Viteza contează: test cu smartphone-uri de gaming

Pentru a te juca pe smartphone este necesară o performanță ridicată. Din acest motiv am luat sub lupă modelele de top și ne întrebăm: care este cel mai bun la disciplina gaming?

Scris de | 19 septembrie, 2018
Viteza contează: test cu smartphone-uri de gaming

Ceea ce trebuie să fie clar de la început este că întreaga elită oferă performanța de top așteptată. Pentru comparația detaliată am determinat performanța procesorului și a GPU cu ajutorul testelor Benchmark pentru grafică. GameBench măsoară numărul de cadre pe secundă (fps, frames per second) și cât de stabilă se menține frecvența pe o perioadă mai lungă de timp. 3D Mark Slingshot Extreme testează la nivel ridicat performanța comparativ cu interfețele grafice actuale (API, Application Programming Interface): Metal pentru iOS, Open GL ES 3.1 și Vulkan pentru Android. Vulkan este cel mai nou dintre cele trei și solicită mai eficient procesoare cu mai multe nuclee. Este conceput pentru mai multe platforme și are scopul de a facilita portarea jocurilor între sisteme, precum PC și smartphone. Într-un test special de anduranță, dispozitivele testate au rulat doar clipuri video la rezoluție ridicată cu 60 fps, care solicită acumulatorul. Nu în ultimul rând, aruncăm o privire asupra opțiunilor speciale pentru gaming și ce funcții suplimentare pentru software vin din partea producătorilor.HUAWEI P20

Oferă cele mai bune rezultate pentru jocuri pe baza Vulkan API. Printre avantaje se numără un înregistrator de ecran.

Debutul îl face modelul P20 de la Huawei, la care este cunoscut faptul că CPU și GPU sunt optimizate cu o unitate pentru inteligență artificială („Neural Processing Unit”, NPU). Procesorul trebuie abordat și prin software, ceea ce momentan se realizează în primul rând prin aplicația proprie Huawei, precum și prin aplicația pentru cameră și sistemul de operare. Totuși, combinația dintre Kirin 970 și GPU Mali G72 obține cea mai bună performanță în cadrul Vulkan API. În lumina soarelui, LCD-ul modelului P20 este mult mai lizibil decât un OLED, dar în același timp are un contrast mai scăzut. În plus, consumul de energie este evident mai mare: la streamingul continuu, cu 59 fps (cadre pe secundă) P20 obține cea mai slabă autonomie din cadrul testului. Printre altele, aceasta se poate îmbunătăți prin reducerea rezoluției, la HD. P20 are un display full view cu un decupaj în jurul difuzoarelor și camerei frontale, așa-numitul design notch. În setări se poate alege între notch și modul normal de afișare cu margine neagră. La jocurile în format landscape acest lucru are loc automat. Funcția de înregistrare ecran este de mult integrată în interfața de utilizator Huawei. Pe dispozitivele Honor (face parte tot din Huawei), care în curând vor fi active și în E-Sport, este deja instalată o suită de jocuri, care optimizează sistemul, de îndată ce este recunoscut un joc și care suprimă notificările și reacțiile accidentale ale senzorului pentru amprentă. La cererea noastră, Huawei a dezvăluit că a planificat de a aduce Game Suit și pe P20 și P20 Pro prin intermediul unui update. Motiv de bucurie pentru comunitatea de gameri.

+ compatibilitate excelentă a jocurilor cu Vulkan, înregistrator de ecran

– nu deține jack audio (adaptor inclus)RAZER PHONE

Cu 120 de cadre pe secundă, Razer crește pulsul gamerilor. Și lista cu avantaje continuă.

Specialistul în dispozitive de calitate ridicată pentru gaming, a lansat în 2017 primul smartphone. Premisele: Gaming Performance at its best. 8 GB de RAM și procesorul de top Snapdragon 835 nu au fost suficienți californienilor: Razer Phone este primul, care poate derula până la 120 fps. Urmăriri razante sunt afișate la fel de fluent ca și pe PC. GameBench confirmă la 60 fps o rată de stabilitate de 100%, iar la 120 fps aceasta este de 99%. Tekken, Titanfall, Final Fantasy și Arena of Valor se numără printre primele titluri cu 120 fps, mai multe vor urma. Presetarea este la 90 fps. Pentru creșterea performanței sau alternativ pentru protejarea resurselor de energie, și pentru a nu fi necesară modificarea setărilor globale de fiecare dată, în Game Booster este posibil ca fiecărui joc instalat să i se atribuie cinci trepte de performanță, care măresc sau diminuează rezoluția, frecvența cadrelor și cea a procesorului. Chiar și în cazul în care rata de cadre nu este maximă, Razer Phone, dezvoltă o căldură relativ mare, dar care se distribuie pe carcasa din aluminiu, fiind bine răspândită, disipată. Cu HDR 10 și Dolby Digital Plus, Razer este un telefon interesant și pentru streaming de servicii precum Netflix. Difuzoarele frontale au fost optimizate pentru compatibilitate cu sunet 5.1, în plus este inclus un adaptor audio certificat THX pentru portul USB tip C. Înapoi la gaming: ca bonus, Razer împreună cu studiouri de top precum Tencent, au creat câteva teme, care produc efecte și pe sunetele native de pe smartphone-uri. Care este evoluția completă a telefonului Razer ne va arăta în curând testul connect.

+ redare imagini cu 120 fps, 8 GB RAM, HDR 10 + Dolby Digital Plus

– greu (196 grame)APPLE iPHONE X

Dacă nu ai un iPhone, nu ai un iPhone. La Apple, gamerii profită mai mult de întregul sistem.

Chiar dacă la streamingul de durată, cu 60 fps, autonomia iPhone a obținut cea mai slabă valoare, dezvoltatorii care realizează jocuri pentru iPhone, se pot baza pe un lucru: indiferent dacă dispozitivul final este un iPhone 7, 8 sau X – performanța este ridicată, nu trebuie făcute compromisuri pentru smartphoneuri sesizabil mai slabe. La Apple, hardware-ul și softwareul sunt perfect optimizate, iar interfața grafică Metal oferită de Apple pentru dezvoltatori permite aplicații 3D la nivel ridicat. Platforma accelerează atât dezvoltarea, cât și portarea consolelor cunoscute – și a jocurilor pentru PC: versiunea mobilă a Fortnite a fost pusă la dispoziția utilizatorilor de iPhone cu mult înaintea utilizatorilor Android.

În ceea ce privește redarea sunetului, Apple a renunțat de mult la jack-ul audio clasic, însă include un adaptor corespunzător pentru portul Lightning; pentru stereo fără căști, Apple dotează difuzorul pentru telefonie ca al doilea difuzor stereo. Începând cu iOS 11, iPhone este nativ compatibil cu Înregistrare ecran. Pentru a porni repede înregistrarea ecranului, este necesară mai întâi afișarea tastei de înregistrare din centrul de control (Configurări/Centru de control/Personalizare comenzi). Top: display-ul OLED al iPhone X este unul dintre cele mai luminoase din cadrul testului.

+ ofertă bună de aplicații, display foarte luminos

– autonomia ar putea fi mai bună,  nu deține jack audioSAMSUNG GALAXY S9+

Game launcher, înregistrator de ecran, performanță bună, display excelent: Samsung Galaxy S9+îndeplinește orice dorință.

Samsung are o slăbiciune pentru gameri. Cel puțin așa pare când se iau sub lupă Game launcher și multitudinea de setări speciale. La Samsung de exemplu, se pot dezactiva notificările și se pot bloca atât bara cu tastele de navigație cât și display-ul Edge. Și funcția de înregistrare ecran este la bord, la care se poate alege atât rezoluția, bitrate-ul și sursa sunetului (sunet joc sau microfon), cât și afișarea unei fotografii de profil sau alternativ imaginea live a camerei frontale. Toate opțiunile se pot accesa direct din joc. Înainte de începerea jocului în Game launcher este posibilă comutarea pe mut a tonurilor și printr-o simplă apăsare de buton, se poate mări volumul. După preferințe se poate opta pentru performanță sau autonomie – întotdeauna în defavoarea celeilalte componente. Pentru rezoluția display-ului este disponibilă HD+, FHD+ și WQHD+; în prezent OLED-ul de la Samsung este unul dintre cele mai luminoase și bune de pe piață.

Coreenii livrează modelul Galaxy S9+ în funcție de regiune, fie cu procesorul Qualcomm Snapdragon 845 sau cu Samsung Exynos 9810. În ceea ce privește rezultatele Benchmark, se remarcă faptul că smartphpne-urile cu procesor Qualcomm, se situează ușor în față în cadrul testului Open GL ES 3.1, în timp ce Exynos și Kirin (Huawei) obțin rezultate mai bune la Vulkan API. Cei care din motive de costuri, se decid pentru Galaxy S8+, trebuie să ia în considerare că abia modelul S9+ deține difuzoare stereo. La fel ca Apple și Huawei, Samsung utilizează pentru stereo fără căști, difuzorul pentru telefonie.

+ multe funcții speciale pentru gaming, performanță ridicată,  display foarte luminos,  autonomie bunăLENOVO MOTO Z2 FORCE

Printre modulele pentru seria Moto Z, se găsesc multe modele interesante pentru gameri.

Și performanța Moto Z2 Force convinge. Cei care s-ar fi așteptat ca Moto Z2 Play să facă parte din testul nostru, ar fi trebuit să știe că acest model este dotat cu un procesor Snapdragon 626. Prin urmare, cel mai important reprezentant al seriei modulare, pe partea de gaming, considerăm că este Moto Z2 Force. La fel ca și majoritatea modelelor din această comparație, lucrează cu o memorie de lucru de 4 GB de RAM și este antrenat de un procesor Snapdragon 835. În ceea ce privește grafica, puterea acesteia se regăsește și în Moto Z2 Force la jocuri, iar pe baza Open GL ES 3.1. rata de împrospătare a imaginii rămâne stabilă la 60 fps.

