Lista celor mai mari ameninţări pe web, PC şi mobile, în pragul sărbătorilor de iarnă

Scris de | 10 noiembrie, 2011
Lista celor mai mari ameninţări pe web, PC şi mobile, în pragul sărbătorilor de iarnă

Odată cu creşterea numărului de magazine on-line, febra cumpărăturilor de Crăciun s-a mutat pe internet. Din păcate acest lucru înseamnă şi un pericol mai mare de a fi atacat de hackeri care vor să profite de naivitatea unor utilizatori pentru a face rost de conturile lor bancare. În virtutea acestui fapt, connect îţi prezintă un raport cu cele mai periculoase înşelătorii de pe internet, întocmit de către McAfee.

În perioada sărbătorilor de iarnă utilizatorii care îşi plănuiesc vacanţa sau îşi fac cumpărăturile pe internet sunt ţinta principală a unor atacuri de securitate. În cazul în care utilizatorii respectivi nu îşi protejează calculatorul sau smartphone-ul, ar putea rămâne fără niciun bani în cont. McAfee prezintă o listă cu cele mai mari ameninţări în această perioadă a anului:

Malware pe dispozitivele mobile – Atacurile dedicate dispozitivelor mobile sunt în creştere. McAfee citează o creştere de 76% în rândul malware-urilor pentru terminalele cu sistemul de operare Android, fiind pe departe platforma cea mai vulnerabilă la atacuri.

Aplicaţii infectate – Aceste aplicaţii sunt dezvoltate pentru a fura informaţii din smartphone-uri şi sunt distribuite pe gratis. Spre exemplu, anul trecut peste 4.6 milioane de utilizatori Android au descărcat o aplicaţie de wallpapers care a colectat şi distribuit informaţii spre un site din China.

Promoţii şi concursuri pe Facebook – Un concurs ce pune la bătaie un produs electrocasnic sau o excursie într-o ţară străină pare foarte atractiv, însă aveţi grijă să nu vă scrieţi toate datele personale dacă nu e oficial.

Scareware şi programe antivirus – Scareware e un software de antivirus care face exact opusul. Sub înfăţişarea unui program ce îţi arată sistemul de operare infectat, scareware-ul îţi cere să descarci o actualizare ce te va scăpa de „problemă”. Aceste link-uri sunt extrem de periculoase şi nu ar trebui accesate sub nicio formă.

Screensaver de sărbători – Screensavere, ringtone-uri sau e-card-uri cu temă de sărbătoare sunt, de cele mai multe ori, infectate şi ar trebui evitate.

Malware pe Mac – Din păcate, popularitatea în creştere a produselor Apple a dus şi la un număr mai mare de ameninţări ţintite înspre aceste dispozitive. Conform McAfee LabsTM numărul de malware-uri dedicate produselor companiei din Cupertino cresc cu un procentaj de 10% în fiecare lună.

Phishing cu ocazia sărbătorilor – Phishing este un termen ce descrie actul de a păcăli utilizatorul cu ajutorul unor oferte ce se potrivesc în sezonul sărbătorilor de Crăciun. La acest tip de „atac”, trebuie să fi extrem de atent la persoana care îţi trimite oferta.

Cupoane on-line – Majoritatea clienţilor ce vor să cumpere diferite produse on-line caută cupoane sau reduceri, însă hackeri folosesc şi acest sistem de stimulare a dorinţei de achiziţionare pentru a face rost de informaţii de contact şi nu numai. Un exemplu ar fi anunţul unei promoţii prin care poţi câştiga un iPad. Odată accesat, site-ul îţi va cere informaţii personale.

Clienţii „misterioşi” – Persoanele care îţi declară impresiile cu privire la un anumit produs cumpărat pot avea, de asemenea, şi intenţii ascunse. Din nou, important de reţinut este să nu îţi declari informaţiile de cont, numărul de telefon şi aşa mai departe.

E-mail-uri false – Foarte multă lume călătoreşte în timpul sărbătorilor, de aceea mulţi hackeri au dezvoltat e-mail-uri asociate cu acest obicei. Spre exemplu, ai putea primi un e-mail de la un hotel care să îţi ceară detalii legate de cartea ta de credit.

Cadouri în vogă – În fiecare an există un gadget-eveniment care se vinde extrem de bine şi, de cele mai multe ori, la începutul sezonului. Astfel, criminalii on-line vor profita de numărul mare de interes faţă de produsul respectiv şi vor anunţa disponibilitatea lui pe un site periculos. Din păcate, în urma acestei infracţiuni utilizatorul ar putea rămâne fără nici un ban în cont şi fără gadget-ul mult-dorit.

„Sunt plecat de acasă” – Să postezi pe Facebook, Twitter sau alte reţele de socializare informaţii legate de locaţia ta poate fi extrem de riscant. Ai putea să te întorci din vacanţă şi să-ţi găseşti casa goală.

Pentru a fi întotdeauna protejat de aceste atacuri ar trebui să ţi cont de următoarele sfaturi de la McAfee:

1. Să descarci aplicaţii doar de pe magazinele oficiale, precum App Store sau Android Market.

2. Să rămâi întotdeauna vigilent atunci când răspunzi la un e-mail.

3. Ai mare grijă la ofertele suspicioase de pe reţelele de socializare.

4. Nu accepta cererile de prietenie din partea oamenilor pe care nu îi cunoşti.

Şi nu în ultimul rând, instalează-ţi un program antivirus.

Etichete: , , , , , , , ,