Samsung Galaxy S6 Edge Plus: cel mai bun smartphone în top telefoane revista connect

S6 Edge Plus este disponibil pe versiunile de culoare: alb, negru, argintiu şi auriu.

Scris de | 21 ianuarie, 2016
Samsung Galaxy S6 Edge Plus: cel mai bun smartphone în top telefoane revista connect

Mai mare, mai rapid, mai bun: Galaxy S6 Edge Plus este mai mult decât o versiune XXL a modelului de top cu ecran curbat pe margini, Samsung introduce multe îmbunătăţiri, însă uită să optimizeze un aspect important. Totuşi obţine un rezultat excelent și devine cel mai bun smartphone în top telefoane revista connect.Galaxy S6 edge +1 (3)Samsung face o selecţie riguroasă printre smartphone-uri: coreenii îşi micşorează portofoliul şi optează să dezvolte mai mult modelele de top, atent alese. Prima victimă a acestei selecţii este noul Galaxy Note 5. Cea mai nouă generaţie a renumitului phablet cu stylus, nu este extrem de promovată în viitorul apropi­at pe piaţa din România, deoarece pe segmentul XXL, în afară de diagonala de 5,5 inchi, rolul principal a fost deja acordat modelului Galaxy S6 Edge Plus. Testul nostru ne va arăta că ale­gerea a fost una bună.

Geamănul mai mare

Samsung preia aspectul 1:1 de la S6 Edge, designul şi finisarea sunt de asemenea de primă clasă, aşa cum este de aşteptat de la un telefon premium. Combinaţia dintre aluminiu şi sticlă este o încântare haptică şi oferă un sentiment de stabilitate ridicată. Partea din spate confec­ţionată din sticlă este însă un punct de atracţie pentru amprente, care devin evidente mai ales în cazul variantei de culoare mai închisă.

Display-ul a crescut de la 5,1 inchi la 5,7 in­chi, iar diferenţele de mărime sunt evidente. Carcasa creşte de la 143 x 71 mm la 154 x 76 mm, iar greutatea urcă de la 132 la 153 grame.Galaxy S6 edge +1 (1)În timp ce S6 Edge, se putea opera oarecum la limită cu o singură mână, versiunea Plus poate fi operată doar cu două mâini şi nu se mai potriveşte aşa uşor în buzunar. Comparaţia arată totuşi, că alţi producători irosesc spaţiu: în ciuda display-ului mai mic, top modelul Sony Xperia Z5 Premium (5,5 inchi) este la fel de mare ca şi S6 Edge Plus.

Luminozitate ecran

În timp ce diagonala display-ului creşte cu 0,6 inchi, rezoluţia rămâne de 2560 x 1440 pixeli (QHD). Acest lucru înseamnă că densitatea pi­xelilor şi astfel claritatea display-ului scad. Totuși, având în vedere rezoluţia extrem de ridicată, dis­play-ul OLED curbat pe margini face parte şi în continuare din categoria celor mai bune display-uri de pe piaţa smartphone-urilor.Galaxy S6 edge +1 (4)Pe modelul Plus este chiar mai impresionant, deoarece su­prafaţa ecranului a crescut. Loc de îmbunătăţiri rămâne: în cadrul măsurătorilor am observat că luminozitatea display-ului a scăzut de la 378 la 303 candele, ceea ce reduce şi contrastul în îm­prejurimi mai întunecate. În zilele însorite de vară, lizibilitatea pe modelul XXL este mai slabă decât pe modelul S6 Edge.

Pachetul de dotări se extinde

Samsung mizează şi în continuare pe un procesor potent cu opt nuclee, modelul Exynos 7420, dar mărește memoria de lucru de la 3 la 4 GB. De asemenea o noutate este codecul audio dezvoltat de Samsung, care redă muzică la cali­tate ridicată. Coreenii numesc această tehnolo­gie UHQ (Ultra High Quality Audio) şi o dată cu lansarea Galaxy S6 Edge Plus vor să lanseze şi un nou set de căşti Level On, care va fi com­patibil pentru prima oară cu redarea prin Blu­etooth de la UHQ. O altă noutate o reprezintă stabilizatorul de imagine pentru clipuri video VDIS (Video Digital Image Stabilisator), care ajunge în premieră pe modelul Plus. Imaginile sunt astfel mai stabile – totuşi prin comparaţie directă, diferenţele sunt minime. În rest, dotă­rile camerei sunt identice cu cele ale S6 Edge, ceea ce înseamnă că utilizatorul se poate bucura de o calitate excelentă a imaginilor, cu care mo­mentan doar iPhone-urile din generaţia a șasea pot ţine pasul. Şi sistemul de operare şi interfa­ţa de utilizator au fost preluate complet. Doar funcţiile marginilor curbate au fost extinse: acum este posibilă amplasarea scurtăturilor la aplicaţii, pe lângă cele mai importante contacte.Galaxy S6 edge +1 (2)Autonomie convingătoare

