Problema preţului: 22 de telefoane cu ecran touch pentru toate buzunarele

Scris de | 23 decembrie, 2011
Problema preţului: 22 de telefoane cu ecran touch pentru toate buzunarele

Cei care doresc să intre în lumea smartphone‑urilor nu trebuie să cheltuie o avere pentru a‑şi împlini visul: am ales 22 telefoane cu touchscreen, care se potrivesc tuturor buzunarelor.
Dacă analizezi azi oferta de smartphone‑uri, vei descoperi o grămadă de modele, din care nu vei şti ce să alegi. Poţi elimina desigur modelele cu preţ ridicat, dacă nu doreşti să cheltui pentru achiziţionare mai multe sute de euro. Nici nu este necesar s‑o faci, deoarece există şi destule chilipiruri.
În capul listei se situează modelele actuale Apple iPhone 4 şi Samsung Galaxy S II, ambele fiind şi în clasa de preţ de peste 400 euro. În clasa de preţ 200‑400 euro regăsim modele cu dotare actuală, cum ar fi LG Optimus 2X sau Motorola Defy. Şi oferta de preţ scade şi mai mult, pentru că poţi achiziţiona un Samsung Wave II cu 202 euro – un adevărat chilipir.
Sistemul de operare adecvat
La alegerea unui smartphone este important sistemul de operare, acesta fiind hotărâtor în unele domenii, cum ar fi cât de uşor se utilizează aparatul, ce funcţii sunt integrate, cât de mult depinde smartphone‑ul în cauză de internet.
Pe piaţă se regăsesc o multitudine de modele cu sistem de operare Android de la Google. 13 din cele 22 de modele prezentate utilizează acest sistem de operare. Pe plan internaţional se vând zilnic 400.000 de smartphone‑uri cu sistem Google, pe piaţă numărul lor depăşind 100 milioane. Pentru nici o altă platformă de utilizator nu este atât de bogată oferta: fie că este vorba de un smartphone cu mega‑display sau de unul cu tastatură QWERTY, sau de un model mai mic, Android are ce oferi pentru toate.
Invazia verde
Reţeta succesului: Android este un amestec veritabil de utilizare clasică a unui telefon mobil şi o interfaţă de utilizator modernă, care se adaptează tuturor dorinţelor. Astfel, interfaţa pentru utilizator oferă un ecran de start, care poate fi aranjat conform propriilor nevoi ale utilizatorului (widget‑uri, shortcut‑uri, foldere, link-uri favorite). Cum codul sursă al platformei este accesibil pentru oricine, producătorii de hardware crează propriile lor interfeţe de utilizare, pe care le oferă operatorilor de reţea, astfel închizându‑se eventualele goluri în dotare. Având însă în vedere politica razantă de update a lui Google, multitudinea de oferte fragmentează platforma, deoarece producătorii nu sunt în stare să creeze la fel de rapid update‑uri pentru aparatele vândute.
Utilizatorii de sisteme de operare Android trebuie să fie toleranţi, căci un mobil Google se poate utiliza raţional doar cu un cont Gmail, ceea ce înseamnă că datele personale se încredinţează lui Google, respectiv internetului. Cei care acceptă acest lucru pot efectua o sincronizare fără probleme a datelor.
Model din Cupertino
În ceea ce priveşte app‑urile magazinul Google Android a recuperat mult din restanţe, oferind în jur de 300.000 de aplicaţii actualmente. Dar oferta, utilizarea şi modalitatea de plată sunt departe de condiţiile oferite de App Store‑ul lui Apple. Oferta bogată, de peste 400.000 de aplicaţii a contribuit mult la succesul iPhone‑ului. Utilizarea uşoară a sistemului de operare iOS, care de la început a fost poziţionat în centrul atenţiei, măreşte numărul de utilizatori ai acestui model. În ceea ce priveşte update‑urile, californienii oferă prompt update şi pentru modelele lor mai vechi. Un mic dezavantaj ar fi faptul că sincronizarea smartphone‑ului cu PC‑ul necesită softul de sincronizare iTunes; mai multă deschidere şi transparenţă ar fi de dorit în acest domeniu. Oferta de modele este mică, cel care doreşte un smartphone cu iOS poate alege între un iPhone din generaţia a treia sau a patra – atât, Apple fiind singurul care produce telefoane iOS.
Mic dar bun
Un smartphone profesional în domeniul scrisului este obţinut de cei care aleg un model cu sistem de operare BlackBerry OS. Pentru firme şi utilizatori business BlackBerry este, datorită datelor comprimate şi datorită integrării perfecte a email‑ului, cel mai dorit smartphone. Cu modelul său Torch, RIM a încercat să atragă şi utilizatorii simpli, dar lipsurile remarcate la browser şi la camerele de luat vederi fac ca BlackBerry să piardă în faţa concurenţei, dovedindu‑se încă odată că acest gen de model nu este gândit pentru utilizatorii majoritari.
Alta este situaţia la smartphone‑urile cu sistem de operare Bada de la Samsung. Cinci astfel de modele sunt prezente pe piaţă, unele având chiar preţuri accesibile, fără ca dotarea sau hardware‑ul lor să fie inferior. Bada combină mai multe interfeţe de utilizator şi oferă, alături de funcţionalitatea ridicată, o utilizare foarte simplă.
Concurentul
Intuitiv şi simplu este şi conceptul Windows 7, doar că de la apariţie această platformă de utilizator a lui Microsoft are câteva lipsuri în dotare, care trebuie rezolvate. Funcţionează însă foarte bine integrarea reţelelor sociale şi acele aşa-numite live tiles, ecrane de start interactive. HTC, LG şi Samsung au deja modele care utilizează Windows Phone pe piaţă. Pentru 2012 şi‑a anunţat şi Nokia intenţia de a prezenta primul său model cu Windows Phone, luându‑şi adio de la sistemul operare Symbian, propriu Nokia. Cu toate că acesta a fost adaptat pentru touchscreen, Nokia va renunţa la el în favoarea lui Windows Phone.
Obligatoriu opţiune de date
În paginile care urmează, vă prezentăm oferte pentru toate buzunarele. Oricât am dori însă să economisim, de o cheltuială nu scăpăm: este obligatoriu să contractăm o opţiune pentru transfer de date. Smartphone‑urile sunt gândite pentru a fi utilizate şi la accesarea internet‑ului. Utilizatorii care nu doresc să navigheze, să folosească serviciul de email sau reţelele sociale ar face mai bine să‑şi achiziţioneze un simplu telefon mobil.

