Samsung Galaxy Tab 10.1 în test practic

Scris de | 26 noiembrie, 2011
Samsung Galaxy Tab 10.1 în test practic

Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1 soseşte în test practic la connect.

Redactat de: Daniel Chira

Samsung a planificat mult mai devreme ieşirea pe piaţă cu Galaxy Tab 10.1, dar un concurent şi‑a prezentat cam în aceaşi perioadă noua tabletă. Pentru a nu sta de la început în umbra acestuia, coreenii s‑au așezat din nou la birou şi au refăcut complet tableta lor. Reacţia nu a fost ieşită din comun dacă ne gândim că aveau de a face cu un concurent, care este leader şi trendsetter în acest segment de piaţă: facem referire desigur la Apple şi a lui iPad 2.
Primul Samsung Galaxy Tab 10.1, care în versiunea originală avea numele de cod 10.1v, s‑a prezentat la start exclusiv prin Vodafone. Acum Samsung a prezentat cea de‑a doua tabletă Galaxy Tab 10.1; această tabletă Android în varianta de 16 GB, este deja disponibilă la un preţ de 599 euro.

Samsung a schimbat forma tabletei dar şi interiorul ei, ambele în sens pozitiv.

Mult plastic, greutate redusă
Galaxy Tab 10.1 are o greutate de doar 566 grame, fiind cu 50 grame mai uşor decât concurentul iPad 2 la dimensiuni exterioare identice (257 x 176 mm). Cu grosimea de 9 mm acest model este cea mai subţire tabletă existentă actualmente pe piaţă, chiar dacă la această dimensiune se dă o luptă aprigă între Samsung şi Apple, diferenţele fiind de zecimi de milimetru.
Marginile carcasei sunt rotunjite, spatele carcasei este lucios, neted şi realizat din plastic alb sau negru. În mână Galaxy Tab 10.1 se simte comod, compact, stabil şi bine prelucrat, dar nu egalează senzațiile lăsate de iPad 2, a cărui carcasă este realizată în partea din spate din aluminiu.
Butonul de pornire‑oprire şi reglarea volumului se regăsesc pe faţa aparatului şi pot fi uşor detectate şi pe întuneric datorită formei lor. Slotul pentru cardul SIM este acoperit de o protecţie, care este însă la nivelul carcasei. Lângă acesta  se află și mufa de 3,5 mm pentru căşti. Lipsesc un port USB standard şi o interfaţă HDMI, ceea ce înseamnă, că schimbul de date cu un PC, transferul de poze sau înregistrări video pe un TV compatibil, alimentarea cu curent, se fac printr‑un port brevetat cu adaptorii aferenţi.
Ceea ce mai lipseşte este un slot pentru carduri de memorie. Samsung susţine că memoria internă de 16 GB ar trebui să fie suficientă (o versiune de 32 GB va urma în viitorul apropiat), dar nu exclude posibilitatea dotării viitoarelor serii cu un astfel de slot. Ingenios este rezolvată poziţionarea difuzoarelor pe partea stângă şi dreaptă a carcasei, astfel că sunetele se aud şi dacă tableta este culcată pe masă.
Pe scurt despre cele două camere de luat vederi: obiectivul de pe spatele tabletei are o rezoluţie de 3,2 megapixeli şi un LED mic în loc de bliţ. În condiţii bune de lumină rezultă poze de calitate acceptabilă pentru amatori. Pe faţa carcasei camera de 2 megapixeli este gândită pentru videochat sau autoportret.

Honeycomb cu facelift
Inima şi pupitrul de control al Galaxy Tab este desigur ecranul TFT capacitiv. Diagonala sa este de 10,1 inchi, rezoluţia de 1280 x 800 pixeli, el redând clar şi cu un contrast puternic. Cu ajutorul unui accelerometru, conţinutul ecranului se orientează în toate cele patru zări în format portret sau landscape, exact ca şi la iPad. Şi sensibilitatea la atingerea ecranului este conform aşteptărilor. Orice gest făcut fie în ecranul de start, în meniu, în Google Maps sau la navigare reuşeşte în nouă din zece cazuri. Trebuie însă menţionat că la teste am folosit un aparat din pre‑serie; totuşi, nu am putut constata căderi de sistem sau bug‑uri ostentative.
Ca sistem de operare Samsung utilizează sistemul Android al mogulului internetului, Google, în versiunea actuală 3.1 Honeycomb pentru tablete. Este îmbucurător că acest sistem a fost completat de coreeni cu interfața de utilizator Touchwiz, de producţie proprie. Printre altele a fost integrat un aşa numit Live‑Panel, care prin widget‑uri aduce noile emailuri sau ştiri pe homescreen.
Tot o noutate este şi posibilitatea afişării unei bare cu app‑uri, atingând butonul din partea de jos a ecranului. Din păcate app‑urile nu se pot alege, ele fiind prestabilite, cum ar fi calculator, MP3‑player, calendar. Şi aspectul a fost îmbunătăţit de Samsung, unele simboluri sau meniul de prezentare au fost modificate în comparaţie cu alte tablete cu sistem de operare Honeycomb.
Drăguţ şi util
Odată cu tableta, Samsung a lansat şi funcţia cunoscută de la smartphone‑ul Samsung Galaxy S II, de zoom prin înclinare. Pentru a putea mări poze, documente, pagini web sau pentru a le micşora este suficient să atingi ecranul cu două degete şi să înclini tableta în faţă sau în spate pentru a obţine efectul dorit. Este un feature drăguţ, care însă nu funcţionează în Google Maps.
Cele mai marcante şi originale noutăţi ale sistemului de operare Honeycomb 3.1 sunt stabilirea dimensiunilor widget‑urilor după propriul gust şi posibilitatea ataşării unei tastaturi, mouse sau hard având susţinerea unui Host USB, utilizând desigur adaptoarele necesare. Comportarea tabletei în laborator va fi detailată într‑un număr următor al revistei, și tot atunci vom afla şi autonomia sa, precum şi rezultatul măsurătorilor făcute pe display. La prima sa testare Galaxy Tab 10.1 a impresionat prin performanţa sa, formatul comod şi aplicaţiile practice din orice domeniu: navigare pe web, reţele sociale, căutare pe YouTube, sau gestionare de email‑uri.
Déjà‑vu
Se preconizează un duel în tânăra lume a tabletelor între Apple şi Samsung. Ideea coreenilor de a amâna ieşirea pe piaţă şi a reface tableta s‑a dovedit a fi benefică. Samsung oferă un produs bine realizat, care va avea în mod sigur succes.

Etichete: , , ,