Huawei MediaPad M5 review: De top

Tabletele încă rămân oopțiune bună pentru consumul de multimedia sau internet on the go. Dacă urmărești să achiziționezi o tabletă premium cu Android, cu un ecran de calitate, un sunet de la Harman Kardon și autonomie decentă, seria MediaPad M5 de la Huawei poate fi o opțiune bună. Mai mult, rulează cea mai dulce versiune de Android de la Google, Oreo.

Scris de | 21 septembrie, 2018
Huawei MediaPad M5 review: De top

„În zilele noastre, consumatorii își doresc din ce în ce mai mult ca tehnologia să fie puternică, precum și personalizată nevoilor lor, iar Huawei demonstrează încă o data angajamentul de a crea dispositive care nu numai că răspund acestor așteptări, ci oferă mult mai mult decât atât: experiențe extraordinare materializate în produse de top. Seria de tablete Huawei MediaPad M5 reprezintă începutul unei noi generații de dispozitive mobile care îmbogățește și aduce un plus de valoare semnificativ fiecărui aspect al vieții noastre”. a declarat Zachary Jianglinchao, Director of Romania Huawei Consumer Business Group

Atât la nivel global cât și local, tabletele au cunoscut un regres în ultimii ani. Motivele sunt diverse, la nivel global aș pune-o pe seama producătorilor de hardware și software, dar și Google are partea sa de vină, în timp ce România s-a confruntat ani de-a rândul cu dominația producătorilor locali care au vândut mult și ieftin, iar cumpărătorii au scăzut încrederea în acest segment de produs. În fapt, mereu am anticipat intrarea pe piața locală a producătorilor consacrați, iar atunci când acest lucru s-a întâmplat cei locali au căzut într-un con de umbră. Aceasta ar fi direcția de creștere pentru tablete, modele middle și high end de bună calitate.

Tabletele au fost iubite întotdeauna pentru portabilitate și capacitățile lor multimedia, iar astăzi este mediul ideal pentru a pune la lucru aceste lucruri. Servicii video on demand tot mai multe, jocuri din ce în ce mai solicitante, servicii de muzică din ce în ce mai bune și posibilități mai ample de divertisment. Conform ultimului raport IDC, Huawei este pe locul 4 în topul vânzărilor de tablete la nivel global, cu o cotă de piață în creștere. Primele trei poziții sunt ocupate de Apple, Amazon și Samsung, iar pe 5 se află Lenovo. Amazon are o creștere de 50.3% a vânzărilor, iar Huawei a crescut cu 11.9% de la an la an și Apple 0.6%, în rest toți ceilalți producători sunt pe minus. Pe lângă Amazon, care are o abordare diferită atât a produselor cât și a poziției în piață, se observă creșterea Huawei care a culminat cu căderea Samsung pe 3, cu o scădere de vânzări de 13% între 2016 și 2017. Care sunt elementele care stau la baza creșterii business-ului de table-te Huawei? Am putea spune că brandul puternic, strategia agresivă de vânzare prin diferite canale și introducerea conectivității celulare în produsele sale, ceea ce permite producătorului să vândă mai multe modele prin operatorii de telefonie mobilă în sfera business.

MediaPad M5 marchează un nou an, unul care ar trebui să propulseze Huawei către top 3 producători de la nivel global. Tableta se bucură de performanțele susținute ale procesorului Kirin, de un ecran cu rezoluție QHD, sunet cu semnătura Harman Kardon și autonomie bună.

Șasiu din aluminiu

Primul contact cu tableta, fie că este vorba de versiunea de 10.8 sau cea de 8.4 inchi, se simte premium. Tableta are un șasiu din aluminiu, proiectat pentru a-i oferi rezistență la lovituri, dar și pentru a se simți rece atunci când procesorul și chipsetul grafic vor încerca să emane căldură în fiecare punct al tabletei. Noi am testat versiunea de 8.4 inchi, dar cele mai multe elemente sunt valabile și pentru variant mai mare. Marginile tabletei sunt puțin curbate, datorită acestui aspect fiind foarte confortabil de ținut în mână. Partea frontală este ocupată aproape în totalitate cu ecranul, iar la bază vom observa senzorul pentru amprentă ce funcționează și ca buton pentru Acasă, în timp ce în marginea de sus se află logo-ul Huawei și camera frontală.

