„Răspunsul” special al sondei Voyager 2 după nouă luni de tăcere

Scris de | 3 noiembrie, 2020
„Răspunsul” special al sondei Voyager 2 după nouă luni de tăcere
Sursa: Nasa/JPL

Voyager 2, „sora” mai tânără a primei sonde Voyager este unul dintre obiectele făcute de om care a ajuns la cea mai mare distanță de planeta noastră. Lansată în anul 1977, misiunea sa a fost să studieze planetele de la marginea Sistemului Solar, una care s-a schimbat odată cu trecerea acesteia de Pluto.

În ziua de azi, Voyager 2 rătăcește chiar la marginea spațiului interstelar și continuă să funcționeze și să trimită semnale și măsurători către inginerii de la NASA. Însă în martie 2020, în urmă cu opt luni, semnalul acesteia nu a mai sosit, iar oamenii de știință s-au temut că nu vor putea relua legătura cu bătrâna sondă.

Cu ajutorul unor upgrade-uri la antena folosită în comunicarea cu Voyager 2, Deep Space Station 43 amplasată în Australia, NASA a reluat legătura cu sonda de explorare spațială, notează Cnet.

Pentru ca semnalul radio trimis de NASA să călătorească de la Pământ la Voyager 2 și înapoi a fost nevoie de 34 de ore, din cauza distanței de 18,45 miliarde de kilometri a sondei față de Soare, iar răspunsul i-a liniștit pe inginerii de la NASA Jet Propulsion Lab care lucrează în cadrul proiectului Deep Space Network.

Voyager 2 a răspuns cu un simplu „Bună Ziua”, iar acesta este cu siguranță unul dintre cele mai îndepărtate saluturi primite vreodată de omenire. Fiind veche de 43 de ani, Voyager 2 continuă să opereze în condiții optime și să trimită înapoi pe planeta noastră date științifice importante de la granița Sistemului Solar.

Etichete: , , , , , , ,