Utilizatorii care caută o tabletă cu sistem de operare Windows, şi care nu doresc doar editarea ocazională a documentelor Office, ci intenţionează să lucreze productiv de pe tabletă, ar trebui să-și îndrepte atenția către un dispozitiv 2 în 1.
DELL XPS 11
Ecranul Quad HD asigură divertismentul la XPS 11. Avantajele convertibilelor sunt în primul rând procesoarele puternice şi memoria mare.
Modelul testat a avut o memorie de lucru de 4 GB şi memorie SSD de 256 GB. Memoria necesară sistemului de operare Windows 8.1 pe 64 biţi nu este foarte mare. La varianta testată au fost disponibili 104 GB. Bineînţeles, că dimensiunile nu mai sunt chiar atât de manevrabile: dar cu o greutate de 1,1 Kg, tableta nu cântăreşte foarte mult pentru clasa din care face parte.
Convertibilele sunt mai aspectuoase decât majoritatea notebook-urilor. Foarte elegantă este rama din aluminiu care încadrează display-ul. Critică va încasa doar capacul acumulatorului confecţionat din fibre de carbon, pe care sunt repede vizibile toate amprentele digitale. În rest, designul negru mat nu este umbrit nici măcar de porturile USB, care sunt în standardul 3.0, dar care renunţă la marcajul albastru uzual. Apropo de mufe: la un dispozitiv cu astfel de dimensiuni, HDMI este disponibil în varianta standard şi nu cea micro.
Display Quad HD
Ca prim producător, Dell, la un convertibil cu ecran de 11,6 inchi a integrat un ecran Quad HD, cu o rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli. Ecranul, la fel ca şi în cazul Lenovo, se poate roti la aproape 360 grade şi plia – aparent simplu. Astfel şi atunci când este utilizat ca notebook, ecranul se poate regla în poziţii între 0 şi 180 grade. Când este utilizat ca tabletă, ecranul stă pe tastatură.
Tastatură touch
Dell a realizat tastatura iluminată cu operare touch. Ceea ce la Touch Cover de la Microsoft Surface a fost desemnat ca rafinat, pentru un notebook reprezintă un pas înapoi. Chiar dacă sensibilitatea tastaturii se poate regla, în funcţie de puterea cu care se apasă, aceasta reacţionează sau nu. În plus, utilizatorii care în timp ce tastează doresc să privească ecranul, din cauza feedback-ului redus al tastaturii, trebuie să verifice în permanenţă poziţia mâinilor. La editarea cu două degete dezavantajul este mai mic – testarea acestui aspect înainte de achiziţia modelului XPS 11 nu ar strica.
SONY VAIO FIT 13
Dotări extraordinare: cu materiale de calitate şi o dotare ieşită din comun, Vaio Fit 13 ne surprinde plăcut în cadrul testului. Dar cei care doresc acest dispozitiv trebuie să bage mâna adânc în buzunar.
Sony oferă un dispozitiv pe care workaholicii îl vor îndrăgi. Rama din jurul ecranului este din aluminiu, tastatura deţine spaţiu pentru mâini. Şi funcţional, Vaio Fit 13 este foarte bine dotat, chiar dacă există diferenţe între modele. Toate modelele deţin funcţia de digitalizare a schiţelor şi notiţelor de mână de pe tabletă. Aparatul testat, disponibil la 1.500 euro, deţine o cameră principală de 8 megapixeli cu senzor Exmor RS, suplimentar camerei de pe partea frontală.
Cu router wireless propriu
Secretul modelului de top este mini routerul, care este alimentat prin portul de încărcare USB şi care bineînţeles se poate utiliza şi pentru alte dispozitive. Prin portul de LAN se stabileşte conexiunea cu un cablu de reţea. Cu ajutorul routerului, când te afli în pivniţă sau la mansardă şi semnalul Wi-Fi este slab sau chiar şi în hoteluri cu conexiune LAN, se pot conecta la Wi-Fi nu doar tableta, ci şi smartphone-ul.
Funcţionalitate completă
În funcţie de variantă, sunt dotate cu procesor Intel i3, i5 sau i7, precum şi cu memorie de lucru de 4 sau 8 GB. Din memoria SSD de 256 GB avem disponibili 161 GB, ceea ce este relativ puţin. Pe dispozitivul testat cu Windows 8, actualizarea la 8.1 s-a făcut fără probleme.
Datorită unui mecanism special, ecranul se poate roti în jurul axei orizontale. Acest aspect devine interesant în cadrul prezentărilor, când ecranul poate fi foarte uşor îndreptat şi către partenerul de discuţie. Rotirea ecranului se face lin: astfel orientarea rămâne aceeaşi când se pliază – display-ul aflându-se acum deasupra tastaturii – şi se connect
transformă în tabletă. Un comutator de blocare împiedică deschiderea nedorită la rotirea aparatului.
Şi acum 3 în 1, cu bune şi rele: tastatura iluminată – nu încasează critică; autonomia este destul de redusă, de doar 3 ore şi 30 de minute; chiar dacă procesoarele cu două nuclee necesită răcire, Vaio Fit 13 este dotat cu un cooler silenţios.
2 în 1 din clasa de top
Sony Vaio Fit face parte din clasa de top. Materialele şi finisarea, precum şi dotările justifică preţurile cuprinse între 1.000 şi 1.500 euro.
MEDION THE TOUCH 300
Ideea cu mecanismul de rotire este împrumutată de la Lenovo.
Se poate şi mai ieftin. Utilizatorii care pun preţ pe utilitate şi nu neapărat pe materialele de calitate de la Dell şi Sony, pot alege Medion The Touch 300.
Nu este foarte flexibil
Designul modelului The Touch 300, cunoscut şi sub denumirea Akoya este inspirat de la Lenovo Yoga. La modelul The Touch 300, display-ul se poate roti doar cu 300 de grade, deci nu se poate închide complet în modul tabletă. Touchscreen-ul şi tasta de pornire Windows oferă posibilitatea operării fără tastatură. Pentru lucru, în comparaţie cu celelalte dispozitive 2 în 1, Akoya aduce o tastatură numerică, un scriitor de DVD-uri, dar şi o greutate suplimentară de 1,5 Kg. Mai mult notebook decât tabletă, dar cu o tendinţă clară către divertisment. Cu un procesor Intel i3 şi o memorie de lucru de 4 GB, Medion The Touch 300 este disponibilă la preţuri începând cu 549 euro. Dispozitivul testat cu procesor i5 costă 679 euro.
Scump vs. ieftin
Comparativ cu cele două convertibile prezentate anterior, The Touch este un model reuşit la un preţ mic. Plastic în loc de aluminiu şi carbon, memorie hibrid în loc de SSD, dar şi mecanismul de rotire marcant care la Dell XPS 11 abia că se remarcă, toate sunt urmări ale politicii de reducere a preţului.