Piața bunurilor de folosință îndelungată a depășit 2 miliarde euro în 2014

Scris de | 16 februarie, 2015
Piața bunurilor de folosință îndelungată a depășit 2 miliarde euro în 2014

Potrivit GfK TEMAX, piața de bunuri de folosință îndelungată din România a încheiat ultimul trimestru cu o valoare a vânzărilor de 723 milioane euro – o creștere de aproape 14%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013.

pricetagbestfour

Creșterea pieței bunurilor de folosință îndelungată din România în T4 2014 s-a datorat evoluției favorabile a cinci din cele șapte sectoare monitorizate de GfK TEMAX – electronice (+23%), telecom (+19%), electrocasnice mari (+19%), electrocasnice mici (+14%) și IT (+1%). Piața de imprimante, multifuncționale și consumabile (-1%) dar și cea foto (-9%) au continuat să scadă în T4 2014. Performanța remarcabilă din T4 a asigurat încheierea anului cu rezultate foarte bune, cu o valoare mai mare de 2 miliarde euro pentru 2014.

Telecom: piața a continuat să înregistreze o creștere de două cifre

Comparativ cu același trimestru al anului trecut, piața de telecom a avut o rată de creștere de două cifre. În valoare nesubvenționată estimată a ajuns la 201 milioane de euro, în creștere cu 19% față de T4 2013. Performanța a fost în continuare dată de segmentul de smartphones – în special de cele din categoria de preț low-mid. Phablets au avut un trend ascendent însă cota lor a rămas mică în cadrul sectorului. Produsele dual-sim, 4G și telefoanele cu ecrane mai mari de 4,5 inchi au înregistrat creșteri dinamice. În valoare nesubvenționată estimată, piața de  telecom a atins 591 de milioane de euro în 2014, cu 25% mai mult față de 2013.

IT: sectorul a înregistrat o ușoară revenire

Piața de IT a crescut cu puțin peste 1% în T4 2014, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însumând 162 de milioane de euro. Deși segmentul de tablete a avut un trend pozitiv în volum, activitățile promoționale cu ocazia Black Friday și a sărbătorilor de iarnă au dus la o scădere în valoare. Perifericele au avut cea mai mare creștere în vânzări din acest sector. Monitoarele, calculatoarele portabile și desktop-urile au depășit valorile vânzărilor din T3 2014, dar cu rate foarte mici. Pe durata întregului an 2014, vânzările în sectorul IT au însumat 455 milioane euro, o creștere de 1.3% față de anul trecut.

Piața de imprimante, multifuncționale și consumabile: multifuncționalele laser rămân principalul segment în creștere

Sectorul a stagnat în valoare, cu o descreștere ușoară de aproximativ 1%, până la o valoare de 18 milioane de euro în T4 2014. Vânzările de imprimante au scăzut în volum, dar au crescut în valoare datorită creșterii prețului mediu. În cadrul segmentului cu tehnologie laser, multifuncționalele au reprezentat principalul vector de creștere, cu o rată de două cifre, în timp ce imprimantele au stagnat. Produsele de printare cu cerneală au continuat trendul negativ, cu o scădere semnificativă. T4 2014 a fost un trimestru slab pentru consumabile, cu scăderi atât pentru cartușele cu cerneală cât și pentru cele cu laser.

Foto: recuperare ușoară pentru D-SRL-uri

Chiar dacă sectorul foto a scăzut continuu, rata de scădere a încetinit în T4 2014 până la -9% comparativ cu T4 2013. Vești bune vin din sectorul D-SRL-urilor care, pentru prima dată în 2014, au avut un trend pozitiv. Came-rele foto compacte și-au accelerat rata de scădere în timp ce camerele cu lentile interschimbabile au înregistrat o creștere de două cifre.

connect sambata la prima tv ora 11

Etichete: , , , , ,