Modelele cu dotare luxuriantă
În clasa de preţ de peste 400 euro te aştepţi la o prelucrare perfectă,
dotare de top şi display mare şi de bună calitate.
Apple iPhone 4
Preţ: în funcție de abonament (16 GB)
Sistem de operare: Apple iOS 5
iPhone 4 este cel mai cunoscut, cel mai dorit şi totodată cel mai scump smartphone al planetei – nepunând la socoteală exemplare de super‑lux cum ar fi Vertu şi TAG Heuer. Succesul se datorează design‑ului şic, prelucrării superioare şi materialelor folosite: aluminiu, sticlă, oţel. Utilizarea sistemului de operare iOS, îmbunătăţit continuu, este simplă şi intuitivă: simboluri mari ghidează utilizatorul la funcţiile dorite. De fapt acest smartphone trăieşte din oferta bogată a magazinului de app‑uri. Astfel funcţiile iPhone‑ului se pot adapta aproape fără limită şi ieftin necesităților proprii, singura limită fiind memoria internă, care poate fi de 16 sau 32 GB şi nu poate fi extinsă cu memory card suplimentar. Este echipat cu un procesor de 1 GHz, un display de 3,5 inchi cu o rezoluţie de 640 x 960 pixeli şi o luminozitate de 443 cd/mp, fiind astfel smartphone‑ul cu cel mai lizibil display. Transferul de date se realizează rapid datorită dotării cu HSPA şi WLAN n. Legendarul music player prezent și la iPod şi camera de 5 megapixeli asigură distracţia. Autonomia lui iPhone 4 este mare: în standby autonomia este, teoretic, de 29 zile, în utilizare obişnuită – şapte ore. În practică încărcarea smartphone‑ului se face mai des, căci sensul deţinerii lui nu este de a‑l ţine de frumos ci de a‑l utiliza. Un punct vulnerabil are: recepţia se poate întrerupe dacă smartphone‑ul este ţinut mai strâns în partea sa inferioară. Soluţia este utilizarea unei carcase din plastic pentru această parte, numită bumper.

