a GPU-urilor, în cercetare şi inovaţie. Sistemul va putea fi folosit pentru activitatile de cercetare într-o gamă largă de domenii, printre care şi matematică ştiinţifică, tehnologie energetică, cercetare medicala, geologie şi altele.

Etichete: , , , , , , ,