Delicatesă orientală: review cu Xiaomi Mi Note 2

Prezența gigantul chinezesc Xiaomi pe piața noastră ar fi una mai mult decât binevenită, dacă ar alege să-și comercializeze direct produsele, așa cum ne demonstrează phableta Mi Note 2. Cu toate acestea, există două motive importante pentru care nu recomandăm achiziționarea de device-uri semnate Xiaomi prin import direct.

Scris de | 16 octombrie, 2017
Delicatesă orientală: review cu Xiaomi Mi Note 2

Compania fondată în anul 2010 ca start-up, a înregistrat în doar câțiva ani o dezvoltare fenomenală și a devenit unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume; în China s-a aflat chiar în vârful topului pentru o perioadă de timp. În ultimele luni lucrurile s-au schimbat: viteza de expansiune a scăzut, în plus Hugo Barra, fost angajat Google, care din anul 2013 a ocupat o poziție cheie în Xiaomi, a părăsit compania. În plus, de multe ori pătrunderea pe piețe noi este însoțită de litigii legate de brevete, care ridică semne de întrebare cu privire la succesul pe termen lung al companiei. Spre deosebire de alți jucători globali din China, precum Huawei, Xiaomi nu dispune de brevete de invenție cu bază puternică. Acesta este probabil și motivul pentru care producătorul nu este prea activ în spațiul UE. Păcat, deoarece phableta de top a chinezilor ar avea cu siguranță succes. Mi Note 2 costă între 450 euro (memorie RAM de 4 GB/spațiu intern de 64 GB) și 550 euro (memorie RAM 6 GB/spațiu intern de 128 GB) – un preț atractiv pentru un model, care atât din punct de vedere al aspectului cât și tehnic amintește de Galaxy Note 7 de la Samsung, un model pe care din cauza unor probleme la acumulator, coreenii au fost nevoiți să îl retragă de pe piață la sfârșitul anului 2016.

Cei care cochetează cu gândul să achiziționeze un dispozitiv Xiaomi, trebuie să ia neapărat în considerare faptul că este vorba despre versiunea „Global Version“ a modelului Mi Note 2, o denumire suplimentară ar trebui să fie inclusă în descrierea produsului – doar așa te poți asigura că sunt compatibile benzile de frecvență LTE relevante în UE și că are instalată o versiune internațională a sistemului de operare, inclusiv magazinul Google Play. În plus, trebuie să plătești taxa vamală de import, iar dacă device-ul se defectează, trebuie să plătești transportul de retur pentru depanare (chiar dacă este în garanție) și să te înarmezi cu răbdare până este receptat din nou (timpi transport + reparație – poate însemna și peste o lună jumătate).

Display curbat à la Samsung

Cea mai evidentă finețe a modelului Mi Note 2 este display-ul OLED, curbat către margini și din acest motiv, pe partea dreaptă și stângă este practic fără margini și fuzionează perfect cu rama din aluminiu anodizat. Un astfel de mod de construcție se întâlnește doar la modelele de top de la Samsung din seria Galaxy. Partea din spate este confecționată din sticlă și este curbată simetric, motiv pentru care cadrul este considerabil mai îngust în dreapta și stânga decât în partea de sus și de jos. Datorită curburii ecranului pe margini, Mi Note 2 arată extrem de bine și în ciuda dimensiunilor imense (dispozitivul de 5,7 inchi are o lungime de 156 milimetri) încă stă bine în mâna utilizatorului. Sticla nu aduce doar avantaje, versiunea pe negru (Mi Note 2 este disponibil pe gri albastru și negru) testată de noi a fost acoperită în scurt timp de amprente. Un alt punct de critică îl reprezintă lipsa certificării IP, deci smartphone-ul nu este rezistent la apă precum smartphone-urile de top de la Apple și Samsung.Display-ul de 5,7 inchi oferă contraste excelente tipice OLED, însă cu 340 candele nu este foarte luminos. O altă diferență de calitate comparativ cu seria Galaxy de la Samsung este tenta albastră clar vizibilă atunci când ecranul este privit din lateral. Și în timp ce coreenii utilizează marginile pentru a poziționa elemente de control și scurtături către aplicații sau pentru a afișa mesaje de stare, la Xiaomi aspectul frumos trebuie să fie suficient. Din punct de vedere al software-ului, nu sunt disponibile funcții sau aplicații care să pună în evidență display-ul curbat.

Smartphone-ul este dotat cu procesor Qualcomm Snapdragon 821, un procesor performant, care lucrează cu o memorie de lucru de 4 sau 6 GB. Performanță de top pentru 2017. Din păcate această afirmație nu este valabilă și pentru memorie: memoria internă de 64 sau 128 GB este generoasă, însă lipsește posibilitatea de extindere a memoriei cu card microSD. Nici camera nu poate convinge: datorită senzorului Sony de 23 megapixeli IMX318 cu autofocus hibrid (cu detecția contrastului de fază și pe senzor) fotografiile au rezoluție ridicată, chiar și instantaneele sunt foarte clare. Artefacte, care apar în fotografii chiar și în cazul condițiilor bune de lumină, evidențiază faptul că nu este vorba despre o cameră bună care poate ține pasul cu Huawei P10 sau modelele Samsung Galaxy. În cazul contrastelor ridicate sau lumină puțină calitatea scade vizibil. Aceleași sunt valabile și pentru aplicația pentru cameră, care oferă relativ puține funcții suplimentare. Cei care pun preț pe cameră, ar trebui să ocolească modelul Mi Note 2.

