REVIEW ASUS ZenFone 7 Pro, stăpânul selfie-urilor

Scris de | 15 decembrie, 2020
REVIEW ASUS ZenFone 7 Pro, stăpânul selfie-urilor

ASUS ZenFone 7 Pro este una dintre surprizele plăcute pentru mine în 2020, terminalul produs de compania din Taiwan fiind un competitor serios pentru smartphone-urile din clasa sa care sunt mult mai populare printre utilizatori. Chiar dacă la prima vedere device-ul nu iese cu prea multe în evidență, pe parcursul utilizării acest lucru s-a schimbat total.

Unboxing

Încă de la început, Zenfone 7 Pro mi-a făcut o impresie bună. În momentul în care am pus prima dată mâna pe device am simțit că este vorba despre un produs premium, materialul cu care acesta este finisat pe spate fiind o sticlă foarte plăcută la atingere, realizată cu tehnologia Corning Gorilla Glass 6, cea mai rezistentă la zgîrieturi de pe piață.

Un alt lucru interesant pe care l-am observat încă din start este includerea a două carcase de protecție chiar în cutia terminalului, nemaifiind astfel nevoie să cauți ceva calitativ pentru un telefon cu design deosebit. Cele două protecții vin în culori diferite, una dintre ele fiind transparentă iar cealaltă neagră mat cu o textură interesantă „punctată” pentru o aderență mai bună.

Un alt lucru interesant este faptul că husa mată are un mecanism de protecție pentru camera rabatabilă care este definitorie pentru ZenFone 7 și despre care vom vorbi mai târziu în acest review. Micul switch de „lock” are rolul de a fixa pe poziția „închis” ansamblul principal de senzori foto pentru a preveni deschiderea accidentală a acestuia și eventuale avarii.

În cutie mai găsim și un încărcător de 30W cu mufă standard USB-C și mereu prezentele manuale de utilizare, însă trebuie specificat că acest produs nu vine la pachet cu căști. Acest fapt se datorează și faptului că ASUS a ales să excludă un jack de 3.5mm de pe șasiul telefonului, decizie din ce în ce mai prezentă la majoritatea producătorilor atunci când vine vorba de flagship-uri.

Design

La acest capitol, ASUS ZenFone 7 Pro punctează destul de bine, fiind vorba aici de un design de flagship în adevăratul sens al cuvântului. Perosnal am testat un terminal de culoare „Aurora Black” iar finisajul este foarte plăcut din punct de vedere vizual, negrul de pe margini combinându-se armonios cu un turcoaz care aruncă o lumină foarte plăcută pe logo-ul companiei.

De asemenea, este imposibil să vorbim despre design-ul lui ZenFone 7 Pro fără să vorbim de camera rabatabilă de pe spate, lucrul ce face acest smartphone unic în clasa lui. Cei de la ASUS s-au ambiționat să realizeze un display complet, fără decupaje sau celebrele „notch-uri” patentate de Apple, iar pentru asta au avut nevoie să găsească o soluție pentru camera de selfie, o altă amplasare a acesteia.

Astfel că producătorul din Taiwan a venit cu o propunere ceva mai neortodoxă, o cameră principală rabatabilă, care devine și cameră de selfie atunci când situația o cere. Balamaua care „întoarce” senzorii foto are capacitatea de a se roti la 180 de grade, ea putând fi controlată din tastele de volum atunci când telefonul se află în modul foto. Un alt asepct interesant este dat de faptul că utilizatorul are opțiunea de a nu rabata complet camera, fiind disponibile astfel o gamă largă de unghiuri de fotografie care nu sunt pozibile pe alte terminale.

Display

Iată că am ajuns și la una dintre cele mai importante părți ale acestui review. Unul dintre punctele forte ale acestui terminal este display-ul său complet, fără compromisuri, care este denumit din motive evidente All-Screen NanoEdge. Fără a avea notch-uri sau decupaje, ecranul AMOLED de 90 de Hz produs de Samsung oferă culorii vii, „eye-candy” și vine cu un timp de răspuns de doar 1ms, ceea ce face tranziția de la un ecran la altul sau de la o aplicație la alta foarte cursivă și plăcută.

Tot la acest capitol trebuie să punctăm că, deși ecranul este în mod cert unul demn de un flagship de top, acesta nu consumă chiar atât de multe procente de baterie așa cum probabil te-ai aștepta. Bateria ține aproximativ două zile, în condiții de utilizare moderată spre intensă, datorită faptului că are o capacitate de 5000 mAh.

În ceea ce privește aspectul ecarnului, acesta este unul wide, de 20:9 și dispune de o luminozitate de 700 de niți, ceea ce nu este chiar puțin. În plus, display-ul NanoEdge de pe ASUS ZenFone 7 Pro este certificat de către SGS pentru emisiile foarte reduse de blue-light, tipul de lumină care te poate obosi și care îți poate afecta somnul atunci când ești expus timp de perioade mai îndelungate, mai ales în condiții de întuneric.

Un Android „pur”

Unul dintre lucrurile care mă enervează personal la telefoanele flagship ale diferitelor companii este faptul că acestea vin preîncărcate cu mult bloatware, acele aplicații proprii ale producătorilor pe care aceștia par că încearcă să ți le bage pe gât. Din fericire, am fost surprins să aflu că aici nu este cazul de așa ceva. ZenFone 7 Pro vine în din fabrică cu un Android cât se poate de curat, iar experiența software este una care nu îți dă dureri de cap.

Pentru cine a utilizat în vreun moment telefoanele din seria Google Pixel știe la ce mă refer, interfața ZenUI fiind destul de similară cu Androidul clasic. Iar în completarea suitei software vine și butonul de blocare/deblocare, care îndeplinește simultan funcțiile de cititor de amprentă și buton cu acțiuni care pot fi personalizate în cazul unei duble apăsări. De exemplu, poți opta pentru a deschide rapid o aplicație de muzică sau de streaming, iar telefonul se ocupă de restul.

