Samsung Galaxy A71 vs iPhone SE 2020: Care midrange este mai atractiv?

Scris de | 31 iulie, 2020
Samsung Galaxy A71 vs iPhone SE 2020: Care midrange este mai atractiv?

Am testat deja un Samsung Galaxy A71, iar până la review-ul cuprinzător al lui iPhone SE 2020 am zis să le punem rapid sub lupă pe ambele modele midrange într-un test comparativ la initiativa Samsung.  Chiar dacă rulează pe sisteme de operare diferite, odată ce Apple a reintrodus în scenă o versiune SE actualizată la 2020 din punct de vedere al performanțelor (pentru la capitolul design au rămas la 2017, iPhone SE 2020 fiind realizat pe șasiu de iPhone 8) și al prețului mai mulți cititori ne-au întrebat dacă merită terminalul Apple în defavoarea unui Android, iar Galaxy A71 de la Samsung este un competitor direct în această luptă.

Trebuie să menționăm încă din start că duelul nu este unul pe care să-l putem tranșa cu un câștigător final, dar vă putem spune pe alocuri care ni se pare mai bun. Nu există un câștigător clar și pentru că avem două sisteme de operare diferite, iar eu cunosc oameni care iubesc iOS sau oameni care îl urăsc și viceversa. Ține de gusturi, de obișnuință și vă sugerez să le butonați pe ambele înainte de o decizie.

Design conservator la iPhone SE, ecran excelent la Samsung

La capitolul construcție avem în prim plan două abordări diferite. iPhone SE 2020 păstrează reminiscențe ale modelului iPhone 8, dar și ideea care a stat la baza primului model SE, adică avem un model compact, cu ecran de 4.7 inchi, margini din aluminiu, spate din sticlă și senzor de amprentă pe butonul Home, ceea ce înseamnă lipsa Face ID-ului și a unor funcții înglobate de la iPhone X încoace. De cealaltă parte avem un Galaxy A71 de la Samsung care mizează pe un ecran mare, de 6.7 inchi, mult mai atractiv din punct de vedere vizual, cu un spate din plastic, dar cu un sistem de camere cu patru senzori, iar din punct de vede securitate Samsung mizează pe un senzor de amprentă în ecran.

Într-o piață plină de dispozitive cu ecran de peste 6 inchi, iPhone SE 2020 are cumpărătorii lui. Prima versiune a acestui model SE a avut destui cumpărători, iar oamenii au vrut un upgrade pe care l-au primit, dar cred cu tărie că Apple ar putea ajusta marginile, ar putea renunța la senzorul de amprentă din ecran și ar putea face un dispozitiv mai 2020. Dar care ar mai fi diferența între iPhone 11 și iPhone SE atunci? Cum s-ar mai putea ajusta prețul? Cu toate astea, modelul are nișa lui de clienți.

Pe de altă parte, Samsung Galaxy A71 este un model mai actualizat la cerințele de astăzi din punct de vedere al designului sau chiar al caracteristicilor generale: avem un dispozitiv cu ecran generos cu o rezoluție bună și un afișaj pe măsură, decupaj în ecran similar cu ce s-a livrat la familia Galaxy S20, baterie mare, camera cvadruplă cu mod de noapte (un mare plus, dar revin pe subiect la capitolul dedicat), și un preț excelent.

iPhone SE 2020 mizează pe un ecran de 4.7 inchi, cu o rezoluție HD, 1334 x 750 pixeli și o densitate de 326 ppi, în timp ce Galaxy A71 aduce un display cu o diagonală de 6.7 inchi și rezoluție FHD+ cu 1080 x 2400 pixeli și 393 ppi. Nu pot spune că iPhone SE 2020 are un ecran prost, dar este, cu siguranță la un nivel mai scăzut față de cel de la Samsung, care are de avantajul lui atât panelul utilizat, cât și diagonala, rezoluția, densitatea pixelilor, luminozitatea.

Din punct de vedere construcție, materiale, ecran, A71 este mai bun, dar iPhone SE are nișa lui de clienți care optează pentru un ecran mai mic sau un senzor de amprentă fizic în butonul de acasă. Personal optez pentru ecranele mai mari pentru că sunt în continuu devorator de multimedia, aspect la care A71 are plusurile lui.