La bază remarcăm portul USB de tip C pentru încărcare/transfer de fișiere, flancat de grilajul unuia dintre cele două difuzoare, în timp ce pe marginea de sus se găsește cea de-a doua incintă acustică, cu grilajul afferent pentru evacuarea sunetului. În partea dreapta se găsește un buton pentru pornire și comenzile pentru volum, iar pe stânga există slotul pentru un card microSD și cartela SIM. Observați că am omis menționarea mufei de 3.5 mm, iar asta pentru că lipsește cu desăvârșire, o mutare pe care tot mai mulți producători o adoptă în ultimul timp. Cu toate astea, Huawei oferă în cutie un adaptor de la USB de tip C la mufa de 3.5 mm, asta dacă vreți să vă bucurați în continuare de audițiile voastre muzicale via căștile clasice. Puteți opta și pentru căști prin Bluetooth.

Huawei MediaPad M5, în ambele versiuni, dispune de un ecran IPS QHD cu o rezoluție 2560 x 1600 pixeli. Ecranul folosește tehnologia Clarivu atunci când urmărești un film, un algoritm inteligent care reglează cadrele neclare sau scade raportul de contrast pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare. În mod implicit, tableta are activat modul de culoare Intens, care îmbunătățește afișarea culorilor prin ridicarea contrastului și a luminozității, dar poți opta și pentru a afișa culori normale dacă te simți deranjat de intensitatea culorilor. De asemenea, poți configura temperatura culorii pentru ecran (implicit, cald, rece sau o opțiune customizată) și ai disponibil un mod de confort pentru ochi ce filtrează lumina albastră pentru a atenua oboseala. Lumina albastră a ecranului provoacă oboseală ochilor și somnolență și se recomandă ca modul de filtrare să fie activat seara, în acest sens vei putea alege chiar și un program de funcționare pe tableta ta Huawei, cu o oră de început și una de sfârșit.

Versiunea de 8.4 inchi cântărește 316 grame, cea de 10.8 aproximativ 498 de grame. În timp ce varianta compactă devine un companion multimedia pentru sesiunile on-the-go, versiunea de 10.8 inchi poate suplimenta cu brio un laptop dacă este utilizată cu o tastatură Bluetooth.

Performanțe din plin

Sub carcasa din aluminiu, Huawei MediaPad M5 este echipată cu un procesor HiSilicon Kirin 960s, alături de un chipset grafic ARM Mali-G71 MP8 și 4 GB de memorie RAM. Sunt disponibili 32 sau 64 GB memorie internă, dar există posibilitatea de a extinde spațiul de stocare. Configurația este identică pentru ambele variante, de 8.4 și 10.8 inchi. Din punct de vedere al performanțelor, MediaPad M5 se descurcă perfect în orice scenariu, fie că este vorba de gaming, clipuri video 4K sau navigat pe internet. Nu dă semne de încetinire nici în procesele multitasking, iar noi am reușit să ne jucăm Asphalt 8, Deux Ex: The Fall și GTA San Andreas cu detalii grafice la maxim, ceea ce nu este un lucru ușor. Supusă testelor sintetice de benchmark, tableta atinge 182.127 de puncte în Antutu și 2.006 puncte în testul SlingShot Extreme din 3Dmark.

Autonomia este susținută de o baterie de 5.100 mAh pentru versiunea de 8.4 inchi, în timp ce varianta mai mare încastrează sub capotă o baterie de 7.500 mAh, ambele cu 12 ore de funcționare pe hârtie și cu tehnologia Quick Charge la purtător. Pe spate primim o cameră principală cu rezoluție de 13 megapixeli, iar în partea din față avem un senzor de 8 megapixeli. Pe spate, camera depășește puțin nivelul capacului, nu avem nici bliț pentru fotografiile nocturne, dar pentru cele mai multe dintre situațiile când vom avea nevoie de o cameră este mai mult decât suficient. Pentru o tabletă, camera principal funcționează foarte bine, cu culori bine calibrate și un focus rapid și poate filma la calitate 4K sau realiza imagini în format RAW, lucruri mai puțin întâlnite până acum la o tabletă.

