Review Samsung Galaxy Note 4 și Galaxy Edge: informaţii complete de la lansarea device-urilor supreme

Scris de | 3 septembrie, 2014
Review Samsung Galaxy Note 4 și Galaxy Edge: informaţii complete de la lansarea device-urilor supreme

Galaxy Note 4 și Note Edge intră în scenă: compania Samsung nu lasă nici o dorinţă neîmplinită şi dotează cele două phablete  cu o serie de caracteristici hardware şi software de excepţie. Să le luăm pe rând.

IMGP1164

Aşa cum ne-a obişnuit, Samsung a ales să lanseze modelul Galaxy Note 4 cu câteva zile înainte de deschiderea oficială a târgului IFA Berlin, în faţa unei săli arhipline, interesul fiind unul maximal, chiar dacă era anticipată lansarea acestuia. Surpriza plăcută a fost însă că pe lângă lansarea Note 4, Samsung a prezentat Galaxy Edge, tot un model high end. Alte vedete ale serii au fost smartwatch-ul Gear S si Gear VR (un device la care se atașează Note 4 și automat ci acces la realitatea virtuală).

 IMGP1214

Înainte de toate trebuie să reiterăm ideea că atunci când vorbim de Galaxy Note 4 avem în față o phabletă, cu un display de 5,7 inchi. Privind retrospectiv, vedem că Samsung a crescut gradual dimensiunea ecranului, încă de la lansarea primul model Note (2011), care avea 5,3 inchi, Note II se lăuda cu 5,5 inchi, iar Note 3 număra 5,5 inchi. Prin prisma celor 5,7 inchi, ai zice că ai în faţă un device masiv, dar nu e aşa deoarece dimensiunile nu au suferit modificări prea majore. Vorbim de 153,5 x 78,6 x 8,5 mm şi o greutate de 176 de grame, Note 3 avea greutatea de 168 de grame. Haptica este plăcută, carcasa arată bine și poate fi ținut ușor într-o mână, desigur pentru operare trebuie să facem uz de S Pen.

Display şi hardware performant

Ecranul de5,7 inchi este de Quad HD Super AMOLED, are rezoluţia de 2560 x 1440 pixeli. Imaginile redate sunt excepţionale, clare, profunde, cuceresc vizual. Nu îţi vine să-l laşi din mână. Desigur pentru a accesa mai rapid funcțiile trebuie să faci uz de S Pen, dar despre acesta vorbim mai încolo.

IMGP1339

La capitolul hardware, Galaxy Note 4 vine cu un procesor quad core de 2,7 GHz, ce este ajutat de o memorie RAM de 3 GB. Memoria internă este de  32 GB, poate fi extinsă prin card microdSD (nici acum nu trebuie oprit pentru a introduce cardul). Sistemul de operare este Android 4.4 KitKat.

Galaxy Note 4 mai include: LTE categoria 6, USB, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS, cititor de amprentă, HRM și senzor HRM.

Ce poți face cu ajutorul acestei configurații? Totul, în mod fluent, de la navigare online și vizionarea de conținut multimedia (filmele sunt redate incredibil, mulțumită și ecranului), până la inițierea de jocuri și mai ales desfășurarea de activități business (email,creare fișiere și accesare de aplicații office etc.). Mai multe despre această configurație, punctaj benchmark și rezultate obține în laboratorul de testare connect, aflați în următorul număr din revistă.

Software inteligent și S Pen

Pe lângă interfața Touchwizz, la interior găsim aplicațiile specifice Samsung: S Voice, S Translator, S Note, Air Gesture, Smart Stay, Smart Pause. Mai beneficiem de funcții precum noul mod Multi Window, care permite trecerea ecranului în mod Full screen și Pop up, Snap Note, realizarea rapidă de notițe (faci o captură foto, o personalizezi cu ajutorul S Pen, o editezi, iar după o trimiți rapid pe email sau de ce nu pe rețelele de socializare), Air View, Scrapbook, S Planificator, S Health etc.

Pentru un confort maxim aici întră în scenă stylus-ul S Pen. În mare avem aceleași beneficii ca la modelul anterior: recunoaștere automată atunci când este extras, se activează Air Meniu, Air Memo, Screen Write, Apelare, Mesaj, Task, captură ecran, S Finder, calculator etc. Mai mult, noul S Pen poate fi folosit și aidoma unui mouse, mai ales că reacționează mai bine la activități, punctul de presiune este de 2048 unități, față de 1024 unități prezente la Note 3.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor business, Samsung pus bazele unui parteneriat cu Mont Blanc. Astfel, renumitul producător de stilouri a relizat două versiuni proprii care să fie folosite pe post de S Pen, numite Pix și e-StarWalker.

Cameră și autonomie

O îmbunătățire evidentă constatăm și la cameră, față de 13 megapixeli cât avea Note 3, acum beneficiem de 16 megapixeli. Camera frontală este de 3,7 megapixeli și poate realiza selfie-uri în unghi de 120 de grade. Imaginile capturate la lumină sunt clare, iar fotografiile au culori puternice.

În ceea ce privește autonomia, Galaxy Note 4 vine cu o baterie de 3220 mAh. Comparativ Note 3 avea o bateria de 3200 mAh și rezista 9 ore și 45 de minute la utilizarea mixtă, prin urmare trebuie să ne așteptăm ca aceste valori să fie depășite (vom stabili și acest aspect în laboratorul connect). Samsung spune că ecranul inclus pe Note 4 face ca autonomia să fie cu 7,5% mai rezistentă decât la Note 3.

Samsung Galaxy Note Edge

A fost surpriza serii. Samsung Galaxy Note Edge vine cu ecran edge de 5,6 inchi quad HD+ Super AMOLED, procesor quad core de 2,7 Ghz, memorie RAM de 3 GB și tot 32 GB memorie internă. Inovația vine de la ecran, Samsung propune un ecran edge, curbat lateral dreapta. Astfel, pe prelungirea de pe cantul ecranului ai acces la o serie de funcții importante, chiar dacă display-ul central este oprit.

IMGP1305

Dimensiunile sunt de 151,3 x 82,4 x 8,3 mm, iar greutatea de 174 grame. Include S Pen. Rulează Android 4.4 Kitkat și are o cameră principală de 16 megapixeli cu smart OIS și una de 3,7 megapixeli. Conectivitate: 4G-LTE cat.6, Wi-Fi, NFC, Bluetooth. Bateria este de 3000 mAh și beneficiază de încărcare rapidă.

Disponibilitate și preț Galaxy Note 4 și Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note 4 vine cu o serie de îmbunătățiri vizibile față de modelul anterior și cu siguranță va prinde pe piață. Modelul are o clientelă cu preponderență business și se bucură de o nișă atent creată și dezvoltată de Samsung pe piață, de exemplu Note 3 a depășit cifra 50 de milioane de unități vândute în doar două luni de la lansare. Samsung Galaxy Note 4 va ajunge pe piață în luna octombrie, prețul nu este încă cunoscut.

Samsung Galaxy Note Edge va ajunge doar pe anumite piețe, încă nu au fost dezvăluit care sunt acestea și când încep livrările. În ceea ce privește lansarea smartwatch-ului Gear S și a Gear VR, mai multe informații puteți citi în noul număr al revistei connect.­­­

Galerie foto cu Samsung Galaxy Note 4 și Samsung Galaxy Note Edge

 

Etichete: , , , , , , , , , , , ,