Asus Transformer Book T100 review: un convertibil rasat

Scris de | 20 martie, 2014
Asus Transformer Book T100 review: un convertibil rasat

Transformer Book T100 reprezintă un melanj reușit ce adoptă elemente esențiale din două lumi: netbook și tabletă. Dispozitivul convertibil iese in evidență prin portabilitate, caracteristici business și punctează la capitolul divertisement multimedia (jocuri, muzică, filme).

SAMSUNG CSC

Un tânăr aleargă în timp ce lucrează la o prezentare ppt, o copiază pe un stick USB și are timp și de un pahar de apă în timp ce face toate astea; o adolescentă face jogging și ascultă muzică de pe o tabletă conectată la docking station, o pasează către un puști ce se dă cu skate-ul în timp ce are tableta într-un buzunar de la pantaloni, apoi vorbește pe Skype. Scenele enumerate nu sunt desprinse dintr-un serial TV, ci provin dintr-o prezentare video ce ilustrează perfect atu-urile modelui Transformer Book T100.

Vă amintiți cu siguranță de modelele ieftine de netbook-uri Asus EeePC. Și eu am avut unul și sunt sigur că și voi sau unul din prietenii voștri încă mai are un astfel de mini laptop. Deși modelele nu ieșeau în evidență din punct de vedere al performanțelor, ele au fost cumpărate datorită dimensiunilor și pentru factorul de portabilitate. Am putea considera linia Transformer Book de la Asus o completare a acelor modele, dar astăzi lucrurile au evoluat semnificativ. De exemplu, Transformer Book T100, convertibilul care ne-a trecut pragul, este la bază o tabletă cu Windows 8.1 care poate fi pusă într-un docking station și care îți permite să efectuezi o multitudine din operațiuni prin sistemul de touch.

Tastatură detașabilă

Primul compromis pentru a atinge un preț bun în acest interval de preț a fost finisajele. Nu, nu putem vorbi despre materiale nepotrivite, dar nu avem finisajele metalice cu care Asus ne-a obișnuit la multe dintre produsele sale, fie că vorbim de ultrabook-uri sau tablete. Capacul tabletei este realizat dintr-un policarbonat lucios care păstrează aceeași textură proprie Asus, cu cercuri concentrice, aici mai făcâdu-și loc doar boxele stereo (pe lateral) și logo-ul Asus în centrul capacului.

SAMSUNG CSC

Frontal avem un ecran IPS de 10.1 inchi, logo-ul companiei și camera frontală, integrată în bezelul negru care înconjoară ecranul. Ecranul de 10.1 inchi folosește tehnolgoia IPS, are o rezoluție de 1366 x 769 de pixeli, similară cu ceea ce mai întâlnim la laptopuri, iar culorile sunt redate fidel, afișajul fiind de calitate înaltă.

Butonul Windows este poziționat pe latura din stânga, imediat sub cele de volum. Această poziționare este puțin diferită față de tot ceea ce am văzut implementat de alți producători pe tablete cu Windows 8 și m-am cramponat puțin atunci când am scos tableta din cutie pentru am crezut că acesta este butonul Power. Prin urmare, am stat câteva secunde pe gânduri până când am identificat butonul de pe care pornește tableta. Acesta este amplasat pe latura superioară, ușor în stânga.

SAMSUNG CSC

Pe dreapta avem amplasate sloturile miniHDMI și microUSB, slotul pentru carduri și jack-ul pentru căști, iar la baza sunt conectorii care leagă tableta la tastatură.

SAMSUNG CSC

Docking station-ul include tastatura, touchpad-ul și un port USB 3.0. Nu integrează și o baterie suplimentară, contrar primei impresii, iar greutate este sensibil mai mică decât a tabletei. Dimensiunea tastaturii nu a permis ca spațiile dintre taste să fie mai mari și nici touchad-ul nu este foarte generos, dar ne-am făcut treaba atunci când le-am utilizat. Îmbinarea dintre docking station și tabletă este sigură, printr-un sistem de prindere în trei puncte, dar mecanismul are un mic joc, aspect care nu afectează operarea pe birou, iar tableta nu dă semne că ar putea cădea pe spate sau că s-ar putea desprinde din sistemul de andocare.

SAMSUNG CSC

Procesor BayTrail

Transformer Book T100 mizează pe cea mai nouă soluție Atom de la Intel din gama Baytrail, un procesor Quad-Core Z3740, la o frecvență de 1.33 GHz. GPU-ul este integrat, Intel HD Graphics, are 2 GB memorie RAM și este disponibil în versiuni cu stocare de 32/64 GB. Procesorul este construit în proces de fabricație pe 22 nm și urcă chiar până la o frecventă de 1.86 GHz în procesele solicitante.SAMSUNG CSC

Fiind primul model cu noul procesor din gama Baytrail care ne ajunge în redacție, putem afirma că tableta se descurcă destul de bine cu cerințele sistemului de operare Windows 8.1. Nu putem vorbi despre performanțe în gaming, dar tableta rulează cursiv în navigarea în modul Start sau Desktop, pe Internet sau în Office.

Nu ne-am grăbit să instalăm Photoshop sau alte aplicații pe care le utilizăm în mod uzual pe laptopurile noastre clasice, pentru că T100 nu este construit pentru asta, dar au mers bine aplicații uzuale precum VLC, iTunes, Evenote sau Office, iar din Windows Store am încercat Asphalt 8, care a mers destul de bine.

SAMSUNG CSC

În ceea ce privește autonomia, avem de-a face cu o baterie de 31 Wh care în teorie ar trebui să asigure 11 ore de funcționare. Consumul de energie redus al procesorului își face simțită prezența din plin, TransformerBook T100 câștigând puncte importante la acest capitol. Cu Wi-Fi activat ș ecranul luminat la 50% am reușit să depășim 10 ore de utilizare, iar într-o utilizare activă la birou am ajuns la 8 ore de utilizare. Cu o utilizare moderată, fără conectivitate Wi-Fi și cu afișajul luminat ceva mai jos se poate atinge o autonomie mai bună decât ce am punctat noi.

Între aplicațiile preinstalate pe tabletă vedem Netflix și Kindle, două servicii pe care nu le putem utiliza din România, dar și Asus WebStorage, care ne oferă 1.000 de GB spațiu de stocare în cloud, gratuit, timp de un an.

SAMSUNG CSC

Sunetul care iese din cele două boxe de pe spate este suficient pentru o tabletă, dar nu impresionant, iar camera frontală are 1.2 megapixeli, suficient pentru convorbirile prin Skype.

Concluzie

Asus Transformer Book T100 este un dispozitiv convertibil ultra-funcțional. Tableta este perfectă pentru entertainment multimedia, iar când este andocată se transformă într-un device business, ce îți pune la dispoziție tastatura. Prețul începe de la 1.799 lei în varianta de 32 de GB.

  • Performanțe solide
  • Rulează aplicații obișnuite pe destop
  • Ecran IPS, 10 inchi
  • Autonomie excelentă
  • Conectivitate HDMI, USB 3.0
  • Preț excelent

Minusuri

  • Carcasă din plastic
  • Rezoluția ecranului

Etichete: , , , ,