Cu cât mai mare smartphone-ul, cu atât mai mare autonomia: această afirmaţie simplă se datorează faptului că o carcasă mare oferă mai mult spaţiu pentru acumulator. La modelul XXL de la Samsung capacitatea acumulatoru­lui creşte de la 2600 la 3000 mAh, iar auto­nomia se prelungeşte de la 7:45 la 8:33 ore. Pe piaţă există doar câteva smartphone-uri cu autonomie mai mare. Producătorul a optimi­zat şi acustica şi caracteristicile de transmisie şi recepţie, în reţeaua UMTS se obţine chiar punctajul maxim.Galaxy S6 Edge PlusMemoria îşi atinge repede limitele

În timp ce S6 Edge este disponibil cu memorie de 32, 64 sau 128 GB, modelul Plus se găsește în comerț în varianta cu 32 GB și cu 64 GB, însă este de anticipat un preț pe măsură. Nici modelul cu 32 GB disponibil la un preţ între 750-800 euro nu este tocmai ieftin – mai ales că utilizato­rului îi rămân disponibili doar 23 GB. Extinde­rea spațiului de stocare nu este posibilă, deoarece mai nou Samsung renunţă la slotul pentru cardul microSD. Păcat, pentru că smartphone-urile de această dimensiune sunt preferate pentru con­sumul conţinuturilor multimedia, care necesită mult spaţiu. Dar acest neajuns nu poate schimba nimic din impresia generală excelentă. Cu dotă­rile sale deosebite şi rezultatele bune obţinute în laborator Samsung Galaxy S6 Edge Plus urcă în vârful topului connect. Concurenţei nu îi va fi uşor să lanseze un dispozitiv care să-i ia locul.

CONCURENȚIISony Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

Top modelul Sony este primul smartphone cu ecran cu rezoluţie de 4K, rezoluţia de 3840 x 2160 pixeli umbreşte chiar şi modelul S6 Edge Plus. În afara display-ului impre­sionant, amintim un procesor per­formant şi o cameră promiţătoare. În plus, Sony îi oferă un slot pentru carduri microSD – un avantaj clar faţă de S6 Edge Plus. Prețul de vânzare online este de aproximativ 787 euro.Iphone s6 plus

Apple iPhone 6S Plus

La ultima generaţie iPhone, Apple a mărit în sfârşit rezoluţia camerei de la 8 la 12 megapixeli şi sunt posibile înregistrări video la 4K. Însă reala inovaţie o ascunde ecranul: noii senzori touch­screen pot deosebi intensitatea cu care este apăsat display-ul. Comparativ cu Watch, sunt distinse trei trepte de apăsare, din acest motiv Apple numeşte această tehnologie 3D Touch. AceMotorola Moto X Styleasta duce operarea smartphone-ului la un nou nivel. Însă există şi un revers al medaliei: preţul de 809 euro pentru varianta cu memorie de 16 GB este unul mare şi memoria îşi atinge repede limitele.

Motorola Moto X Style

La un preţ de aproximativ 530 euro, Moto X Style este o alternativă ieftină la phabletele de top ale concurenţei. În ciuda diferenţei mare de preţ, modelul cu ecran de 5,7 inchi deţine un pachet bogat de dotări, format dintr-un procesor potent, o cameră excelentă de 20 megapixeli şi un display cu rezoluţie QHD. Lipsesc posibilităţile variate de setare, însă designul este unic: prin intermediul Motomaker cumpărătorul poate configura singur carcasa.

Articolul acesta a fost publicat în format extins în revista connect numărul 129. Materialul nu poate fi reprodus, parțial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă a redacției, în scris.

Etichete:

Sursa: Samsung Galaxy S6 Edge Plus