Viitorul se naşte în laboratoarele Intel

Scris de | 26 octombrie, 2012
Viitorul se naşte în laboratoarele Intel

Intel nu este doar cel mai important producător de chip-uri de pe glob, ci şi una dintre companiile ale cărei inovaţii deţin un rol central în naşterea lumii de mâine. connect îţi oferă informaţii inedite despre laboratoarele de cercetare ale Intel şi despre tehnologiile dezvoltate aici, detalii pe care am avut ocazia să le descoperim în cadrul conferinţei Research@Intel organizată la Barcelona.

Odată cu puterea trebuie să se dezvolte şi responsabilitatea spunea Stan Lee, o figură legendară printre iubitorii de benzi desenate. Oricât de evidentă ar fi această observaţie, trăim într-o lume în care companii care valorează miliarde de dolari ajung să contribuie minimal la dezvoltarea societăţii.

Există însă şi exemple ce merită urmate, companii care dincolo de profit au ca ţintă şi elevarea lumii în care trăim. Un astfel de exemplu este Intel, gigantul IT care se implică masiv în implementarea tehnologiei în educaţie, în promovarea tinerilor valoroşi şi în crearea de laboratoare care în parteneriat cu universităţile locale devin o forţă de dezvoltare regională. Vorbim aici despre proiecte precum ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), SciPreneurship sau despre iniţiative de educare a profesorilor – un astfel de proiect demarat în Spania a asigurat instruire pentru nu mai puţin de 50.000 de cadre didactice.

În perioada 22-23 octobrie Intel a organizat în Barcelona evenimentul Research@Intel Europe care a avut printre invitaţi nume sonore cum ar fi Justin Ratner, Director Intel Labs şi Intel CTO, precum şi Martin Curley, Directorul Intel Labs Europe.

Intel Labs Barcelona

De ce Barcelona? Lăsând la o parte vremea, principalul motiv a fost faptul că laboratorul de cercetare şi dezvoltare al Intel de aici a aniversat 10 ani. Localizat în campusul Universităţii Politehnice din Catalonia, Intel Labs Barcelona are ca focus arhitectura procesoarelor şi cercetarea în domeniul sistemelor Terra-scale. Echipa de aici, condusă de Antonio Gonzales, a contribuit spre exemplu la designul celei de-a doua generaţii de procesoare Intel Core. Cercetătorii din cadrul laboratorului sunt experţi în organizarea şi utilizarea optimă a miliardelor de tranzistori de pe chip, în reducerea traficului de date şi a consumului energetic. Echipa de circa 80 de oameni este îmbogăţită an de an cu studenţi din cadrul universităţii locale care au astfel oportunitatea să lucreze alături de ingineri de top.

Lăsând la o parte sutele de inovaţii născute în cadrul laboratoarelor, munca de aici mai are un rol esenţial – depistarea şi eliminarea eventualelor erori care ar putea însemna pierderi de sute de milioane de dolari pentru companie.

În momentul de faţă reţeaua Intel Labs Europe (ILE) reuneşte mai mult de 40 de locaţii R&D (printre care şi Intel Romania Software Development Center din Bucureşti) şi peste 3700 de experţi. Printre scopurile ILE se numără întărirea legăturilor cu cercetătorii europeni, alinierea politicilor companiei cu cele ale Europei şi ale strategiei EU 2020 precum şi dezvoltarea de proiecte pentru societate şi mediul business.

În cuvintele lui Justin Ratner, ILE este o forţă care permite progresul economiei Europene şi a societăţii informaţionale.

Invenţiile Intel Labs

Tehnologiile inventate în cadrul Intel Labs se regăsesc azi într-o gamă largă de produse, de la MacBook-urile celor de la Apple la Ultrabook-uri şi până la supercomputerele din institutele de cercetare. Un proiect binecunoscut care a luat naştere aici este Thunderbolt, tehnologia de transfer implementată în computerele Apple, ce asigură viteze de până la 10Gbps. Merită menţionate şi proiecte precum arhitectura low-power folosită acum de procesoarele Atom, Smart Connect, ce îi permite Ultrabook-ului să updateze constant emailul şi aplicaţiile chiar şi în modul sleep sau Intel Wireless Display (WiDi), cu ajutorul căreia conţinutul video de pe laptop poate fi afişat pe ecrane mari cu un minim de efort, printr-o simplă conexiune wireless.

În zona de computing ce necesită putere de calcul sporită echipele Intel Labs  se pot lăuda cu proiecte precum Teraflops Research Processor (primul proiector programabil care a depăşit puterea de 1 Teraflop). Bazându-se pe chipuri precum acesta experţii în parallel computing din cadrul Intel Labs au dezvoltat apoi arhitectura Intel Many Integrated Core şi familia de procesoare Intel Xeon Phi dedicate cercetării ştiinţifice, analizei financiare şi climatice şi altor aplicaţii complexe.

Tehnologiile viitorului

O serie de noi tehnologii extrem de interesante aflate în prezent în dezvoltare au fost prezentate în cadrul unei secţiuni de demo-uri vizitate şi de connect.

Unul dintre cele mai promiţătoare concepte poartă denumirea CityWatch şi a fost deja implementat într-o fază incipientă în Dublin. Vorbim despre un sistem de senzori amplasaţi în locaţii cheie din marile oraşe care înregistrează date precum nivelul de poluare, temperatura, nivelul de alergeni etc, date ce pot fi folosite apoi de utilizatorii de smartphone-uri şi tablete în activităţile zilnice. Spre exemplu un alergător care doreşte să evite zonele poluate va accesa aplicaţia, iar aceasta îi va oferi o rută cât mai „verde”. Sistemul poate fi folosit şi în sens invers, trimiţând avertizări către populaţie în caz de inundaţii sau alte dezastre.

Am avut ocazia să aruncăm o privire şi asupra unui sistem avansat de divertisment şi navigaţie care ar urma să fie integrat în autoturisme. Folosind platforme multi core sistemul permite redarea pe un display a datelor esenţiale, cum ar fi statusul maşinii, viteza, consumul şi pe un al doilea ecran a unui ecosistem Android virtualizat, de unde utilizatorul poate descărca aplicaţii diverse, de la jocuri la software multimedia.

Gamingul pe mobil este şi el pe cale să primească un imbold puternic. Intel a demonstrat o nouă arhitectură GPU care asigură redarea jocurilor cu engine-uri grafice avansate pentru perioade mult mai lungi de timp decât soluţiile actuale, bazându-se pe un consum energetic redus.

Lista de proiecte din cadrul sesiunii de demo-uri a mai cuprins platforme ce integrează gamingul pentru a ajuta copiii bolnavi de diabet, sisteme de sortare a imaginilor în funcţie de emoţii sau o tehnologie de scanare a obiectelor şi de reprezentare a acestora în format 3D, în mediul online.

Sperăm să vedem cât mai multe dintre aceste tehnologii pe piaţă, alături de alte inovaţii pe care Intel le pregăteşte pentru smartphone-urile şi tabletele cu procesoare Intel.

Etichete: , , , ,