Echipare tehnică – Nu totul stă în performanță

 

iPhone SE 2020

Samsung Galaxy A71 2020

Dimensiuni

138.4 x 67.3 x 7.3 mm

163.6 x 76 x 7.7 mm

Greutate

148 grame

179 grame

Display

4.7 inchi, Retina IPS LCD

6.7 inchi, Super AMOLED Plus

Rezoluție ecran

750 x 1334 px (326 ppi)

1080 x 2400 px (393 ppi)

Procesor

Apple A13 Bionic

Qualcomm Snapdragon 730

Memorie RAM

3 GB

6/8 GB

Stocare

64 / 128 / 256

128 GB + microSD

Baterie

1821 mAh

4500 mAh

Camera

12 MP (f/1.8, OIS, PDAF)

64 MP (f/1.8, PDAF)

12 MP (f/2.2, ultrawide)

5 MP (f/2.4, macro)

5 MP (f/2.2, adâncime)

Camera frontală

7 MP (f/2/2)

32 MP (f/2.2)

Sistem de operare

iOS 13

Android 11 cu ONE UI

 

Dacă aruncăm o privire strict peste specificațiile tehnice și partea de echipare care ar trebui să propulseze terminalele în gaming sau activități mai intense, Samsung pare câștigător detașat. Doar că aici intră în scenă Android vs. iOS și cunoaștem cu toții faptul că cele două sistem de operare procesează consumul de putere în modalități diferite. Dacă analizăm Snapdragon 730 vs Apple Bionic 13 în raport cu care este mai performant, laurii victoriei vor fi de partea lui A13 de la Apple, iar Samsung ne plusează cu mai multă memorie RAM (6 GB vs 3 GB)  și o stocare mai rapidă (UFS 2.1 vs NVME). Din punct de vedere al performanțelor, iPhone SE este pe hârtie mai bun, dar în practică nu se simt diferențe atunci când jucăm același joc (PUBG), ba chiar ne place mai mult pe A71 datorită ecranului mai generos și de o calitate mai bună. În rest, funcționează totul excelent pe ambele dispozitive, nu am sesizat întârzieri sau aplicații cu probleme.

La capitolul autonomie este nedrept să spunem că Apple pierde pentru că are un procesor mai puternic, ar fi trebuit să compenseze printr-un ecran mai mic. Cu toate astea, este spulberat de Samsung, care ține în anumite scenarii cu până la 2 ori mai mult, dar capacitatea acumulatorului își spune cuvântul, 1821 mAh pentru iPhone SE 2020 și 4500 mAh pentru Galaxy A71. Într-o utilizare mixtă, ambele rezistă spre o zi de utilizare, iar dacă îl punem sub testul nostru clasic în care rulăm un clip video în buclă, A71 a rezistat 13 ore și 31 de minute în timp ce SE 2020 a rezistat 7 ore și 12 minute.

Zona multimedia este completată de un sunet bun pentru ambele dispozitive, dar cu un plus la iPhone SE 2020, care aduce sunet stereo. Galaxy 71 compensează printr-un nivel mai ridicat, dar claritatea este mai bună la SE 2020, nu cu mult, dar sesizabil chiar și pentru un necunoscător.

Sistem de operare – simplitate vs. Google preinstalat

iOS vs Android. iOS vs. One UI mai degrabă. Samsung a cizelat interfața proprie, dar cred că dintotdeauna a avut cea mai bună interfață Android dintre toți producătorii. Plusăm un pic cu un pic de aroganță și amintim că serviciile Google vin la pachet pe terminalele Samsung vs. Alți concurenți, dar dacă ne gândim serios ele vin chiar preinstalate (Gmaps, Youtube și tot pachetul de servicii Google) față de iOS, unde trebuie să instalezi separat aplicațiile din AppStore. Un alt plus este faptul că primești gratuit acces la Youtube Premium dacă înregistrezi un nou terminal Samsung.

