REVIEW OnePlus 8T, outsider premium

Scris de | 21 decembrie, 2020
REVIEW OnePlus 8T, outsider premium

OnePlus reprezintă de ceva ani buni o alternativă fresh la device-urile consacrate cu Android, dezvoltate de producători precum Samsung, Huawei, ASUS sau Xiaomi. Compania din China, care a reușit să devină primul producător al țării asiatice care să fie propus în ofertele operatorilor americani, a lansat unul dintre cele mai promițătoare telefoane ale sale din ultimii ani, OnePlus 8T. 

OnePlus 8T impresionează din primul moment, încă de la deschiderea cutiei. Telefonul, care nu este atât de scump pentru ceea ce oferă, are un aspect cât se poate de premium iar materialele din care este construit nu se diferențiază cu nimic de cele folosite la telefoane care sunt încadrate în cu totul alte categorii de preț, superioare.

Primele impresii

În ceea ce privește cazul nostru, am avut ocazia să testăm un OnePlus 8T (256GB/12GB RAM) în varianta de culoare Coral Blue, o nuanță foarte plăcută ochiului, cât se poate de elegantă, fără să fie prea țipătoare, așa cum vedem la alți producători care vor să scoată pe piață terminale care să atragă priviri. Ei bine, OnePlus 8T reușește acest lucru fără să fie nevoie de artificii suplimentare.

Un alt lucru important de punctat atunci când vorbim de unboxing este și faptul că telefonul vine la pachet cu o husă de protecție, iar în kit-ul destinat presei regăsim încă un astfel de accesoriu, ceva mai special, disponibil la comandă și pe site-ul producătorului. Aș vrea să punctez din start că husa respectivă (modelul Quantum) este una dintre cele mai interesante pe care le-am văzut vreodată, designul acesteia fiind unul foarte „tech”. Pare greu de explicat și cel mai bine te las să o vezi în poza de mai jos.

Tot la capitolul aspect trebuie să remarcăm și faptul că display-ul este unul perforat, cu amplasarea camerei secundare, cea pentru selfie-uri și apeluri video, în partea stângă. Din fericire, aceasta nu este foarte pregnantă și nu dă senzația de lipsă de simetrie, deși decizia producătorului poate nemulțumi unii utilizatori care preferă senzorul frontal plasat în partea de mijloc a ecranului.

Display de top

Și iată că ajungem la unul dintre punctele forte ale acestui smartphone. Display-ul Fluid AMOLED de 6,55 inci este unul foarte ofertant, dispunând de culori foarte vii și margini subțiri pentru o ergonomie sporită a șasiului device-ului. Acesta are un refresh rate de 120Hz, una dintre cele mai mari din idustrie, OnePlus fiind unul dintre primii producători care au ales să îmbunătățească acest aspect, în urmă cu doi ani.

De asemenea, ecranul lui OnePlus 8T dispune și de HDR10+, care combinat cu rata de refresh mare oferă o experiență de navigare foarte fluidă, indiferent despre ce aplicație vorbim. Rezoluția ecranului vine în completarea celorlalte funcții, aceasta fiind de 1080 x 2400 pixeli și oferind un plus de vigoare display-ului cu aspect 20:9 care este finisat cu sticlă rezistentă Corning Gorilla Glass 5.

O gură de „Oxygen”

OnePlus 8T rulează Android 11 peste care este aplicată interfața proprie a producătorului chinez OxygenOS 11, una foarte aerisită care aduce un plus de valoare sistemului de operare de bază. În afară de mici modificări prezente pe alocuri și care nu deranjează cu nimic în experiența de utilizare, OxygenOS seamană foarte mult cu varianta „pură” de Android pe care o regăsim pe telefoanele Pixel produse de Google sau pe device-urile altor producători.

