În siguranță: camere video IP în test de laborator

Cine stă în fața ușii sau chiar în camera de zi? Camerele IP, care sunt conectate prin WI-FI sau cablu ethernet la rețeaua de acasă, îți răspund instant la această întrebare pe smartphone, totul sub forma unui video live.

Scris de | 13 aprilie, 2017
În siguranță: camere video IP în test de laborator

În prezent, camerele de supraveghere IP se bucură de o mare popularitate. Plasate discret pe rafturi sau montate pe perete, servesc protecției împotriva hoților sau preiau un rol în ecosistemul Smart Home. Dacă în raza de acțiune a camerei apare un vizitator – invitat sau neinvitat – este pornită înregistrarea și transmisă în cloud. Prin notificare pe email sau notificare push pe smartphone, utilizatorul este informat și poate vedea cine sau ce a apărut în imagine. În unele cazuri, de pe smartphone se pot accesa mai multe camere ale aceluiași producător pentru un control extins, iar tot mai multe modele permit chiar și dialogul cu persoana aflată în fața camerei.

Confort îmbunătățit datorită aplicațiilor

Din toamna anului 2014, de când connect a testat riguros ultima oară astfel de camere, acestea s-au îmbunătățit foarte mult, mai ales în ceea ce privește confortul – în prezent, în majoritatea cazurilor punerea în funcțiune și utilizarea se face printr-o aplicație, completată cu posibilitatea de utilizare a platformelor inteligente cloud. Cu toate acestea, încă mai există diferențe în ceea ce privește funcționalitatea și operarea. Pe paginile următoare îți prezentăm detaliat patru camere pentru utilizarea în interior și patru de exterior. În schimb, regimul juridic este neschimbat.  Acesta ar trebui luat în considerare şi de către utilizatorii privați: filmarea cu camere pentru exterior este permisă doar pe proprietate privată, chiar și în acest caz ar fi benefică prezența unei plăcuțe de avertizare asupra monitorizării. Între proprii patru pereți, toate persoanele ce trăiesc sau își desfășoară activitatea acolo (pe lângă membrii familiei, poate fi vorba de exemplu de bonă), trebuie să fie informați asupra utilizării și a locului de amplasare al camerelor. Atenție: difuzarea acestor filmări încalcă dreptul la imagine al persoanelor înregistrate video!

D-LINK DCS-942L

Modelul DCS-942L disponibil la un preţ de 90 euro este câștigătorul nostru la puncte – atât în cadrul testului general, cât și la categoria camere de interior.

Pentru prima instalare, D-Link mizează pe un asistent de instalare, compatibil cu sistemele de operare Windows sau Mac OS X și care se poate încărca de pe CD ROM sau de pe pagina de internet a producătorului. Conectează camera prin cablu sau Wi-Fi 11n în rețeaua de acasă și stabilește conexiunea cu platforma cloud mydlink. Prin intermediul paginii de internet sau a aplicației disponibile pentru iOS și Android, ce poartă denumirea mydlink Lite, se pot accesa una sau mai multe camere D-Link chiar și de pe drum. Camera compactă DCS-942L este acţionată printr-un senzor de mișcare integrat sau prin funcția de recunoaștere a zgomotului și în funcție de setări transmite o imagine statică prin email sau mesaje push. De pe pagina de internet sau din aplicație, utilizatorul poate verifica situația la faţa locului și poate utiliza chiar și o funcție de vorbire. Pe timp de noapte, vizibilitatea este asigurată de LED-uri infraroșu. Memorarea înregistrărilor se face doar local pe card microSD, D-Link nu oferă posibilitatea de stocare în cloud.

EDIMAX IC-3140W

Datorită aplicațiilor și platformelor cloud, instalarea și operarea camerei IC-3140W disponibile la un preţ de 100 euro se face foarte ușor. În caz de necesitate, este disponibilă o aplicație gratuită pe 16 canale pentru Windows.