Modelul de 8.4 inchi este echipat cu două difuzoare Harman Kardon, în timp ce varianta de 10.8 inchi dispune de patru difuzoare. Ambele variante vin cu standardul Hi-Res audio, o caracteristică care aduce sunet high-end cu ajutorul unui chip audio AK4376 și care livrează sunet de foarte bună calitate. Fiecare sunet capturat este redat perfect, cu medii și înalte de calitate, un bas profund, fapt care va oferi o experiență de ascultare la nivel înalt. Este cel mai bun sunet pe care îl auzim de la o tablet în ultima vreme. Huawei MediaPad M5 este echipată de asemenea cu Bluetooth, GPS, AGPS, Glonass și BDS.

EMUI 8.0

Cea de-a opta versiune a interfeței EMUI lucrează împreună cu cel mai dulce sistem de operare Google, Android 8.0 Oreo pe tablet Huawei MediaPad M5. Dacă timp de mulți ani, fanii Huawei nu s-au putut adapta la interfața proprietară, este cazul să renunțați la opțiunile suplimentare pe care magazinul de aplicații Play vi le-a pus la dispoziție – acum totul arată și se mișcă excelent, iar opțiunile sau aplicațiile preinstalate nu mai dau senzația că sunt prea mult.

Zona de notificări oferă acces rapid la o serie de setări, iar acum poate fi configurată după gusturile fiecăruia. De fapt, asta duce interfața la un alt nivel, faptul că îți permite să configurezi și să modifici ceea ce în mod implicit nu îți place cum arată sau cum funcționează. De exemplu, eu nu mă pot obișnui cu stilul ecranului de pornire standard, în care toate aplicațiile sunt pe ecranul de pornire, ci prefer modelul cu sertar, în care să folosesc aplicațiile preferate pe ecranul de pornire și să suplimentez cu widget-uri de vreme, Calendar, Gmail, Twitter etc. Cu un zoom cu două degete din ecranul de pornire ai acces la configurarea paginilor, a imaginii de fundal, a widget-urilor sau a tranzițiilor.

Tot aici ai disponibilă o zonă de setări pentru aspectul ecranului de pornire: poți opta pentru un format 5 x 5, 4 x 5 sau 5 x 4 al iconițelor, poți alege să aliniezi sau nu automat aplicațiile după eliminarea unei aplicații ori dacă să ai insignă afișată pe pictogramă atunci când ai o notificare.

Interfața pentru camera foto seamănă cu ceea ce producătorul alege să instaleze și pe smartphone-urile sale, dar este mai simplificată. Sunt o multitudine de moduri disponibile, de la modul Pro, Panoramă, Pictare cu lumină și până la Filmare lentă sau Fotografie nocturnă. Odată deschisă aplicația se vor observa cele 3 iconițe din partea superioară, cu cea de Înfrumusețare, cea pentru Imagine în mișcare și opțiunea de a comuta pe camera frontală. La bază se găsește iconița pentru declanșarea camerei foto și cea pentru filmare. Pentru camera frontală există opțiunea Portret, iar modul Înfrumusețare se realizează pe nivele.

Concluzie connect

Într-un univers tot mai restrâns de tablete, opțiunile middle și high end rămân alegeri inspirate pe termen lung, iar MediaPad M5, indiferent de variantă, întrunește condițiile unui model de top. Vorbim despre tablete care oferă performanțe bune și caracteristici de ultimă generație, cu ecrane de calitate, sunet la superlativ, opțiuni de conectivitate celulară și autonomie bună. Dacă ești în căutarea unei tablete care să-ți satisfacă nevoile de multimedia, cu tot ceea ce înseamnă gaming, filme ori muzică, sau chiar să îți aducă productivitate on the go, nu vei fi dezamăgit.

 

Etichete: , , , ,