Lumea prin Google Glasses

Scris de | 11 aprilie, 2012
Lumea prin Google Glasses

Google Glasses, un proiect revoluţionar ce constă într-o pereche de ochelari bazaţi pe realitatea augmentată, are toate şansele să schimbe dramatic peisajul IT&C. Suntem pregătiţi pentru o schimbare precum cea propusă de Google?

Câți dintre noi nu am visat să avem la dispoziție o tehnologie care să ne ofere acces instant la orice informație, fără ca aceasta să fie în prealabil introdusă în creier prin mijloace clasice. Adio studiu până la ore târzii în noapte, adio meditații, stres. Ai nevoie de suprafața exactă a statului Texas? Cere informația, iar imaginea proiectată pe lentilă va afișa 696,200 km pătrați.

Realitatea augmentată este un prim pas spre acest concept, o proiecţie a lumii din jur completată de informaţii generate de computer, cum ar fi date video şi audio sau GPS.

Ca şi în cazul multor tehnologii care azi sunt deja în uz, autorii SF au imaginat deja concepte bazate pe realitatea augmentată. Personaje precum Geordi LaForge, din Star Trek sau Terminatorul lui Arnold au intrat în cultura populară şi ne-au deschis apetitul pentru vederea bionică. Nu aveam tehnologia necesară pentru a construi ceva similar, însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Conceptul actual prezentat de Google, aflat într-o fază de prototip, după cum au ţinut să precizeze de nenumărate ori oficialii companiei, se bazează pe o ramă clasică din metal şi pe un display poziţionat în faţa unui ochi, pe care sunt afişate informaţii precum imaginea interlocutorului, harta împrejurimilor sau detalii despre obiectele din jur. Utilizatorul poate transmite la rândul său imagini video sau fotografii şi poate comunica cu dispozitivul prin comenzi vocale.

Rămân însă nenumărate necunoscute cum ar fi modul de alimentare, tipul de conexiune la internet şi modul de navigare în meniuri.

Echipa din spatele proiectului

Google a ştiut mereu să atragă unele dintre cele mai strălucite minţi din lumea tehnologiei, iar inginerii care lucrează la Project Glass corespund perfect acestui tipar.

Babak Parviz, profesor de inginerie electrică în cadrul Universităţii Washington, este unul dintre cei implicaţi în proiect. Parviz este un om de ştiinţă recunoscut pentru cercetările sale în domeniul lentilelor de contact capabile să transmită informaţii wireless, aşa că putem spera că un model mai avansat al Google Glasses va renunţa la display-ul clasic şi va utiliza lentile miniaturale.

Un alt nume cu rezonanţă este cel al lui Sebastian Thrun, fostul director al Laboratorului pentru Inteligenţă Artificială al Stanford şi unul dintre oamenii implicaţi în dezvoltarea maşinii care se conduce singură, proiect prezentat recent de Google.

Idei, concepte

Google nu are obiceiul să prezinte produse aflate în stadii iniţiale de dezvoltare însă în cazul Google Glasses compania a mizat pe imaginaţia publicului şi a dat startul unei dezbateri care generează deja idei geniale.

În momentul în care întâlneşti o persoană străină ai putea primi instant informaţii despre aceasta pe baza citirii unui id unic sau prin tehnologia de recunoaştere facială. Date de pe pagina de Facebook sau Google Plus te-ar anunţa în câteva secunde dacă persoana e singură, ceea ce ar deshide noi oportunităţi pentru cei ce se află în căutarea unui partener.

Google ar mai putea integra o aplicaţie similară cu Shazam, care ar identifica în câteva secunde orice melodie şi ar oferi detalii despre aceasta.

Ai visat mereu să urmăreşti ce se întâmplă în spatele tău? Nimic mai simplu. Ochelarii ar putea folosi o cameră secundară orientată spre zone care sunt în afara câmpului tău vizual.

În ceea ce priveşte controlul, am putea să vedem un sistem hibrid între cel vocal şi cel bazat pe mişcările oculare. Cei de la Intel au achiziţionat recent compania suedeză Tobii, specializată în sisteme care permit controlul unei interfeţe cu ajutorul mişcărilor ochilor, iar cei de la Google ar putea utiliza la rândul lor o tehnologie similară.

Reversul medaliei

Juan Enriquez, fondatorul proiectului Life Sciences din cadrul Universităţii Harvard, este de părere că vom renunţa curând la noţiunea de Homo Sapiens, urmând să devenim cu toţii Homo Evolutis. O specie capabilă să îşi traseze singură parcursul evoluţiei. Cu ce costuri însă?

Dependența de tehnologie ne face extrem de vulnerabili şi ne modifică fundamental, de la nivelul comportamental şi până la cel funcţional.

Un studiu publicat în anul 2011 de către o echipă de cercetători de la Harvard și Columbia atrăgea atenția asupra unui aspect extrem de interesant. Am ajuns să depindem într-o măsură atât de mare de Google, de sistemul de căutare pe web, încât în momentul în care încercăm să ne amintim o informație avem șanse mult mai mari să știm unde am putea-o găsi decât să cunoaștem răspunsul în sine. Internetul a devenit un soi de memorie externă pe care creierul nostru se adaptează să o folosească.

Ce se întâmplă în momentul în care conexiunea la internet va fi întreruptă, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp? Simţim deja efectele dependenţei atunci când operatorul de internet decide să ne ofere o pauză de câteva ore. Acelaşi efect de sevraj, un stres inexplicabil, în resimt mulţi dintre noi atunci când îşi uită mobilul acasă. Fenomentul a primit chiar şi o denumire – nomofobie (teama de a nu avea acces la telefonul mobil).

Lăsând însă la o parte pericolele teoretice, să trecem la riscuri mai palpabile, cum ar fi cel al securităţii. Asistăm la scandaluri privind aplicaţiile care colectează informaţii personale, detalii despre site-urile accesate sau cuvintele cheie. Ei bine, imaginează-ţi un scenariu în care Google Glasses ar putea fi accesaţi de către persoane răuvoitoare sau pur şi simplu curioase, care vor deveni astfel ochii şi urechile tale. Sună destul de înfricoşător nu?

Rămâne să vedem şi cum vom reuşi să ne distribuim atenţia între informaţiile oferite pe display şi cele venite din lumea înconjurătoare, cât de mult ne vor fi afectate simţurile şi reflexele. Te-ai putea trezi în cel mai apropiat perete sau sub roţile unui autobuz deoarece te-ai concentrat mai mult la harta barurilor din jur decât la traficul de pe şosea.

În ciuda tuturor riscurilor Google Glasses au reuşit să trezească interesul întregii planete, iar zeci de mii de pasionaţi de tehnologie se declară gata să mai facă un pas spre “omul nou”, Homo evolutis. Va marca apariţia ochelarilor bazaţi pe realitate augmentată apusul erei smartphone-urilor şi a tabletelor? Greu de crezut, însă în cazul în care produsul final se va ridica la înălţimea aşteptărilor vom asista cu siguranţă la o schimbare majoră a ecosistemului digital.

Etichete: , , , ,