Pentru prima instalare, Edimax recomandă propria aplicație EdiView II, disponibilă pentru iOS și Android. Mai întâi se conectează la Wi-Fi-ul generat de cameră și apoi aceasta se conectează prin WI-FI sau ethernet la rețeaua de acasă. Alternativ, camera se poate conecta prin WPS la router și apoi se poate accesa prin intermediul serviciului Cloud myedimax.com. Aplicația și serviciul Cloud folosesc și utilizării din rutina zilnică. Modelul IC-3140W se poate activa prin senzor de mișcare sau prin funcția de recunoaștere a zgomotelor și avertizează utilizatorul per email sau notificare push via aplicație. Este disponibilă și funcția de vorbire. Înregistrarea se face pe card microSD, nu este prevăzută stocarea în cloud. Cei care utilizează mai multe camere Edimax, pot instala gratuit o aplicație Windows pentru până la 16 canale, care stochează înregistrările pe PC.

HIKAM Q7

Camera drăguță Q7 prevăzută cu multe funcții costă 90 euro. Este singura cameră din cadrul testului a cărei poziție se poate regla cu ajutorul unui motoraş.

O fișă cu informații și aplicația disponibilă pentru iOS și Android – Hikam, facilitează prima instalare. Aplicația se conectează mai întâi per Wi-Fi-ul propriu, de unde se descarcă configurația dorită. Alternativ, ea se poate conecta și configura și per cablu de rețea. Hikam Q7 transmite înapoi semnale sonore referitoare la starea ei. Și operarea se face prin aplicație – aplicații locale pentru Windows sau Mac OS X nu sunt disponibile. Pe smartphone, utilizatorul poate fi informat prin email sau mesaje push, în curul candidat din cadrul testului care este acţionat de un motoraş pentru rotirea și înclinarea camerei, astfel încât prin control de laazul în care camera are activat senzorul de mișcare sau funcția de recunoaștere a zgomotelor. Modelul Q7 este sing distanță, utilizatorul poate arunca o privire în toată încăperea având la dispoziţie şi funcția de vorbire. La declanșare, camera poate încărca automat înregistrarea actuală per FTP sau Samba pe un server.

TP-LINK NC250

La un preț de 70 euro, TP-Link NC250 este cel mai accesibil candidat din cadrul testului. Însă dotările au de suferit.

Prima instalare se poate realiza fie pe Windows sau Mac OS X, fie prin aplicația tpCamera, disponibilă pentru iOS și Android. Modelul NC250 se conectează în rețeaua de acasă prin Wi-Fi sau cablul ethernet, precum și cu TP-Link Cloud. După crearea unui cont de utilizator se poate accesa și prin tplinkcloud.com. Conectată la rețeaua de acasă, camera IP poate fi accesată și din aplicație sau direct din contul cloud. NC250 se poate activa prin senzorul de mișcare sau cel de recunoaștere a zgomotelor, însă lipsește funcția de vorbire. Notificarea se realizează prin email, iar înregistrările se pot încărca pe un server per FTP. La acest model, TP-Link renunță la înregistrarea pe card de memorie. În special pentru cazurile în care se utilizează mai multe camere TP-Link se poate instala un program gratis pe PC-urile Windows, fiind astfel posibilă şi stocarea înregistrărilor pe computer.

EDIMAX IC-9110W

Montajul și conectarea la rețea a camerei IC-9110W de 170 euro sunt bine gândite. În plus, este cel mai bun model pentru exterior din cadrul testului.

Inteligent: camera pentru exterior prevăzută pentru montajul pe tavan sau pe perete este conectată cu un modul indoor printr-un cablu subțire de 1,30 metri, apoi conexiunea cu rețeaua de acasă se stabileşte prin ethernet sau Wi-Fi. La instalare ajută aplicația disponibilă pentru iOS și Android – Ediview II. Mai întâi se conectează cu Wi-Fi de la modulul indoor și mai apoi cu rețeaua de acasă și cloud. Pentru utilizarea zilnică, clienții Edimax, au la dispoziţie și modelul pentru interior IC-3140W (vezi modelul anterior) cu mai multe opțiuni: poți controla camera prin aplicație, accesând myedimax.com sau prin aplicația de monitorizare pe 16 canale disponibilă gratis pentru Windows. Ca model pentru exterior, IC- 9110W renunță la funcția de înregistrare a sunetului și funcția de recunoaștere a zgomotelor, însă poate fi declanşată de senzorul de mișcare, iar pe timp de noapte vizibilitatea este asigurată de un iluminator IR. Notificări prin email sau notificări push și upload FTP sunt disponibile la fel ca şi la modelul pentru interior.