Samsung Galaxy S II
Preţ: aprox 500 euro
Sistem de operare: Google Android 2.3
Cu titlul de unul dintre cele mai bune smartphone cu touchscreen se poate mândri actualmente modelul Galaxy S II, al producătorului Samsung. În clasa aparatelor fără tastatură, este cel mai echilibrat, dotat şi echipat smartphone. Din punct de vedere tehnic smartphone‑ul punctează din plin: touchscreen OLED de 4,3 inchi, cu valorile cele mai bune de contrast. Unii consideră exagerată puterea culorilor, dar ea se datorează tehnologiei display‑ului. În schimb pozele, video‑urile, jocurile şi conţinutul meniului sunt puse perfect în scenă. Procesorul dual‑core şi cei 2 x 1,2 GHz asigură o utilizare fluentă. Cu ajutorul interfeţei pentru utilizator proprii, Touchwiz, suprapusă sistemului de operare Android, smartphone‑ul poate fi uşor adaptat propriilor nevoi. La poziţia în top contribuie şi dotarea cu HSPA+, WLAN n, precum şi memoria internă de 13 GB. Nici în ceea ce priveşte captarea imaginilor acest smartphone nu este mai prejos: camera principală de pe spatele aparatului este de 8 megapixeli, pe când camera frontală, utilizată pentru videochat, este de 2 megapixeli. Înregistrările video se fac în HD. Autonomia în standby este de 27 zile, în conversaţie de până la 14 ore. La funcţionare tipică, autonomia nu depăşeşte şapte ore, ceea ce totuşi se află în zona verde, ca de altfel toate celelalte valori măsurate.

HTC Incredible S
Preţ: aprox 440 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.2, upgradabil la 2.3
Părerile despre modelele actuale ale HTC sunt la superlativ. Utilizarea acestui model se face foarte comod cu display‑ul de 4 inchi, simbolurile fiind mari. Carcasa smartphone‑ului este dintr‑un plastic gumat, având astfel stabilitate în mâna utilizatorului. Totuşi materialele folosite ar putea fi mai calitative. Dotarea în schimb este ireproşabilă: procesor de 1 GHz, 768 MB RAM, memorie internă de 1,1 GB suplimentată cu un card de 8 GB inclus, cameră de 8 megapixeli. Considerând mărimea display‑ului autonomia se menţine în limitele normalului. Recepţia semnalului GSM este foarte bună.

BlackBerry Torch 9800
Preţ: aprox 460 euro
Sistem de operare:
BlackBerry OS 6.0
Cu modelul Torch 9800 BlackBerry încearcă să combine multimedia cu caracteristicile superioare de afaceri, un lucru foarte bine reuşit de către canadieni. Smartphone‑ul deţine o tastatură QWERTY extensibilă de format mare şi un touchscreen de 3,2 inchi. Cu aceste caracteristici şi cu sistemul de operare OS 6, Torch poate fi foarte uşor utilizat, prezentându‑se drept un profesionist în domeniul messaging‑ului. Dotarea se poate considera aproape completă, lipseşte doar capabilitatea HSUPA. Şi prelucrarea lui BlackBerry mulţumeşte cele mai pretenţioase solicitări. Micile minusuri ar fi greutatea mare, rezoluţia mică a display‑ului şi autonomia redusă.

