Interviu Mircea Cărtărescu: Când ai nevoie de gadgeturi

Scris de | 19 noiembrie, 2011
Interviu Mircea Cărtărescu: Când ai nevoie de gadgeturi

Oricât am vrea, nu putem ignora impactul tehnologiei asupra lumii moderne, şi în special pe cel al dispozitivelor mobile. Gadget-uri precum iPhone-ul au fascinat până şi pătura artistică cea mai însemnată a societăţii, care a început să îmbrăţişeze utilitatea şi „magia” acestora. În lumina acestui fapt, am avut onoarea de a discuta recent cu scriitorul Mircea Cărtărescu despre iPad, cărţi în format electronic, Android şi multe altele.

Interviu de: Marius Ghenţ
connect: iPad-ul este fără îndoială un produs revoluţionar, pe care l-aţi elogiat întotdeauna. Cât de des citiţi pe iPad şi cum vă petreceţi timpul liber pe tableta oferită de Apple?

Mircea Cărtărescu: Îmi este foarte utilă când călătoresc, mai ales pe drumuri lungi, în străi-nătate. De obicei citesc una dintre cărțile din iBooks. Când mă plictisesc, însă, nu-mi refuz un joculeț distractiv sau un film. Ce mă fascinează la iPad-ul meu e perfecțiunea lui, funcționarea sa extrem de lină și fără greșeală. E, ca și iPhone-ul, un obiect magic, o prevestire despre cum vor fi lucrurile în viitor.

connect: Lecturatul e-book-urilor pe calculator a fost întotdeauna destul de dificil însă odată cu lansarea tabletelor PC sau a dispozitivelor dedicate, precum Kindle de la Amazon sau Nook de la Barnes & Noble, acest obicei a început să prindă viaţă printre utilizatori. Credeţi că e-book-urile vor înlocui cărţile tipărite în viitor?

Mircea Cărtărescu: E posibil. Ceea ce e însă important e că literatura (și cultura scrisă, în general) va merge mai departe indiferent de suportul ei. Cartea rămâne, ca instrument de lectură, o formă fundamentală și nereformabilă ca și roata. Chiar și suporturile electronice o simulează, renunțând la ecranele pe care faci scrolling. Cititorul pe iPad deschide cărțile cu coperți colorate înșirate pe rafturile de lemn, le răsfoiește bucurându-se până și de foșnitul răsfoirii… Curând uită că nu are-n mâini o carte adevărată, ci un simulacru. Mie, în acest moment, mi-e total indiferent dacă citesc o carte de hârtie sau una pe ecran. Important e să pot sta culcat, să mă pot plimba prin casă cu obiectul în mână, ceea ce nu puteam face înainte de apariția tabletelor prevăzute cu e-readere.

connect: Michael Hart, inventatorul e-book-ului, spunea că a creat acest format pentru a elimina baierele financiare ale literaturii. Credeţi că oamenii ar trebui să plătească pentru e-book-uri sau susţineţi iniţiativa sa de a oferi aceste texte pe gratis?

Mircea Cărtărescu: Dacă n-aș fi scriitor și n-aș ști cât de greu e să scrii o carte, și mai ales cât de puțin ești răsplătit financiar pentru ea, aș spune și eu că e-book-urile ar trebui să fie la liber. Dar cinstit e ca artistul să câștige din munca lui. Acest lucru îi dă demnitate și condiții pentru scris. Munca neplătită și produsele gratuite fac parte din utopiile care-au costat atât de mult omenirea în trecut.

connect: „Enciclopedia Zmeilor” a fost lansată în această vară ca aplicaţie şi s-a bucurat de un succes deosebit, ajungând pe primul loc în topul aplicaţiilor pentru iPad din România. A fost ideea dumneavoastră să lansaţi o astfel de aplicaţie? V-aţi aşteptat la o asemenea reacţie din partea publicului autohton?

Mircea Cărtărescu: N-a fost ideea mea, ci a celor de la Humanitas Multimedia, în speță a lui Paul Balogh, care a făcut o treabă strălucită. Pentru mine această aplicație a fost o bucurie în sine. Dar când am văzut că, abia lansată, ”Enciclopedia”  mea a urcat aproape direct pe locul întâi între toate aplicațiile iPad din iStore-ul românesc, unde-a rămas vreo două săptămâni, nu mi-a venit să cred. Până și azi, după luni de zile, se află, între cărțile plătite, pe un foarte onorabil loc 16-17. Acest lucru a dovedit că piața cere literatură română de calitate. Sper ca această primă aplicație să fie urmată și de altele.

connect: Să ne aşteptăm în viitor şi la alte opere literare semnate de dumneavoastră optimizate pentru iPad? O aplicaţie multimedia pentru „De ce iubim femeile”? Sau poate „Levantul”?

Mircea Cărtărescu: Sper, cel puțin. Deja mai multe cărți ale mele sunt e-books. Eu le-aș vrea pe toate și sunt sigur că ar avea cumpărători. Editura Humanitas e în acest moment principalul actor pe piața cărții pe suporturi neconvenționale și asta mi se pare o poziție corectă, care trebuie menținută.
S-a înțeles acolo că lumea nu stă pe loc și că dacă nu înoți te scufunzi ca o piatră, cum cânta Bob Dylan.

connect: Smartphone-urile ce rulează sistemul de operare Android au devenit printre cele mai performante şi căutate din acest segment de piaţă. Credeţi că programul oferit de Google are vreo şansă împotriva iOS-ului oferit de compania din Cupertino?

Mircea Cărtărescu: Deocamdată cei de la Apple sunt încă parașutați din viitor, dar distanța față de concurenți se micșorează și nu se știe care vor fi consecințele progreselor acestora, cumulate cu plecarea tristă, înainte de vreme, a lui Steve Jobs. Pe moment eu nu aș cumpăra decât de la Apple. Ceilalți nu m-au convins și nu cred să mă convingă prea curând.

connect: Majoritatea artiştilor sunt – sau cel puţin aşa declară – împotriva materialismului, inclusiv dispozitivele electronice. Dumneavoastră nu vă număraţi printre ei. Cum comentaţi această reticenţă a oamenilor de cultură faţă de tehnologia modernă?

Mircea Cărtărescu: Materialism? Nu există prea multe lucruri pe lume mai puțin materiale decât dispozitivele electronice. În definitiv software-ul este ”the ghost in the machine”. Revoluția gadgeturilor tehnologice ne duce direct în virtualitate. Pentru mine, obiectele de felul celor despre care vorbim aici sunt un mic, nevinovat și relativ necostisitor hobby (aș fi putut să am mania mașinilor de lux sau a iahturilor). Și eu, ca toți cei din generația mea, rămân un om al cărții. Literatură scriu încă de mână, cu pixul, pe caiet. Dar jucăriile electronice mă atrag, pentru că am o fire curioasă și exploratoare: îmi place să știu totul despre lucrurile pe care le am. M-am băgat un pic până și în programare, deși acolo, firește, îmi cam prind degetele.

connect: Citeam într-o carte scrisă de dumneavoastră despre primul laptop pe care l-aţi cumpărat şi cât de mândru eraţi de achiziţia respectivă. Au gadget-urile şi o valoare sentimentală, pe lângă cea educativă şi de divertisment? Se creează o legătură între dispozitiv şi utilizator?

Mircea Cărtărescu: Da, bineînțeles. De fapt, eu păstrez și laptopurile, aparatele foto etc. pe care nu le mai folosesc. Uneori le fac cadou, dar de multe nu mă pot despărți. De curând am văzut în mâinile unui prieten un vechi aparat foto al meu pe care i-l dăruisem și m-a apucat emoția: era aparatul meu, ce căuta el pe mâini străine? Era de parcă o fostă iubită de-a mea s-ar fi plimbat de mână cu altul…

connect: Unele persoane susţin că evoluţia tehnologică din lumea comunicării a diminuat contactul personal dintre oameni. Alţii consideră că posibilitatea de a fi mereu în contact cu prietenii sau familia a facilitat relaţiile interumane. Credeţi că smartphone-urile, tabletele şi calculatoarele influenţează pozitiv sau negativ contactul social?

Mircea Cărtărescu: Nu știu, și contactele interumane evoluează. Eu nu sunt pe Facebook sau în alte rețele de socializare, dar milioane de oameni pierd ore-ntregi pe zi acolo. Vorba lui Horia Patapievici: întotdeauna se pierde ceva când ceva se câștigă. Ai sute de prieteni virtuali, dar din ce în ce mai puțini în realitate. Pentru mine, dispozitivele electronice sunt obiecte de casă, nu instrumente de comunicare.

connect: Care a fost primul telefon pe care l-aţi achiziţionat şi ce folosiţi în momentul de faţă ca dispozitiv de comunicare?

Mircea Cărtărescu: După 13 ani de cereri peste cereri mi s-a aprobat în fine prin 1986 instalarea unui post telefonic în apartamentul unde locuiam, probabil cu pastila microfonului securistic în aparat. Era un telefon cu disc, cum erau toate pe-atunci. Primul mobil a fost un Nokia, luat prin 1996. Azi am un iPhone 3G S de care sunt atât de mulțumit, că nu l-aș mai schimba cu altul. Din păcate trebuie s-o fac, căci s-a fisurat de-atâtea scăpări pe jos în ultimul timp…

Etichete: , , ,