Tablete Windows în test de laborator: Lenovo Miix 2, Toshiba Encore, Asus Transformer Book

Scris de | 8 august, 2014
Tablete Windows în test de laborator: Lenovo Miix 2, Toshiba Encore, Asus Transformer Book

După mai bine de un an, a apărut un update pentru Windows 8. Ca noutate nu trebuie să bifăm doar îmbunătăţi­rile software-ului, ci şi apariţia tabletele cu ecran de 8 inchi, tot mai multe în ultimele luni. La cele mai mici dispozitive producătorii folosesc o ofertă de la Microsoft şi dotează dispozitivele cu suita Office Home & Student 2013 – ceea ce ridică întrebarea cât de mult sens face Word, Excel & Co. pe un ecran de 11 x 17 cm. Şi comercianţii aduc argumente pentru funcţionalitatea Windows. Dar sunt acestea valabile pentru toate dispozitive Windows 8? Unde impune hardware-ul li­mite? Nu îți prezentăm doar trei tablete de diferite mărimi ci îți oferim și răspunsuri.

LENOVO MIIX 2

Miix 2 stă bine în mână şi este uşoară. Excelent pentru o tabletă ultra-portabilă, însă lucrurile se schimbă atunci când este folosit.

Prin Miix 2 de 8 inchi, compa­nia Lenovo trece la cea de-a doua generaţie a modelelor Miix. O ade­vărată combinaţie între notebook şi tabletă, disponibilă cu ecrane de 10 şi 11 inchi, pentru care există un dock pentru tastatură. Şi modelul cu ecran de 8 inchi se poate conec­ta la o tastatură, ceea ce face sens, dispozitivul fiind dotat cu aplicaţia Microsoft Office Home & Student 2013. Dar în practică, ecranul de 8 inchi este prea mic pentru munca intensivă cu texte şi tabele.

Într-adevăr manevrabil

Dacă urmăreşti un utilizator de tabletă constaţi rapid: tabletele cu ecran de 10 inchi le va ţine în mână în format landscape, cău­tând intuitiv desktopul. Modelele de 8 inchi vor fi ţinute în format portrait, asocierea cu desktopul este mai mică, iar majoritatea vor căuta ecranul de pornire. Modelele de 8 inchi sunt foarte uşoare. Mo­delul Miix 2 punctează cu o grosi­me de 9 mm şi o greutate de 347 grame, care este cu aproximativ 90 grame mai uşor decât Toshiba Encore şi cu 50 grame mai uşor decât Dell Venue 8 Pro. Diferenţa se simte dacă se iau ambele tablete în mână. Dar pentru toate există un motiv: acumulatorul mai mic al modelului Miix 2 îl face să fie mai uşor, dar autonomia de 5 ore şi 30 de minute este mai slabă decât cea a modelului Encore.

lenovo-miix-2

Cameră bună

Utilizatorii care ocazional do­resc să folosească tableta pentru a captura fotografii, vor aprecia formatul mai manevrabil, în plus calitatea fotografiilor este bună. Lumina slabă este compensată prin corectarea automată a ilumi­nării – din cauză că lipseşte LED-ul foto, imaginile au zgomot.

Măsuri de economisire

Lenovo a făcut economii în ceea ce priveşte mufa HDMI şi în schimb mizează pe cipul grafic de la Intel (Bay Trail) cu ajutorul căru­ia, via Miracast, se poate transfera întregul desktop, inclusiv sunetul, pe un dispozitiv compatibil. Mul­te televizoare noi sunt compati­bile cu acest standard. Clipurile video trebuie stocate pe un card de memorie, în caz contrar me­moria internă de 11 GB îşi atinge repede limitele. Memoria mică a tabletelor reprezintă unul dintre principalele puncte slabe pentru funcţionalitatea sistemului de ope­rare Windows.

TOSHIBA ENCORE 8 INCHI

Encore este mult mai grea decât alte tablete cu ecran de 8 inchi. În schimb oferă o autonomie evident mai ridicată.

Materialele argintii oferă table­tei un aspect elegant. Da, greutatea este mult mai mare decât ai impre­sia la prima privire şi anume 434 grame, care reprezintă mult când, de exemplu, se doreşte utiliza­rea tabletei pe post de reader. La această disciplină Encore, nu poate puncta. Iubitorii Apple se vor amu­za, deoarece iPad Mini chiar şi cu display Retina cântăreşte doar 331 grame, iar fără ecran Retina doar 308 grame. Forma este una reuşită: display-ul este încadrat cu o ramă argintie de doar 2 mm, iar margi­nile sunt rotunjite. Butonul pentru oprit/pornit şi cel pentru reglarea volumului sunt foarte plate, inte­grându-se perfect în carcasă. Totuşi se pot opera uşor.

Toshiba  ENCOREImagine şi sunet

În lateral, este situat slotul pen­tru carduri şi mufele pentru căşti şi micro USB. Chiar dacă Encore este dotat cu acelaşi cip grafic ca şi Miix 2 şi poate transfera ima­ginea şi sunetul pe dispozitive compatibile via Miracast, Toshiba nu a renunţat la HDMI. Nu doar câştigă puncte ci aduce avantaje în primul rând utilizatorilor care nu deţin noua tehnologia şi nici nu doresc achiziţionarea unui stick extra pentru stocarea filmelor. Dar fără investiţii nu se poate, deoarece un cablu corespunzător nu este li­vrat. În partea de jos a laturii lungi sunt amplasate difuzoarele stereo, care oferă o acustică bună, dar care la filmarea în format landscape nu au efect. În schimb, Encore are o autonomie foarte bună de 7 ore şi 30 de minute, autonomie pe care nici unul dintre dispozitive nu a obţinut-o.

Inconveniente

La tabletele care rulează siste­mul de operare Windows este uzu­ală o memorie flash de 32 GB. În general, memoria disponibilă este între 10 şi 12 GB, iar Encore are o memorie liberă de 11,5 GB. Mode­lul cu memorie de 64 GB costă cu 50 euro mai mult, un preţ mic pen­tru dublu memoriei, şi care oferă posibilitatea stocării mai multor documente Office, ce se pot edita cu Suita Office. Dar editarea docu­mentelor nu este tocmai plăcută pe un ecran de 8 inchi cu rezoluţia de 800 x 1280 pixeli.

ASUS TRANSFORMER BOOK 10 INCHI

EePC ne transmite salutări: când este fixată în staţia de andocare pentru tastatură, tableta de 10 inchi se transformă într-un notebook. Mărimea ecranului este în ordine, în schimb calitatea ecranului nu este.

Denumirea Transformer are ceva futurist. Seria este inspirată din fil­mele de succes cu acelaşi nume, în care automobilele se transformau în roboţi puternici. La Asus, Trans­former Pads (Android) şi Transfor­mer Books (Windows) se transfor­mă în notebook-uri atunci când sunt introduse în staţia de andoca­re. Aceleaşi sunt valabile şi pentru Transformer Book T100, care vine livrat cu docul pentru tastatură.AsusTransformer Book

Despachetează, start

Şi taiwanezii îşi dotează tableta cu Microsoft Office Home & Stu­dent 2013. Pachetul livrat conţine toate dotările necesare utilizării. Pe tastele oarecum înguste nu se poate edita la fel de bine ca pe cele mai mari, iar per ansamblu Asus ar fi putut utiliza mai bine spaţiul. Domină plasticul. Totuşi textele şi tabelele sunt mai bine afişate decât pe un ecran de 8 inchi. Densitatea mică a pixe­lilor, la o rezoluţie asemănătoare (1366 x 768 comparativ cu 1280 x 800), influenţează lizibilitatea ecra­nului Windows.

Display slab

În ceea ce priveşte calitatea dis­play-ului, Asus Transformer nu este atât de bun: luminozitate de doar 188 cd/m2 şi reflexia puternică nu sunt optime în special în încăperi luminoase. Raportul pentru con­trast este foarte mic şi anume 1:8,8 în lumina zilei. În această clasă de preţ, vine dotată cu slot pentru car­duri de memorie şi HDMI. Datori­tă tastaturii, pe lângă portul micro USB, tableta deţine un port USB 3.0. Ce lipseşte: GPS – pentru ca în cazul ideal, când utilizatorul este în călătorii, în combinaţie cu un modem pentru internet să poată investiga zona sau să planifice un traseu. De asemenea, lipseşte came­ra secundară. În ciuda dimensiuni­lor mai mari care nu sunt foarte manevrabile, majoritatea tabletelor cu diagonală de 10 inchi deţin o ca­meră mai bună pe lângă cea de pe partea frontală. Chiar dacă, acumu­latorul puternic alimentează şi tas­tatura, şi oferă o autonomie 7 ore şi 30 de minute, dispozitivul obţine doar calificativul satisfăcător.

Încotro cu aplicaţiile?

Asus Transformer câştigă câteva puncte bune datorită memoriei eMMC de 64 GB. Chiar dacă doar 33 GB sunt liberi, se pot instala o multitudine de aplicaţii. Dar, fie că vorbim de 64 GB sau 32 GB, la sistemul de operare Windows me­moria se ocupă foarte repede. Utilizatorii care nu doresc să se limiteze în ceea ce priveşte apli­caţiile şi programele descărcate şi doresc o performanţă mai ridicată, vor cheltui mai mult de 429 euro ceruţi de Asus pentru Transformer Book.

Etichete: , , , , , ,