D-LINK DCS-2310L

Modelul pentru exterior DCS-2310L disponibil la circa 180 euro, este fără Wi-Fi, dar compania oferă și camere cu Wi-Fi.

La o primă vedere, D-Link DCS-2310L nu pare o cameră pentru exterior. Însă carcasa este rezistentă la intemperii conform IP65. Modelul testat aici renunță la Wi-Fi, deci trebuie conectat per ethernet. Și alimentarea cu curent se poate realiza per „Power over Ethernet“. Ca alternativă este livrată și o sursă de alimentare. La fel ca și modelul pentru interior din cadrul acestui test DCS-942L (pagina anterioară) și modelul DCS-2310L se poate configura per Windows sau Mac-Tool, și se poate utiliza apoi atât din aplicația disponibilă pentru iOS/Android, Windows, cât și prin intermediul platformei cloud, https://eu.mydlink.com. Camera pentru exterior este declanşată de senzorul de mișcare sau de funcția de recunoaștere a zgomotelor, funcția de vorbire nu este disponibilă. În schimb oferă vedere nocturnă cu infraroșu, notificări prin email sau push, precum și posibilitatea de stocare pe carduri microSD și upload pe server prin FTP sau Samba.

FLIR FX OUTDOOR

Camera scumpă disponibilă la 210 euro a producătorului Flir integrează o cameră de acțiune într-o carcasă pentru utilizarea în exterior și o conectează cu o aplicație și un serviciu cloud.

Producător specializat pe camere speciale precum cele pentru acțiune dotate cu senzori termici, Flir oferă și o cameră IP pentru exterior. Flir FX este o cameră sport, ce dispune de o carcasă rezistentă la intemperii. Este singurul candidat din cadrul testului dotat cu acumulator, care poate fi folosit și la supravegherea animalelor, având o autonomie până la două ore. Acestea se datorează unor particularități: Flir FX comunică exclusiv prin Wi-Fi, iar configurarea și utilizarea se realizează prin aplicație (iOS și Android). Producătorul oferă și modele cu stocare în cloud, care pornesc de la servicii gratis (48 ore durată de înregistrare, trei „Rapid Recaps“ pe lună) până la abonamente de 10 sau 20 dolari/lună (7 sau 30 zile durată de înregistrare, accesări nelimitate). Acasă, Flir FX accesează camera prin Wi-Fi, în afara locuinţei via cloud. Sunt compatibile și mesaje push, deține card microSD și permite funcții intercom, însă nu este posibilă declanșarea la zgomot.

TRENDNET TP-IP311PI

Dome-camera“ disponibilă la un preţ de 200 euro este concepută pentru conectarea prin Ethernet și este compatibilă cu diferite opțiuni de software.

Contrar a ceea ce am intui la prima vedere, camera TP-IP311PI destinată montării pe tavan nu se poate ajusta motorizat – şi nu deţine nici Wi-Fi. Ambele funcții se regăsesc la alte modele ale producătorului. Conectarea la rețeaua de acasă se realizează prin cablu Ethernet, alimentarea cu energie se face via „Power over Ethernet“. Cei care nu deţin echipamentul necesar, trebuie să cumpere separat un ştecher disponibil la un preţ de 14 euro. Prima instalare este posibilă doar cu ajutorul unui program Windows, apoi camera se poate utiliza din aplicaţia TrendnetView (iOS și Android), din interfaţa web sau din aplicaţia Windows TrendnetVideo Pro. Ultima pune la dispoziţie funcţiile serverului, pentru a administra până la 32 camere și pentru a înregistra imaginile provenite de la acestea. Înregistrări sunt posibile și per FTP sau pe un NAS, însă nu pe un card microSD sau serviciu cloud. Este posibilă declanșarea prin senzor de mișcare, notificări pe email și push, precum și înregistrări pe timp de noapte prin LED-uri cu infraroșu.

Acest material este un ciot. Articolul complet a fost publicat in revista connect nr. 134. Prețurile produselor pot suferi modificări.

Etichete: