Review Asus Zenbook UX21: O nouă dimensiune

Scris de | 10 noiembrie, 2011
Review Asus Zenbook UX21: O nouă dimensiune

Crezi în dragoste la prima vedere? Acesta este titlul unei reclame pentru UX21, o reclamă care descrie exact senzaţia creată atunci când dai cu privirea de aspectul superb al noului ultraportabil Asus. Este probabil cel mai arătos laptop „ultra mobil” testat recent şi putem spune ca ne-a încântat pe parcursul timpului petrecut împreună.

Design elegant și finisaje perfecte

Ultrabookul UX21 vine cu un şasiu unibody din aluminiu polizat, cu un look premium susţinut de accentele metalice. Pentru a-i oferi supleţe, producătorii au apelat la un artificiu de design: carcasa se îngustează din spate spre în faţă, partea din spate având 9 mm, iar cea din fata 3 mm grosime și cântărește doar 1.1 kilograme. Finisajele sunt excepţionale, de la îmbinări la muchiile fine ale capacului ecranului. Am minţi însă dacă am spune că la prima vedere nu ne-am gândit la asemănările cu MacBook Air-ul Apple.

Tastatura nu este una cu iluminare, însă spaţiile bine dimensionate dintre taste şi adâncimea nu foarte mare te vor ajuta să nu ai probleme cu tastarea unor texte lungi. Vei avea nevoie însă de o scurtă perioadă de acomodare cu layout-ul şi feedback-ul tastelor.

Touchpad-ul este şi el unul special, din sticlă, cele două butoane pentru click fiind încorporate pe aceeaşi suprafaţă. Avem disponibile şi opţiunile deja cunoscute de zoom, rotire şi scroll cu doua degete.

Să trecem la display. Asus UX21 are un ecran LCD  LED, de 11.6 inchi, cu o rezoluţie maximă de 1366×768 pixeli. Culorile sunt precise, iar unghiul de vizualizare destul de larg. Pentru cei care vor un ecran şi rezoluţie mai mare există modelul de 13.3 inchi Asus UX31, echipat cu un ecran cu rezoluţie HD+ de 1600×900 pixeli.

Ultraperformant

ASUS UX 21 vine cu procesoare din seria Intel Sandy Bridge (de la i3-2367M până la i7-2677M).

Modelul testat de noi a avut caracteristicile maxime – procesor de generaţia a doua Intel Sandy Bridge i7-2677M la 1.8 GHz completat de o memorie RAM de 4 GB, unitate video Intel HD Graphics şi un spaţiu de stocare SSD de 128 GB.

ASUS UX21 îţi permite să abordezi aproape orice sarcină posibilă, de la munca în aplicaţii mari consumatoare de resurse, cum ar fi programele de editare foto şi video, la deschiderea unui număr mare de pagini web. Sistemul de operare rulează şi el extrem de fluid, combinaţia procesor i7 – SSD fiind una de zile mari.

Laptopurile de dimensiunile lui UX21 nu sunt de obicei sisteme potrivite pentru jocuri, însă ţinând cont de specificaţiile ultrabook-ului Asus, probabil că nu ar fi mari probleme în afară de cele cauzate de absenţa unei plăci video mai puternice, dedicate. Aşteptăm ultrabookul pentru mai multe zile în redacţia connect pentru a testa şi câteva titluri mai “grele”, cum ar fi seria Call of Duty sau Battlefield.

O caracteristică importantă în procesul de cumpărare o reprezintă autonomia. Ultraportabilul Zenbook UX21 ne-a ținut aproximativ 4 ore conectați la Wi-Fi, cu o lumină normală a ecranului și fără sa luăm o clipă mâna de pe el. În specificațiile tehnice ale ultrabook-ului este notat ca bateria ține 5+ ore, deci pentru noi a trecut testul autonomiei.

Conectivitate

În ciuda dimensiunilor ultra compacte, Asus UX21 stă destul de bine la capitolul conectivitate. Zenbook UX21 are două porturi USB: unul standard USB 2.0 pe partea stângă şi un port USB 3.0, marcat cu albastru, pentru un transfer de date mai rapid. Totuşi, portul USB 3.0 nu permite încărcarea altor dispozitive atunci când laptopul este stins.

Pe marginea din stânga mai găsim un port mini-VGA, o mufă pentru căşti, iar pe marginea din dreapta regăsim lângă portul USB 3.0, portul micro-HDMI şi mufa de alimentare. Am remarcat absenţa unui cititor de carduri, însă per total UX21 vine cu o conectică admirabilă.

Audio by Bang & Olufsen ICE Power

Numele Bang & Olufsen a reuşit să devină un garant pentru audio de calitate. Zenbook UX21 afişează cu mândrie acest nume, iar redarea audio nu dezamăgeşte – sunetele sunt clare, puternice şi pline, un lucru destul de neobişnuit pentru un ultraportabil.

Preturi si disponibilitate

Gama Asus Zenbook va fi lansata incepand cu aceasta saptamana la un pret de pornire de 4000 RON.

Concluzie

Octavian Dunare, Marketing Executive la ASUS Romania a declarat de curand in cadrul unei emisiuni: „Asus nu va face rabat la niciun aspect legat de design, calitate, autonomie sau accesorii”.

Întradevar, Asus a creat ceva deosebit prin noul sau ultraportabil. Asus Zenbook 21 este un laptop ce prevesteşte viitorul deschis de ultrabook-uri, un model cu un design elegant, perfect pentru cei aflați tot timpul în mișcare și care au nevoie de performanțe de top, autonomie şi dimensiuni compacte.

 

 

 

Etichete: , , , , , , , , ,