Asus Transformer Prime review – Tegra 3 şi Android 4.0 fac o echipă perfectă

Scris de | 19 ianuarie, 2012
Asus Transformer Prime review – Tegra 3 şi Android 4.0 fac o echipă perfectă

Atunci când una dintre cele mai apreciate tablete ale anului trecut, Asus Transformer, este îmbunătăţită cu un procesor quad core Tegra 3 şi cu un upgrade la sistemul de operare Android 4.0, totul într-un şasiu mai subţire şi mai uşor, rezultatele nu pot fi decât  spectaculoase. Mai bine spus, Transformer Prime este cea mai bună tabletă cu Android a momentului. Să vedem însă de ce.

Mai aproape de perfecţiune

Viaţa unei tablete de 10 inchi nu este uşoară. Aceasta trebuie să audă mereu insulte despre cât e de grea, de groasă, fiind comparată constant cu sora sa plină de succes, iPad-ul. Lucrurile par însă să se schimbe. Transformer Prime nu mai poate fi descrisă ca o tabletă grea sau groasăm având o greutate de doar 586 g şi o grosime de 8.3 mm. În sfârşit, o tabletă care îţi permite să o manevrezi mai mult de 2 minute fără a simţi instinctiv nevoia să o pui pe genunchi, pentru că greutatea îţi oboseşte braţele.

Avem o nouă regină a balului? S-ar putea, deoarece Prime, pe lângă faptul că are dimensiuni de invidiat arată şi foarte bine. Cel puţin în primele clipe, până când carcasa sa cu sclipiri metalice nu devine acoperită de amprente.

Construcţia este atentă, solidă, prima impresie fiind accea că ai de-a face cu un produs high end şi nu cu o tabletă asamblată pe vre-un vapor în larg.

Partea de conexiuni este şi ea destul de generoasă. Transformer Prime oferă un port micro HDMI, un slot microSD şi un jack de 3.5 mm direct pe corpul tabletei şi un port USB full, plus un slot SD full pe dock-ul tastatură.

Problema cu acest layout, pentru cei care se gândeau că vor achiziţiona doar tableta fără dock – dacă această opţiune va fi disponibilă – este că nu vor avea acces la portul USB.  Asus nu avea însă de ales pentru că un port USB direct pe tabletă ar fi făcut aproape imposibilă atingerea grosimii de 8.3 mm.

Să trecem însă la display. Prime are un ecran LED capacitiv de 10.1 inchi, cu un panel Super IPS+ extrem de luminos, unghi de vizibilitate ultra larg, de 178 de grade, şi protecţie la zgârieturi garantată de sticla Corning Gorilla. Rezoluţia ecranului este de 1280 x 800 pixeli. În practică, ecranul impresionează prin reproducerea extrem de bună a culorilor, un contrast puternic şi o luminozitate bună chiar şi atunci când foloseşti tableta pe o bancă în parc, într-o zi însorită. Pentru a seta luminozitatea ecranului la maxim poţi accesa zona de notificări, unde Asus a introdus un shortcut şi poţi bifa iconiţa IPS+.  Creşterea în luminozitate este imediat vizibilă.

Tastează cu spor

Dockul cu tastatură este croit după acelaşi tipar: muchii subţiri, finisaje metalice, greutate redusă. Tastatura de tip insulă este comodă, chiar dacă butoanele ar putea avea o cursă puţin mai lungă, iar trackpad-ul metalic răspunde corespunzător.

Tastatura oferă acces la majoritatea tastelor pe care le regăseşti pe o versiune clasică, adăugând câteva butoane cu shortcut-uri către funcţii de bază cum ar fi Wi-Fi On/Off, browser sau ajustarea luminozităţii.  Destul de ciudată este poziţia tastei Back, în colţul stânga sus. De multe ori în timpul naivgării vei fi tentat să revii la meniul iniţial apăsând Backspace, însă operaţiunea se realizează cu butonul Back din stânga.

Vei descoperi adevărata valoare a dock-ului atunci când scrii un email mai lung, un post în WordPress sau lucrezi la un fişier text în aplicaţiile Polaris Office sau Super Note.

Dock-ul mai joacă un rol esenţial. Acesta are integrată o baterie suplimentară, iar în momentul în care cuplezi tableta la dock, acesta începe automat să o încarce. Energia din dock este transferată spre tabletă până când aceasta este complet încărcată.

Cuplată la dock, tableta Prime oferă o autonomie impresionantă de circa 16 ore. Chiar şi fără dock, am reuşit să storcem din bateria tabletei 10 ore, în condiţii de utilizare moderată.

Camere

Asus se mândreşte cu faptul că a introdus în Prime o cameră de 8 megapixeli cu bliţ, F 2.4, autofocus şi senzor CMOS cu iluminare din spate. Într-adevăr, camera este mai bună decât cea a modelului anterior şi este probabil una dintre cele mai bune camere pe care le-am văzut pe o tabletă, însă acest lucru nu spune prea mult. Fotografiile realizate în interior arată în continuare mediocru, iar în condiţii de lumină bună ai încă senzaţia că imaginile sunt prea soft.

Android 4.0

Transformer Prime este prima tabletă care oferă deja Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dacă eşti atent, vei observa acest lucru încă din clipa în care deblochezi ecranul – pe discul de unlock apare acum şi o iconiţă cu shortcut spre cameră.

