Football Manager 2012 sau moartea vieții sociale

Scris de | 14 noiembrie, 2011
Football Manager 2012 sau moartea vieții sociale

Citeam pe undeva, odată cu lansarea noului titlu din gama Football Manager, că soțiile și prietenele trebuie să se obișnuiască cu ideea că iar s-a încheiat orice formă de viață socială pentru bărbații din viața lor.

Text de Bogdan Bele
Și asta pentru că este fapt cunoscut că aceste jocuri provoacă o dependență absolut îngrozitoare, care trece doar după luni întregi de stat în fața monitorului, analizând adversari și formule de echipă. Sau care nu trece niciodată și devine din nou acută la lansarea unui nou titlu.
Autorul acestui text nu este dependent de seria Football Manager (sau probabil că nu îi face plăcere să o recunoască), dar a sărit imediat în sus de fericire în fața oportunității de a face un review al noului titlu.
Interfață ușor de utilizat
La fel ca de obicei, de la început te întâmpină meniurile jocului, exact la fel de prietenoase și de simplu de utilizat ca și până acum. Dacă ești un jucător nou de Football Manager, timpul în care te vei obișnui este absolut minim.
Trebuie doar să ai disponibilitatea să înveți să îl joci, căreia să i se alăture o pasiune (a se citi „obsesie”) pentru sportul-rege. Acesta este un manager serios, pentru jucători la fel de serioși.
Vei începe prin a alege țările jucabile și divizia cea mai de jos până la care să se poată ajunge. Ține minte că, cu cât sunt mai multe, cu atât mai greu se va mișca jocul. Bineînțeles, dacă nu ai la dispoziție un PC sau notebook de ultimă generație. Dacă ai, ignoră avertismentul.
Pe bancă
Să trecem însă pe bancă. Sau la treabă. Îți introduci datele, alegi ligile, alegi dacă să începi șomer sau să preiei o anume echipă și de aici totul e din ce în ce mai complex. Nu-ți recomand să iei direct o echipă foarte puternică, pentru că distracția aici e tocmai în formarea unei echipe.
Încă de la început vei negocia cu clubul bugetul de salarii și transferuri, în funcție de obiectivul asumat (nu-l face praf din prima, pentru că poate unele transferuri nu confirmă sau ai multe accidentări grave în iarnă). Iar de aici încolo tu controlezi totul. Îți alegi colaboratori (recomandabil să fie din categoria „scump, dar bun”), fixezi programe de antrenament, tactici și încerci să îți motivezi echipa și să intervii cât mai competent în timpul meciurilor.
Mi-a plăcut faptul că poți seta până la trei sisteme de joc care să fie pregătite, precum și cât de mult să se lucreze la ele. Ți se va arăta în permanență la ce nivel e pregătirea fiecărui sistem. Trei sisteme bine pregătite înseamnă că te vei putea adapta mai ușor la stilul de joc al adversarului, bineînțeles după ce vei vedea ce a avut de spus scout-ul tău despre el. Transferurile sunt muncă serioasă, foarte apropiată de realitate. Ajută să faci „gălăgie” în presă despre un jucător cu ceva timp înainte de a încerca să-l aduci, la fel cum îți poate fi clar că prețul său evaluat nu este cel pe care îl vei plăti decât în cazul în care este pe lista de transferări.
Complexitate
Jocul este unul incredibil de complex; tot timpul trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte, iar relațiile directe cu toată lumea – secunzi, jucători, conducere sunt foarte importante. Fii sigur că un jucător pe care ai încercat să-l vinzi și nu ai reușit nu se va mai dedica la fel echipei sau că, dacă lucrurile merg prost, sentimentul că se putea mai mult și că antrenorul este de vină, pe care îl are toată lumea, se va răsfrânge din plin asupra jocului echipei.
Motivarea, înainte, la pauză și în timpul jocului, dar și în discuțiile individuale, poate să facă minuni, la fel cum face un plan de antrenament pus la punct, completat de discuții constante cu secunzii, pentru a vedea ce poate fi reparat.
Grafic, jocul arată bine (nu că s-ar fi pus vreodată accentul foarte tare pe asta în cazul seriei Football Manager), meniurile sunt parcă ceva mai aerisite, iar jocurile le vezi în 3D, cu o multitudine de posibilități – camere, viteză, reluări și multe altele. Normal că jocul are acum și o componentă socială – poți posta reluări, rezumate sau progresul în joc pe Facebook, YouTube și Twitter.
Concluzie
Un nou titlu care arată de ce Football Manager este jocul favorit al pasionaților de astfel de jocuri. Experiența, dacă îți place așa ceva, este dătătoare de dependență. Jocul este deja disponibil în România, la un preț de 159,99 lei, în care este disponibilă și varianta pentru PSP, începând din această lună.

Etichete: , , ,