Cred că diferențele Android vs. iOS țin de gust, iar Apple nu are atât de multe opțiuni, unele sunt ascunse prin meniu, dar nu ajungi să le folosești, iar pentru simplitatea sistemului de operare au fost tot timpul recunoscuți, totul este la un swype distanță.  Samsung Galaxy A71 aduce One UI sub ultima lui versiune, cu elemente preluate de la familia S20, iar ce face mai bine Android față de iOS este partea de notificări, pe care Apple probabil o va gestiona mai bine din toamnă, când vine iOS 14.

Un minus al iOS vs. Android pe acest raport de display, 4.7 inchi față de 6.7 inchi, ține de tastatură. Greu de utilizat tastatura lui iPhone SE 2020 atunci când scrii intens, distanța dintre butoane este minimă și ajungi să bagi accidental alte litere. Pe terminalele de la Apple mai mari tastatura este mai aerisită.

iOS pe iPhone SE 2020 vs. iOS pe iPhone 11 Pro/Pro Max, pare faultat pe alocuri, iar asta pentru că versiunile scumpe de la iPhone sunt optimizate pentru o navigare bazată pe gesturi, iar spațiul este mai mic în cam toate meniurile.

Galaxy A71 mizează pe 4 senzori pe spate, Apple doar pe unul

În ceea ce privește capabilitățile foto avem o abordare diferită de la cei doi producători. Apple merge pe ideea unui singur sensor pentru camera principală în timp ce Samsung vine cu patru senzori pe spate, fiecare bun pentru un alt scenariu. Frontal, iPhone SE are o cameră de 7 megapixeli, iar Galaxy A71 una de 32 de MP, fiecare dintre cele două cu o diafragmă cu deschidere f/2.2.

Per total, Samsung Galaxy A71 asigură mai multă versatilitate și opțiuni în realizarea scenelor dorite, iar asta datorită celor patru senzori de pe spate. Poți obține fotografii excelente în condiții de iluminare bună, iar la nevoie poți opta pentru modul de noapte, care lipsește de pe iPhone SE 2020 și care este disponibil doar pentru noile modele iPhone 11/Pro. Totodată, Samsung mizează și pe un sensor ultrawide, excellent pentru landscape-uri sau imagini realizate cu cladiri din apropierea acestora.

La nivel de coloristică, iPhone tinde să folosească o tentă gălbuie pe imagini, în timp ce Samsung le aduce mai aproape de realitate, cu un verde puțin mai saturat. Pe timp de noapte ai nevoie de o mână stabilă ca să obții cadre bune, Apple mi s-a părut că s-a descurcat per total mai bine și a avut un dynamic range mai bun, dar Samsung compensează prin modul de noapte, care este foarte binevenit, dar nu la fel de bun ca pe flagship-uri, așa cum probabil te așteptai.

Pe zona de camera, Galaxy A71 mi se pare mai up to date, dar nu în sensul că iPhone SE 2020 nu face imagini bune. Diferențele, așa cum se poate observa din imagini, sunt de gust mai mult de calitate sau claritate. Datorită celor patru senzori de pe spate, Samsung poate obține imagini mai bune în scenario mai multe, iar la asta mă refer când spun că este mai potent.

 

iPhone SE 2020
Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A71
iPhone SE 2020
Samsung Galaxy A71
iPhone SE 2020

Samsung Galaxy A71
iPhone SE 2020
Modul de noapte pe Samsung Galaxy A71

Concluzie

iPhone SE 2020 are la data redactării acestui material un preț de 2300 -2450 de lei, în timp ce Samsung Galaxy A71 costă aproximativ 1.700 de lei. Iar ca să răspundem întrebării din titlu, consider că Galaxy A71 are un pachet mai atractiv de echipare și funcții, de la ecranul mai generos cu rezoluție mai mare, camera cvadruplă, autonomie de aproape două ori mai bună sau chiar și prețul mai mic, care probabil va mai scădea în oferte. Cu toate astea, Apple are nișa lui de cumpărători, iar dacă ecranul de dimensiuni reduse într-un telefon performant este ceea ce căutați astăzi, iPhone SE 2020 este răspunsul la întrebare. Intră în joc întrebarea Android vs. iOS, iar aici trebuie să le butonați ca să vă decideți, eu de exemplu m-am obișnuit greu cu iOS în versiunea lui SE 2020 venind dinspre un iPhone 11 Pro, unde navigare e prin gesturi și totul mult mai aerisit.

Etichete: , , , , ,