Dacă te-ai obişnuit cu Honeycomb, Android 4.0 nu ţi se va părea un update radical. Într-adevăr animaţiile sunt mai rafinate, poţi organiza mai uşor aplicaţiile în foldere, trăgându-le una peste alta sau poţi folosi gesturile într-un mod mai intuitiv, însă în afară de multitasking şi sistemul de notificări schimbările nu sunt spectaculoase. Multe dintre ele sunt “sub capotă”, şi le vei remarca doar tangenţial.

Poţi ajusta din noua zonă de notificări elemente esenţiale cum ar fi luminozitatea ecranului sau puterea procesorului.  Poţi opta pentru modul IPS+, care oferă un boost de luminozitate, pentru folosirea în aer liber, sau pentru unul dintre cele trei moduri – Power Saving, Balanced şi Performance.

Sistemul de multitasking este mai complex şi mai aspectuos. La apăsarea butonului Apps din System Bar eşti întâmpinat de o listă cu imagini ce ilustrează aplicaţiile pe care le-ai folosit recent, iar simpla atingere a unei imagini te trimite instant la acea aplicaţie.

Browser-ul beneficiază şi el de câteva îmbunătăţiri, cum ar fi posibilitatea de a solicita versiunea desktop a unei pagini sau de a salva pagina penru a o accesa apoi offline.

Nvidia Tegra 3

Asus Transformer Prime este prima tabletă care are la bază noul procesor Tegra 3 al celor de la Nvidia. Tegra 3 este la rândul său primul CPU quad core ARM Cortex A9 din lume, un procesor ce promite performanţe grafice de până la 3 ori mai bune decât cele ale lui Tegra 2, graţie GPU-ului GeForce cu 12 core-uri, în condiţiile unui consum energetic cu până la 61% mai mic. Dincolo de specificaţiile de pe hârtie şi de faptul că navigarea în meniuri este extrem de fluidă, ne-am gândit cu ce am putea solicita chip-ul Tegra 3.

Am decis să instalăm jocul GTA III şi să facem unele modificări cu ajutorul unui mod care permite setarea de lumini, umbre, blur, îmbunătăţirea rezoluţiei şi setarea distanţei maxime. În ciuda modificărilor semnificative, jocul rulează la fel de fluid, păstrând un frame rate ridicat.

O altă aplicaţie impresionantă, pe care cei care au urmărit demo-urile de pe vremea proiectului Kal-El au mai avut ocazia să o vadă, este Glowball. O sferă luminoasă care proiectează lumini pe suprafeţele din jur şi care răstoarnă diferite obstacole demonstrează suportul pentru lumini dinamice, randate în timp real, cu physics. Vorbim de tehnologii care puneau la grea încercare şi PC-urile de acum câţiva ani.

După cum era de aşteptat, clipurile video, inclusiv cele Full HD 1080p, rulează perfect. Sunetul este bun, însă neimpresionant, iar poziţionarea grilei pentru difuzor putea fi mai inspirată deoarece în unele momente o acoperi cu mână.

Benchmark

Am utilizat câteva dintre aplicaţiile de benchmark disponibile pe Android Market, cum ar fi Vellamo, Quadrant sau RealPi pentru a obţine câteva cifre care să oglindească performanţele lui Transformer Prime. Din păcate se simte nevoia unui software de benchmark fiabil, care să fie adaptat şi la noile procesoare quad core, deoarece multe dintre aplicaţiile mai vechi fie nu merg fie oferă rezultate eronate.

În Vellamo Prime se clasează puţin sub device-ul de top, Xiaomi Mi-One Plus. Prime oferă însă  performanţe net superioare însă la capitolul Java Script. Vellamo este un test care ia în calcul şi factori precum experienţa utilizatorului, unde, dintr-un motiv sau altul Xiaomi primeşte un punctaj superior.

Totuşi, tableta Asus se clasează cu un procent semnificativ peste Samsung Galaxy Tab 10.1, Acer Iconia Tab sau vechiul Asus Transformer.

În Quadrant, Transformer Prime înregistrează circa 2700 de puncte, în timp ce RealPi oferă 10000 de zecimale ale lui Pi în 2.2 secunde.

Am lăsat spre final un aspect destul de important. Asus Transformer Prime nu este disponibil, cel puţin în acest moment, şi într-o versiune cu 3G. Mulţi utilizatori au fost dezamăgiţi de acest fapt şi le-au cerut celor de la Asus să îşi modifice planurile. Să vedem ce aduce viitorul.

O altă nelămurire ţine de posibilitatea utilizării unui stick modem extern 3G. Android nu oferă suport oficial pentru un modem 3G însă în cazul versiunii originale Asus Transformer stick-ul putea fi folosit după finalizarea unui proces ce include instalarea unui custom ROM şi a unor drivere pentru modem.

Procedeul necesită respectarea precisă a câtorva paşi şi accesul la o serie de fişiere şi drivere mai puţin oficiale, fiind destul de innacesibil pentru utilizatorii care nu sunt familiarizaţi cu folosirea ROM-urilor, de aceea nu îl recomandăm.

Cea mai simplă opţiune pentru a conecta tableta la internet este folosirea unui smartphone Android, prin intermediul funcţiei hotspot Wi-Fi şi a conexiunii 3G a telefonului.

Transformer Prime are un preţ moderat, justificat de dotări, de circa 2800 lei.

Concluzie

Asus Transformer Prime este fără îndoială tableta momentului. Uşoară, eficientă şi extrem de puternică, Prime păşeşte cu încredere pe prima treaptă a podiumului.

Etichete: , , , , ,