Având în vedere că terminalul despre care vorbim vine echipat cu un display de 120Hz, sistemul de operare trebuie să fie pe măsură, să fie foarte fluid, pentru ca utilizatorul să poată simți cu adevărat ce înseamnă o astfel de rată de refresh. Iar OnePlus 8T livrează exact asta, o experiență foarte cursivă pe măsură ce navighezi de la o aplicație la alta, experiență ce rivalizează și poate chiar o întrece pe cea de pe iOS.

Trebuie menționat la acest capitol că este plăcut să vedem din ce în ce mai mulți producători care aleg să nu prea modifice sistemul de operare de bază Android. Nu numai că această decizie asigură un consum mai redus al resurselor hardware dar ajută și la optimizarea ciclului de consum al bateriei.

Snapdragon 865

Și la capitolul componente OnePlus 8T stă foarte bine, producătorul nefăcând rabat în la procesor, RAM sau spațiu de stocare. Telefonul despre care vorbim dispune de un CPU Qualcomm Snapdragon 865 vârf de gamă, dezvoltat cu ajutorul unui proces de fabricație pe 7nm, cel mai nou din domeniu, și de două variante de echipare: una cu 8 GB RAM și 128 de GB spațiu de stocare și alta cu 12 GB de memorie RAM completați de 256 de GB spațiu de stocare.

Procesorul octa-core de la Qualcomm asigură performanța noului flagship de la OnePlus, terminalul fiind în stare să ruleze fără probleme orice aplicație sau joc. Am rulat rapid și un test benchmark (GeekBench) pentru cei care sunt mai pragmatici și au nevoie de cifre pentru a putea analiza nivelul de performanță iar rezultatele au fost pe măsură. Device-ul a obținut un scor de 3126, rezultat care îl plasează ca și nivel de performanță peste Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, la un preț semnificativ mai mic.

În final, în completarea echipării de top în ceea ce privește componentele, OnePlus 8T vine echipat și cu cel mai nou procesor grafic Adreno 650, iar această veste îi va mulțumi mai ales pe cei pasionați de gamingul pe dispozitivele mobile.

Camera foto, mai bună decât la modelele precedente

Și am ajuns să vorbim și despre camera foto a lui OnePlus 8T, un ansamblu format din patru senzori, fiecare cu rolul său în „ambalarea” fotografiilor. Ca să nu uităm să trecem în revistă, terminalul dispune de un senzor wide de 48 MP cu f/1.7, unul ultrawide de 16 MP cu f/2.2, unul macro de 5 MP cu f/2.4 și unul de adâncime (depth sensor) de 2 MP cu f/2.4. Aceștia se completează unul pe celălalt pe spatele șasiului într-o dispunere pe laterala terminalului, un design care este prezent la multe alte telefoane, precum cele din seria Samsung S20, Apple iPhone X, Xs sau precedentele modele Huawei, cele lansate până în 2019.

Pozele realizate cu OnePlus 8T m-au impresionat, fiind de o calitate destul de mare pentru zona de preț în care se situează acest device. Să nu uităm faptul că OnePlus s-a diferențiat mereu de telefoane cu mai mult pedigree prin performanțe mai mari în ceea ce privește hardware-ul, compromisul companiei chineze fiind mereu făcut în ceea ce privește camera foto.

Faptul că OnePlus a reușit să integreze o cameră foto care să scoată poze vii, să folosească culori foarte bine pronunțate, este o performanță, mai ales că producătorul nu a mărit foarte mult costul de producție, existând totuși o diferență față de modelele lansate în anii trecuți.

În ceea ce privește capacitatea de înregistrare video, OnePlus 8T filmează în rezoluție 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, în funcție de opțiunea utilizatorului sau în  rezoluție 1080p Full-HD la 30, 60 sau chiar 240 de cadre pe secundă. Asta înseamnă că telefonul poate fi folosit fără probleme pentru filmări de calitate superioară, cum ar fi cele realizate pentru vloguri.