Per total, software-ul Android 10 personalizat cu ZenUI 7 este foarte ușor de utilizat, fiind intuitiv și aerisit, similar oarecum variantelor mai vechi de iOS. Acesta vine la pachet și cu moduri de personalizare a consumului de baterie, în funcție de situație. Asta înseamnă că poți opta pentru un mod de economisire a energiei pentru un mod de performanță crescută, atunci când situația o cere.

Printre funcțiile speciale ale ZenUI 7 se mai numără și noile gesturi, printre care cel cu care poți efectua mai ușor o captură de ecran, folosind trei degete, dar și controlul muzicii pe care o asculți în diveresele aplicații atunci când ecranul este închis. În plus, ZenUI 7 vine echipat și cu funcția OptiFlex care se folosește de resursele hardware și de Inteligența Artificială pentru a detecta ce aplicație este cel mai probabil să folosești într-un anume moment și o „pregătește” în prealabil de lansare pentru ca timpul propriu-zis de așteptare să fie cât mai redus.

O cameră foto specială

A sosit momentul să vorbim și despre cel mai important aspect al lui ZenFone 7 Pro, ansamblul principal de senzori foto. Practic, dacă e să ne gândim, terminalul produs de taiwanezi este probabil unul dintre puținele flagship-uri din lume care nu are cameră principală și cameră secundară, cea de pe spate ocupându-se și de partea de selfie-uri și chat video.

A doua generație de Flip Camera, care echipează acest device, prezintă mai multe îmbunătățiri față de generația precedentă, printre care și un nou modul de motor care o rabatează în poziția frontală dar și un senzor de unghi care detectează și reglează automat camera în funcție de poziția de utilizare.

Ansamblul de camere foto de pe ZenFone 7 Pro este format din trei camere: un Ultrawide de 12 MP produs de Sony, care are un unghi maxim de 113 grade, un Main Wide Camera de 64 MP Sony IMX686 cu F1.8 și un senzor Tele Camera care dispunde un zoom optic de 3x. Am ieșit la făcut poze în parc în condiții de luminozitate redusă pentru că, recunosc, am fost tare curios să văd cum se comportă camera pe timp de noapte.

Rezultatele nu m-au dezamăgit, mai ales că am avut ocazia în să le compar în timp real cu pozele făcute cu iPhone 11 Pro Max. Deși smartphone-ul produs de Apple scoate imagini excelente atunci când nu există prea multă lumină, ZenFone 7 Pro dispune de o post-procesare mai bună, ceea ce devine interesant mai atunci când vrei să faci poze cu expunere îndelungată.

Deși par mai artificiale, pozele sunt de o calitate superioară, lucru pe care l-am observat și atunci când am folosit modul „wide”. Practic, nu am ce să reproșez din acest punct de vedere, camerele foto de pe ZenFone 7 Pro fiind mai mult decât suficiente pentru un utilizator normal.

Iar în ceea ce privește modul selfie, nu cred că mai are rost să precizez că ZenFone 7 Pro scoate probabil cele mai bune selfie-uri dintre toate smartphone-urile disponibile la ora actuală, prin prisma faptului că se folosește de camerele foto principale, orientate la 180 de grade. Un alt aspect foarte important pentru amatorii de selfie-uri este modul „Portrait” care se folosește într-un mod excelent de post-procesare și decupează imaginea într-un mod corect, aplicând cum trebuie și efectul de bokeh.

Sub capotă

La interior, ZenFone 7 Pro vine echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 865 Plus Platform, vârf de gamă, cu un core principal tactat la 3.1 GHz, CPU ce este ajutat de un procesor grafic Adreno 650, pentru o performanță foarte bună în jocuri, acolo unde nu s-a pus problema de frame drops, având parte de o experiență cursivă.

De asemenea, cei de la ASUS se mândresc că pe acest terminal au echipat module rapide de memorie LPDDR5 și un sistem de stocare UFS 3.1, care face ca transferul de date să iți ia cât mai puțin timp. Ce-i drept, nu am simțit în vreun moment că device-ul ar fi încet, în nici o condiție de utilizare, fie că vorbim de gaming sau de navigare.

Și dacă tot suntem la capitolul gaming și specificații tehnice, ASUS ZenFone 7 Pro dispune și de două difuzoare Stereo care scot un sunet curat, fidel, însă care suferă puțin atunci când vorbim de bass. În plus, trebuie zis și faptul că terminalul dispune și de un slot de expansiune a memoriei de tip microSD, unde suportă un card de până la 2TB.

Concluzia Connect

ASUS ZenFone 7 Pro este un telefon excelent din mai toate punctele de vedere. Nu numai că are un design excelent, un display care îți aruncă în față culori foarte vii, nici nu face compormisuri cu notch-uri sau decupaje. Experiența de consum de conținut multimedia, Netflix sau YouTube este una remarcabilă pe și aș vrea să văd cât mai multe soluții în viitor și de la alți producători pentru ca display-ul să fie unul complet, fără alte adăugări de camere în colțuri sau central.

Telefonul mi-a lăsat o impresie foarte bună în perioada în care l-am utilizat, iar asta înseamnă destul de mult pentru un utilizator de iPhone și iOS. Android-ul este curat și ușor de utilizat, iar camera foto este una foarte reușită, mai ales în modul selfie sau portrait, chiar și în condiții de lumină extrem de slabă. La un preț recomandat de până în 4000 de lei, flagship-ul de la ASUS merită cu siguranță luat în seamă dacă vrei să îți schimbi telefonul.

Etichete: , , , ,