Asus X101CH review: Alternativă puternică

Scris de | 24 ianuarie, 2012
Asus X101CH review: Alternativă puternică

Asus împrospătează segmentul netbook-urilor cu noul Eee PC X101CH, un model cu performanţe impresionante, echipat cu procesor Intel Cedar Trail, disponibil la un preţ de circa 1100 lei.

Asus a demonstrat constant că ştie să capteze atenţia utilizatorilor, modelul X101CH primit în test, ornamentat în nuanţe de vişiniu şi negru, reuşind să se facă instant remarcat.

X101CH are o carcasă din plastic solid şi un capac elegant, cu o suprafaţă texturată, care se regăseşte şi în jurul tastaturii. Asus a mai folosit în trecut suprafeţe similare din plastic texturat care au marele avantaj de nu atrage deloc amprente şi pe care ne-am bucura să le vedem în viitor că înlocuiesc look-ul glossy.

Tastatura de tip insulă este clasică pentru netbook-urile Asus, cu o cursă medie şi un răspuns destul de bun. Suprafaţa dintre taste este şi ea destul de rigidă iar touchpad-ul urmează design-ul zonei palm rest, inclusiv finisajul acesteia, excepţie făcând tasta alungită cu funcţia click.

Netbook-ul oferă o paletă solidă de conexiuni. Pe lângă cea HDMI, care atrage imediat atenţia, utilizatorii mai au la dispoziţie un slot SD, două porturi USB, o mufă Ethernet, un conector VGA şi un jack de 3.5 mm. La capitolul wireless putem aminti WLAN 802.11 B/G/N şi Bluetooth 3.0.

Asus X101CH  are un display de 10 inchi cu rezoluţie 1024 x 600 pixeli, cu o reproducere bună a culorilor şi glare redus. Unghiul de vizualizare ar putea fi însă mai larg.

Cedar Trail

Asus X101CH  are la bază un procesor Intel Cedar Trail-M N2600 la 1.6 GHz, un Atom din generaţia a treia, pe 32 nm, care promite performanţe grafice şi de computing solide. Platforma oferă spre exemplu un engine media dedicat pentru redarea video HD 1080p, suport pentru Blu-ray 2.0, totul cu un consum energetic redus.

Plusul de putere pe partea video se face imediat simţit. Clipurile video, inclusiv cele HD 1080p rulează în condiţii bune spre foarte bune, în funcţie de bitrate, iar cele 720p  sunt redate perfect. Acest lucru, combinat cu ieşirea HDMI, deschide o serie de opţiuni interesante pentru redarea de conţinut multimedia pe un HDTV. Într-o deplasare business spre exemplu, poţi conecta netbook-ul la HDTV-ul din camera de hotel şi te poţi bucura de filme pe un ecran mare.

Aplicaţiile răspund şi ele bine, chiar dacă aici cei doar 1GB DDR3 limitează oarecum performanţele.

Te întrebi probabil dacă un netbook mai este relevant în această eră a tabletelor. Cu siguranţă. Netbook-urile îşi găsesc o poziţie în acest ecosistem aglomerat, ţintind în special segmentul de utilizatori care au nevoie de un ultraportabil cu focus pe productivitate.

Un astfel de utilizator va prefera  sistemul de operare Windows 7, compatibil cu o largă paletă de software,  un hard disk-ul de 320 GB, cum este cel al lui X101CH şi o mufă Ethernet, elemente pe care extrem de puţine tablete le pot oferi. Vor sacrifica autonomia de 8-10 ore a tabletei pentru o autonomie de aproximativ 4 ore, similară cu cea pe care o atinge netbook-ul Asus.

Asus X101CH  oferă un raport calitate preţ mai mult decât atractiv, netbook-ul cu Cedar Trail fiind disponibil la un preţ de aproximativ 1100 Lei.

Etichete: , , ,