De asemenea, OnePlus 8T dispune și de o cameră foto secundară, despre care am vorbit și la capitolul „design”, decupajul acesteia fiind dispus în partea stângă a ecranului. Ea funcționează cu ajutorul unui senzor wide de 16 MP cu f/2.4 și asigură o calitate peste medie în apelurile video sau în fotografiile de tip selfie.

Conectivitate și baterie

OnePlus 8T este un terminal decent din punct de vedere al conectivității, cu nimic mai presus sau mai prejos decât alte flagship-uri, adus la standardele anului 2020. Asta înseamnă că nu găsim jack de căști, singurul port prezent pe șasiul telefonului fiind cel USB-C folosit la încărcare.

Și pentru că tot vorbim de șasiu, OnePlus 8T are trei butoane pe lateralele sale: cel de volum amplasat în partea stângă, cel de blocare/deblocare amplasat pe partea dreaptă, și un al treilea care controlează modul de sunet al telefonului și permite comutarea între „silențios”,  „tare” sau „vibrații”. De altfel, spre deosebire de alegerea altor producători, OnePlus a integrat senzorul de amprentă sub sticla ecranului, precum Samsung sau Huawei, acesta fiind unul care mi s-a părut foarte rapid, cu o viteză mai mare de deblocare decât în cazul altor telefoane testate în acest an.

Tot la acest capitol, lipsa unui jack de căști nu înseamnă că este un capăt de lume. Am avut ocazia să testez în paralel cu OnePlus 8T și căștile wireless de la același producător, OnePlus Buds Z. Acestea sunt discrete și scot un sunet de o fidelitate bună, chiar dacă sunetele mai joase nu sunt chiar la nivelul la care te-ai aștepta. Pentru segmentul de preț din care fac parte, OnePlus Buds Z se descurcă onorabil și dispun de o autonomie a bateriei de aproape 20 de ore. Acestea au și Quick Pair, pentru o conexiune mai ușoară cu terminalele OnePlus și se laudă și accesibilitate cu Google Assistant.

În ceea ce privește durata unui ciclu de încărcare al telefonului, am fost destul de mulțumit de rezultatele obținute de OnePlus 8T. Pe parcursul utilizării am reușit să trec cu lejeritate de pragul de 24 de ore, iar battery drain-ul în stare de stand-by, pe timpul nopții, nu este chiar atât de mare. Sunt convins că în condiții mai lejere de folosire, poate în mâinile utilizatorilor mai puțini avizi de tehnologie, bateria de 4500 de miliamperi ar putea ține și două zile.

Referitor la viteza de încărcare, flagship-ul companiei chineze este unul dintre cei mai de luat în seamă concurenți de pe segmentul său și nu numai. Atât cablul din cutie cât și „brick-ul” de priză de 65W asigură o încărcare de la 0 la 100% în doar 39 de minute, ceea ce este o performanță cu adevărat impresionantă, mai ales atunci când ești pe fugă și ai nevoie rapidă de telefonul încărcat complet.

Concluzia connect

OnePlus 8T este unul dintre cele mai interesante telefoane lansate în 2020, iar pe segmentul său putem spune că nu are decât un singur rival: Samsung Galaxy S20 FE 5G, un alt produs care oferă foarte multe pentru același cost de aproximativ 3000 de lei. Nu aș putea să spun cu siguranță care dintre ele este mai bun, ambele fiind terminale foarte performante, din toate punctele de vedere, însă personal mi-a plăcut mai mult OnePlus 8T.

Poate că acest fapt se datorează interfeței de utilizare mai prietenoase, poate că se datorează design-ului ceva mai rotunjit la colțuri. Un lucru e însă sigur. OnePlus 8T este un telefon care merită tot prețul cerut de compania din China. Acesta depășește în testele benchmark rivali mult mai bine cotați, clasificați în alte game de vânzare și oferă o alternativă „fresh” pentru cei care caută un smartphone mai diferit.

Etichete: , , ,