Cei care nu cunosc principiul: modelele seriei Moto Z/Z2 au partea din spate detașabilă, și în locul acesteia se poate aplica un modul funcțional. Sunt disponibile, de exemplu o cameră la 360 grade, o cameră cu zoom și un proiector. Pentru gameri, de efect este cu siguranță acumulatorul de 3490 mAh și Moto game Pad cu joystick-uri, cruce de control și butoane de acțiune – toate un must have! Alternativ, este posibilă compensarea unui dezavantaj cu ajutorul unuia dintre cele două module audio de la JBL, deoarece Moto Z2 Force în sine are doar un difuzor mono. Toate bune până aici. Să vedem cum au stat lucrurile în practică. Display-ul a reacționat foarte sensibil și a activat nu doar navigația Android, ci și butonul home astfel încât jocul a fost întrerupt. Merită amintit pentru fanii de realitate virtuală. În modul VR, prin meniul de opțiuni, se poate reduce fie claritatea ecranului, fie pâlpâitul.

+ opțional cu acumulator suplimentar, performanță general bună

– sunet mono (stereo posibil prin Modul )

LG V30

V30 are multe talente pentru cinefili și se remarcă în cadrul testului, datorită autonomiei la streaming.

Pentru gameri, LG completează navigația Android cu un meniul special de opțiuni. Testul de performanță de jocuri cu Open GL-APi ne place mult, în cadrul testului Benchmark cu Vulkan API, V30 se situează ușor în spatele concurenței. Rata de împrospătare a imaginii este stabilă la 59 fps. Este posibilă ajustarea rezoluției și a ratei de afișare a imaginilor, fără a fi necesară părăsirea jocului sau rotirea ecranului. Pentru aceasta, LG pune la dispoziția utilizatorului un meniu, care permite o pauză prin acționarea unui buton dedicat, fără a fi necesară terminarea nivelului. Meniul apare ca o opțiune suplimentară pe bara de navigație Android, de îndată ce este accesat un joc. În cadrul testelor, bara de navigație s-a aflat permanent acolo unde ar trebui să se afle în timpul unui joc: ascunsă. Dacă se rotește smartphone-ul în format landscape, tastele pentru reglarea volumului reacționează cu ușurință la atingerea accidentală când smartphone-ul este ținut în mână. Apropo de ținere în mână: cu 153 grame, V30 este cel mai ușor smartphone din cadrul testului.

Fără căști, trebuie să renunțăm la stereo: difuzorul mono este amplasat tipic pentru un smartphone în partea îngustă de jos și în cazul vizionării clipurilor video și a jocurilor în format landscape, oferă un sunet mono. Cei care utilizează căști, se vor bucura de un set de căști de calitate in ears de la B&Q Play. Sunetul clar este asigurat de un convertor digital/analogic. LG a lansat modelul V30 pe piață ca specialist în materie de videoclipuri, fiind talentat la înregistrarea, procesarea și redarea materialelor video. Cinefilii se vor bucura și la streaming: la streamingul de durată cu 60 fps, V30 a obținut o autonomie de 10:50 ore, cel mai bun rezultat din cadrul testului.

+ autonomie excelentă, display foarte luminos, ușor

– sunet mono

GOOGLE PIXEL 2XL

Abia la jocuri ne arată ce poate: GameBench atestă 60 de cadre pe secundă, în 3D Mark, obține un rezultat echilibrat.

Cei care se joacă mult, sunt deseori în căutarea unei inovații noi și sunt deschiși pentru jocuri de ultimă generație în Play Store. Însă acestea ascund și pericole din partea hoților de date și hackerilor, așa cum ne-a demonstrat în urmă cu doar puțini ani, clona care imita extraordinar de bine jocul Angry Birds. Pe smartphone-ul Google rulează versiunile actuale ale sistemului de operare Android, care pot reacționa pe cât de bine posibil la pericolele actuale. Dezavantajul platformei native Android: prin intermediul sistemului de operare, nu se găsește nimic pe telefon, prin urmare și funcțiile de gaming se caută fără succes. Pentru Screen casting sau un launcher explicit, dacă este nevoie, trebuie accesat magazinul de aplicații. Totuși se recomandă Pixel 2 XL ca dispozitiv de jucat, așa cum ne arată și o privire asupra rezultatelor obținute la testul Benchmark pentru jocuri Sling Shot Extreme. Telefonul Google, care la fel ca și majoritatea dispozitivelor din cadrul testului, este dotat cu Snapdragon 835 și Adreno 540, obține cele mai bune valori pentru temperatură și astfel se recomandă și pentru sesiuni mai lungi de gaming. Asemănător de bun este și modelul mai mic Pixel 2, care în cadrul testului connect a obținut rezultate și mai bune, dar mizează pe un ecran mai mic, de 5 inchi, cu rezoluție de doar 1080 x 1920 pixeli. Nici unul dintre modele nu mai deține jack audio, un adaptor la USB tip C este inclus. Ambele difuzoare stereo sună bine, Pixel 2 XL oferă un sunet mai bun datorită rezonanței mai mari.

+performanță grafică excelentă, încălzire minimă, sistem de operare actual

– nu deține aplicații pentru gaming

 

 

Etichete: , ,