Sony Ericsson Xperia Arc
Preţ: aprox 490 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.3
Modelul Arc aparţine clasei celor mai atractive şi subţiri smartphone‑uri din piaţă. Dotat cu un touchscreen de 4,2 inci – de mare rezoluţie, are o structură interesantă pe partea din spate a carcasei, fiind uşor curbat, devenind un punct de atracţie şi ca aspect. Dar şi valorile interne ale lui Xperia Arc sunt apreciabile. Sistemul de operare Android este simplu de utilizat şi oferă multe posibilităţi de individualizare – cu Timescape, aplicaţie tipică pentru Sony Ericsson, sunt adunate într‑un singur loc ştirile de tot felul şi postate chiar pe ecranul principal. Dotarea corespunde preţului, oferind: HSPA, WLAN n şi A‑GPS. Cei dornici de distracţie pot utiliza un music player foarte bun, căşti in‑ear şi o cameră de 8 megapixeli, inclusiv înregistrări în HD. Autonomia este acceptabilă.

HTC Sensation
Preţ: aprox 460 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.3
Modelul de top al producătorului HTC se numeşte Sensation, nume pe deplin meritat, dacă ne uităm la superbul display. Este vorba despre un touchscreen de 4,3 inchi, cu o rezoluţie de 540 x 960 pixeli, fiind al doilea după iPhone 4 din punct de vedere al rezoluţiei. La un astfel de punct forte se asociază un design mai degrabă reţinut. Dar tehnic dotarea punctează din nou: procesor dual‑core cu 2 x 1,2 GHz. Utilizarea smartphone‑ului este foarte simplă şi rapidă datorită interfeţei de utilizator Sense 3.0 – îmbunătăţită, care oferă multiple posibilităţi de individualizare. Dotarea per total este completă, cu toate că memoria internă este de doar 1,1 GB. Acustica şi recepţia, în schimb, sunt exemplare, autonomia mai puţin.

Clasa de mijloc
În această categorie de preţ găsim display‑uri încântătoare
şi dotări exuberante. Alegând din modelele de mai jos nu puteţi greşi.

LG Optimus 2X
Preţ: aprox 370 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.2
Optimus 2X este dotat cu un procesor dual‑core la 2 x 1 GHz, datorită căruia meniurile se deschid cu rapiditate, programele pornesc fără probleme. Din punct de vedere al aspectului smartphone‑ul nu este prea atractiv, cu toate că prelucrarea sa este calitativă. Display‑ul este de 4 inchi, memoria internă de 5,5 GB putând fi extinsă cu un card de memorie micro SD. LG Optimus 2X este dotat la nivelul tehnic actual, inclusiv cu o cameră de 8 megapixeli. Înregistrările video se fac în HD şi se pot transfera pe televizorul de acasă prin conexiune HDMI. Valorile măsurate în laborator au fost mulţumitoare.

Samsung Omnia 7
Preţ: aprox 250 euro
Sistem de operare:
Windows Phone 7
Smartphone‑urile cu sistem de operare Windows Phone 7 sunt ceva mai rare pe piaţa de specialitate. Acest smartphone se poate achiziţiona şi la 250 euro. Performanţa acestui model este dată de un touchscreen OLED de 4 inchi, carcasă metalică, dotare completă, inclusiv HSPA, WLAN n şi o memorie internă de 15 GB. La toate acestea se adaugă utilizarea uşoară. Dezamăgire produce autonomia medie în utilizare şi convorbiri. Autonomia în standby se ridică la 19 zile. Recepţia şi acustica în schimb nu lasă de dorit, oferind valori de top.

Motorola Defy
Preţ: aprox 250 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.1
Defy de la Motorola este actualmente unicul smartphone outdoor de pe piaţă. Datorită display‑ului rezistent la zgârieturi Gorilla Glass şi a capacului gumat al acumulatorului, acest smartphone este foarte rezistent şi insensibil la factorii externi din timpul activităţilor outdoor. Restul dotării este tot atât de apreciat, acest smartphone Android aducând cu el cam tot ce se solicită de la un smartphone modern. Introducerea de texte pe display‑ul de 3,7 inchi este uşurată de Swype. Este suficient să treci cu degetele peste litere pentru a introduce un text. Interfaţa de utilizator de la Motorola oferă funcţia Motoblur, prin care se adună ştiri, mail‑uri, sau informaţii din diversele reţele sociale. Cum şi autonomia este peste medie, nimic nu împiedică un drum în natură cu acest smartphone.

Nokia E7‑00
Preţ: aprox 410 euro
Sistem de operare: Symbian OS 3
E7‑00 respectă tradiţia modelelor Communicator ale producătorului Nokia, caracterizate printr‑o tastatură QWERTY bine dimensionată, care în cazul acesta se extinde cu ajutorul unui mecanism stabil. Ceea ce rămâne este un touchscreen OLED de 3,9 inchi, care poate fi blocat în poziţie optimă pentru utilizator, astfel că E7‑00 pus pe masă este uşor operabil şi din această poziţie. Sistemul de operare Symbian oricum uşurează utilizarea smartphone‑ului, dar multitudinea de opţiuni existente are tendinţa de a încurca utilizatorul. Dotarea este completă şi sincronizarea datelor cu un PC se face exemplar. Nici un alt sistem de operare nu oferă atâta confort cum oferă Nokia cu Ovi‑Suite, care poate fi luat gratis de pe site. Din dotare mai fac parte o cameră de 8 megapixeli, înregistrări video în HD, inclusiv transferarea filmelor pe televizor prin ieşire HDMI.

Nokia C7‑00
Preţ: aprox 320 euro
Sistem de operare: Symbian OS 3
Nokia utilizează sistemul de operare Symbian OS pentru a face posibilă operarea smartphone‑ului cu ajutorul touchscreen‑ului. Această situaţie o regăsim şi la C7‑00, un smartphone cu o zonă metalică nobilă şi un touchscreen OLED de 3,5 inchi. Cu toate îmbunătăţirile aduse, sistemul de operare Symbian nu este atât de intuitiv ca Android sau Apple iOS, dar după o perioadă de aclimatizare te poţi descurca cu el şi poţi structura meniul principal şi ecranul de start în funcţie de propriile nevoi. Este bine aşa, căci dotarea lui C7‑00 este bună: HSPA, WLAN n, GPS, funcţionalităţi Office, sincronizare Mac, prelucrarea contactelor, cameră de 8 megapixeli cu funcţie de înregistrare video în HD. Având o autonomie bună, multe dintre opţiuni pot fi utilizate pentru un timp mai îndelungat.

Samsung Nexus S
Preţ: aprox 300 euro
Sistem de operare: Google Android 2.3
Un smartphone indicat acelor utilizatori care preferă sistemul de operare Android, combinat cu o dotare bună, o operare uşoară şi o apariţie elegantă. Nexus S utilizează versiunea actuală a sistemului de operare Android. Acest Google‑phone atrage privirile cu display‑ul concav din sticlă. Nu doar că arată bine dar la utilizarea ca telefon, se şi mulează pe profilul utilizatorului. Smartphone‑ul este dotat cu un touchscreen de 4 inchi, HSPA, A‑GPS, WLAN n şi o memorie internă de 14 GB, dar lipseşte slotul pentru memorie externă. Autonomia este foarte bună: în funcţionare tipică – şapte ore, în conversaţie – doisprezece ore şi în standby – maxim 30 de zile.

Motorola Milestone 2
Preţ: aprox 320 euro
Sistem de operare: Android 2.2
Milestone 2 de la Motorola este o adevărată maşinărie pentru crearea mesajelor, la un preţ mai ridicat, de 329 euro. Acest smartphone Android deţine o tastatură QWERTY extensibilă şi un touchscreen luminos de 3,7 inchi. Utilizarea se face uşor cu această combinaţie şi cu procesorul de 1 GHz, cu toate că greutatea şi dimensiunile sunt cam mari. Datorită prelucrării sale, acest Motorola este îndrăgit de multă lume. Totul pare solid, slider‑ul se mişcă uşor şi fără probleme. Acest model de top al lui Motorola este completat de o dotare bună: HSPA, WLAN, GPS, cameră de 5 megapixeli cu înregistrare video în HD. Prin WLAN Tethering, Milestone 2 poate conecta şi un notebook la internet. Măsurătorile din laborator sunt bune.

HTC Wildfire S
Preţ: aprox 240 euro
Sistem de operare: Android 2.3
Având un touchscreen de 3,2 inchi şi un spate gumat, smartphone‑ul are o poziţie stabilă în mână în timpul utilizării. La aceasta se adaugă o prelucrare exemplară. Lipsesc însă unele funcţii, cum ar fi HSUPA pentru upload rapid. Celălalte caracteristici de conectivitate le regăsim: WLAN n, HSDPA şi GPS. Operarea smartphone‑ului se face intuitiv şi cu uşurinţă, datorită interfeţei de utilizator Sense, tipică pentru producătorul taiwanez, pentru care integrarea reţelelor sociale are un rol important. Autonomia smartphone‑ului nu depăşeşte media, asemănător rezultând şi măsurătorile acustice şi de calitatea recepţiei.

Samsung Wave II
Preţ: 200 euro
Sistem de operare:
Samsung Bada 1.2
Văzând preţurile pentru Samsung Wave II, ai putea să crezi că se apropie Crăciunul. La acest preţ cumpărătorul obţine un super smartphone, care a fost clasificat ca şi foarte bun după testele efectuate de connect şi care oferă o serie de funcţii şi dotări tehnice foarte bune. Interfaţa de utilizator Touchwiz 3.0 permite operarea intuitivă şi rapidă a acestui smartphone. Măsurătorile efectuate în laborator au scos la iveală valori foarte mulţumitoare. Singura lipsă este oferta slabă de app‑uri din software‑shop‑ul lui Samsung, în comparaţie cu ofertele din Android Market sau Apple App Store. Super chilipirul se poate achiziţiona în culorile gri, negru, roz sau argintiu. Preţul pentru oricare din modele este în jur de 200 euro. Alte smartphone‑uri la un preţ atât de redus nu se pot achiziţiona în acest moment.

Sony Ericsson Xperia X8
Preţ: aprox 158 euro
Sistem de operare:
Google Android 1.6
Cei care sunt în căutarea unui aparat Android compact şi ieftin, pot analiza oferta lui Sony Ericsson: Xperia X8. Chiar dacă are dimensiuni reduse, acest smartphone oferă carcase schimbabile în culorile dorite de utilizator şi un touchscreen de 3 inchi cu o rezoluţie de 320 x 480 pixeli. Dotarea sa cuprinde HSPA, GPS şi WLAN. De reţelele sociale se ocupă Timescape, care aduce ultimele ştiri direct pe ecranul de start. Camera de 3 megapixeli nu prea face faţă pretenţiilor, cum nu o face nici carcasa din plastic şi nici autonomia slabă. Dacă faci abstracţie de aceste neajunsuri, poţi beneficia de un smartphone atractiv la un preţ redus.

LG Optimus Chic
Preţ: aprox 230 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.2
Şi LG se bazează la smartphone‑urile sale pe sistemul de operare Android. Un model interesant şi nu foarte scump este Optimus Chic. Carcasa din plastic nu prea impresionează şi uneori tastele mai joacă feste, dar ecranul este de 3,2 inchi cu o luminozitate de 682 cd/mp este reuşit. În aceste condiţii poţi vizualiza conţinutul ecranului şi la lumina puternică a soarelui. În afară de WLAN smartphone‑ul deţine toate obişnuitele dotări. Camera este de 5 megapixeli. Interfaţa pentru utilizatorul a fost uşor modificată de către LG, oferind astfel posibilitatea operării intuitive a smartphone‑ului. Măsurătorile în laborator au constatat valori bune ale autonomiei, acusticii şi recepţiei în GSM.

Nokia C6‑00
Preţ: aprox 215 euro
Sistem de operare:
Symbian OS 9
Ca aspect acest smatphone nu atrage atenţia, dar în spatele display‑ului se ascunde o tastatură QWERTY extensibilă. Datorită tastelor mari cu puncte de apăsare bine evidenţiate, modelul este indicat fanilor mesajelor. Touch-screen‑ul deosebit de sensibil este de 3,2 inchi, având o rezoluţie de 360 x 640 pixeli. Sistemul de operare Symbian OS 9 este o variantă mai veche, care deseori încetineşte simţitor funcţiile smartphone‑ului. Dotarea este completă: HSDPA, GPS şi o cameră de 5 megapixeli cu lumină foto. Lipsesc unele funcţii, cum ar fi HSUPA sau WLA n. Autonomia este la nivel mediu, recepţia în schimb este foarte bună.

Samsung Wave 723
Preţ: aprox 150 euro
Sistem de operare:
Samsung Bada 1.1
Ca şi Wave II, şi Wave 723 operează cu sistemul Bada, care oferă o utilizare uşoară, dar şi un magazin de aplicaţii restrâns. Cu toate că preţul acestui model este relativ redus, el se prezintă într‑o carcasă metalică şi cu un touchscreen de 3,2 inchi. Rezoluţia display‑ului este de doar 240 x 400 pixeli. La navigarea prin meniuri trebuie deci utilizată mult funcţia scroll. În rest smartphone‑ul are în dotare tot ce este necesar pentru utilizarea zilnică; lipseşte doar funcţia HSUPA, necesară pentru un upload mai rapid al datelor. Camera de 5 megapixeli oferă poze de calitate. Autonomia lui Wave 723 este peste limită: în standby până la 30 de zile şi până la şapte ore în funcţionare obişnuită. Şi restul valorilor măsurate sunt bune.

Acer Liquid Mini
Preţ: aprox 240 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.2
La dimensiunea compactă a lui liquid Mini se adaugă un touchscreen de 3,2 inchi. Carcasa mai scârţâie pe ici, pe colea, umbrind apariţia lui Liquid Mini. Camera de 5 megapixeli are o tastă separată, pozele la minut putându‑se efectua astfel foarte comod. Lipsesc lumina foto şi acceleratorul HSUPA. Interfaţa de utilizator este o creaţie proprie, Acer UI 4.0 Lite, care însă nu oferă nimic spectacular în comparaţie cu versiunea standard de la Android. Măsurătorile făcute în laborator au fost mulţumitoare, chiar dacă la autonomie ne‑am fi aşteptat la ceva mai mult.

Samsung Galaxy Ace
Preţ: aprox 230 euro
Sistem de operare:
Google Android 2.2
Acest model al lui Samsung este un exponent Android puternic. Touchscreen‑ul strălucitor de 3,5 inchi şi prelucrarea bună atrag privirile asupra lui Galaxy Ace. Acest smartphone elegant şi stilat are o stabilitate perfectă în mâna utilizatorului. Interfaţa de utilizator Touchwiz 3.0, suprapusă sistemului de operare Android, oferă posibilitatea operării simple şi intuitive. Soluţia lui Samsung oferă utilizatorului posibilitatea sortării meniului şi structurarea ecranelor de start. Cei care scriu mult se pot bucura de ajutorul oferit de Swype, o funcţie de predicţie pentru texte. Chiar dacă lipsesc unele din dotări, cum ar fi HSUPA sau căşti, valorile ridicate ale autonomiei măresc interesul pentru acest model. În standby autonomia este de 28 de zile, în utilizare mixtă de 6:38 ore.

Palm Pre Plus
Preţ: aprox 185 euro
Sistem de operare:
Web OS 1.4.1
O alternativă la obişnuitele modele din domeniul smartphone‑urilor o reprezintă Palm Pre Plus. Este unul dintre puţinele modele care combină un touchscreen de 3,1 inchi cu o tastatură QWERTY completă, un adevărat rai pentru cei care scriu mult. Dar şi sistemul de operare Web OS este de apreciat, el permiţând o operare simplă prin gesturi. Memoria internă de 15 GB nu poate fi extinsă. Am constatat lipsuri şi în dotare şi în autonomie. Individualiştii nu se simt deranjaţi de autonomia redusă, atâta timp cât îşi pot permite un sistem de reîncărcare prin tehnica inducţiei, unde trebuie doar să aşeze aparatul pe suportul încărcătorului.

Etichete: , , , , , ,