Pachet software cuprinzător

La smartphone-urile sale, Xiaomi mizează pe interfața MIUI, care are la bază sistemul Android, dar a fost modificată atât de mult, încât abia că se mai recunoaște atingerea Google. App Drawer tipic Android lipsește, toate aplicațiile, setările și funcțiile speciale se pot accesa la fel ca și la iPhone din ecranul de pornire. Există multe de descoperit, ca de exemplu o funcție de gestionare a aplicațiilor (inclusiv funcția de blocare a aplicațiilor), un centru de securitate, și posibilitatea de control extensiv prin gesturi și posibilitatea de utilizare a unei aplicații cu două conturi în paralel. Acestora li se adaugă numeroase servicii, cărora Xiaomi le datorează popularitatea sa în China, într-o măsură considerabilă: mesaje instant, un portmoneu digital și Mi Cloud cu posibilități de stocare online a fotografiilor, videoclipurilor, notițelor și a multor alte date. Toate acestea se prezintă bine în interfața de utilizator, care se poate personaliza cu ajutorul unui manager de teme. Însă, la noi în țară multe aplicații și servicii nu se pot utiliza, deoarece Xiaomi le oferă doar pe piața chinezească. Un alt dezavantaj este legat de actualitatea sistemului de operare: MIUI beneficiază de o mentenanță bună și de update-uri periodice, însă din cauza intervenției cuprinzătoare în sistemul de operare, inginerii de soft ezită mult timp, înainte de a lansat un update pentru noua versiune Android. În plus, în procesul de dezvoltare sunt puse pe prim plan versiunile chinezești ale sistemului de operare. În consecință: versiunea internațională a Mi Note 2 rulează Android 6.Autonomie slabă, recepție bună

Autonomia este dezamăgitoare. Obține doar 6:46 ore în urma procedeului de măsurare riguros, o autonomie suficientă pentru o zi, dar având în vedere capacitatea de 4000 mAh a acumulatorului ne-am așteptat la mai mult. Lucrurile stau mai bine la capitolul transmisie și recepție, unde Xiaomi obține rezultate bune și este compatibil cu toate benzile de frecvență – pentru un dispozitiv importat din China nu e de la sine înțeles. Totuși, din punctul nostru de vedere, există două argumente împotriva achiziției: procedura problematică în cazul în care trebuie utilizată garanția și camera mediocră. La Samsung Galaxy S7 Edge nu ne împiedicăm de punctele slabe enumerate și este doar o idee mai scump.

ATENȚIE LA IMPORT

La importul din China trebuie avute în vedere câteva aspecte. Lista de verificări de la 1-8.

  1. Ofertanți: Cei care cumpără de pe pagini precum Gearbest.com, Honorbuy.com sau Tradingshenzhen.com, sunt în siguranță. Și Aliexpress este o alegere bună, dar având în vedere că este vorba despre o meta-platformă pentru magazine, este important să verifici evaluările vânzătorului.
  2. Marcaj CE: dispozitivele fără marcaj CE nu vor trece de vamă.
  3. Produse contrafăcute: este interzis importul de produse contrafăcute.
  4. Frecvențe de transmisie: în China sunt utilizate alte standarde decât în UE, ai grijă dacă dispozitivul este compatibil cu următoarele frecvențe: UMTS 900/2100 MHz și LTE 800/1800/2600 MHz.
  5. Garanție: valabilă doar un an, responsabil este importatorul, alegerea unui magazin serios este decisivă. În caz de necesitate, produsul este trimis în China, spectrul de așteptare între patru și opt săptămâni nu este o raritate. De regulă, costurile de transport pentru retur nu sunt preluate.
  6. Termen de livrare: aproape toate magazinele oferă livrare cu DHL Express, chiar dacă de multe ori această modalitate de livrare presupune costuri mai mari o recomandăm deplin. Termenul de livrare este între două până la cinci zile, furnizorul de servicii se ocupă și de plata taxelor către autoritățile vamale. Cumpără doar în cazul în care produsul se află pe stoc, în mod ideal, este specificat timpul de livrare estimat.
  7. TVA: în cazul livrărilor de bunuri dintr-o țară non UE, a căror valoare depășește 150 euro, trebuie achitat TVA la import de 19%. Multe magazine oferă livrarea din depozite aflate în UE și în acest caz cumpărătorul nu trebuie să își facă griji în ceea ce privește TVA-ul.
  8. Update-uri: suportul tehnic este mai prost decât la alte dispozitive – update-urile sunt rare sau lipsesc.

Etichete: