ASUS a lansat noi laptop-uri de gaming din gama Strix SCAR

Scris de | 13 ianuarie, 2021
ASUS a lansat noi laptop-uri de gaming din gama Strix SCAR

ASUS Republic of Gamers a anunțat modelele de laptop-uri Strix SCAR 15 și Strix SCAR 17, device-uri premium care le oferă jucătorilor de e-sports o experiență la nicel ridicat în turneele competitive.

Flagship-ul Strix SCAR 17 este echipat cu cel mai rapid ecran de laptop din lume, cu o rată de refresh de 360 Hz și un timp de răspuns de 3 ms, pe care afișează imagini procesate cu noul GPU din seria GeForce RTX 30 și un procesor mobil din seria Ryzen 5000.

Cele două modele Strix SCAR 15 și 17 implementează prima tastatură opto-mecanică pe un laptop Strix, oferind atât un răspuns rapid, cât și durabilitate bună. Un raport ecran-corp mai mare pune utilizatorul mai aproape de acțiune, în vreme ce amprenta mai mică și bateria mai mare cu suport pentru încărcare Type-C contribuie la portabilitate.

Cele patru boxe susținute de tehnologia Dolby Atmos și Two-Way AI Noise Cancelation procesează atât intrarea, cât și ieșirea audio. În ceea ce privește estetica, aceasta include materiale translucide, accente personalizabile pentru carcasă și actualizări ale iluminării.

ROG a anunțat și modelele Strix G15 și Strix G17, care încorporează noul ADN al laptopurilor de gaming ROG într-un design accesibil tuturor gamerilor.

Cel mai rapid display

Strix SCAR 17 este echipat cu cel mai rapid ecran de laptop din lume, cu un panou de nivel IPS de 17,3 inci, care combină o rezoluție Full HD cu o rată de reîmprospătare de 360Hz și un timp de răspuns de 3ms. Comparativ cu cei 240Hz care reprezintă standardul întâlnit în turnee, un ecran cu o rata de reîmprospătare de 360Hz reduce latența noilor cadre cu 33%.

Modelul mai mic Strix SCAR 15 are un ecran de 15,6 inchi, cu o rată de reîmprospătare de 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Pentru gamerii care vor fluiditate cu mai multe detalii, sunt disponibile modelele SCAR 15 și 17, cu noi panouri WQHD cu o rata de reîmprospătare de 165 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Rezoluția mai mare de 2560 x 1440 a acestor ecrane dispune și de un gamut de culoare cinematografic DCI-P3.

În plus, tehnologia Adaptive Sync devine standard pe întreaga serie. Aceasta sincronizează rata de reîmprospătare a ecranului cu cea a plăcii grafice, pentru a elimina efectele de tăiere a imaginii, a minimaliza sacadările și a reduce latențele la intrare.

Noile produse NVIDIA și AMD

Laptopurile Strix SCAR din 2021 își pun în valoare ecranele cu rate înalte de refresh cu puterea combinată a unui GPU GeForce RTX 3080 și a unui procesor Ryzen 9 5900HX.

Bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, GeForce RTX 3080 are o frecvență de până la 1645 MHz la 115 W cu ROG Boost, iar alți 15 W devin disponibili prin Dynamic Boost. Combină noile multiprocesoare de streaming cu nuclee RT de generația a 2-a și nuclee Tensor de generația a 3-a, pentru a oferi o grafică realistă cu ray-tracing și funcții AI avansate.

Ryzen 9 5900HX folosește 8 nuclee și 16 fire de execuție pentru a procesa sarcinile de multitasking, precum jocuri rulate în paralel cu streaming, înregistrare și interacțiune cu audiența. Noua arhitectură AMD Zen 3 ridică performanța per clock grație unei latențe reduse la accesarea cache-ului și altor numeroase reglaje ale arhitecturii.

Răcirea și alimentarea de la ROG permit procesorului 5900HX să ruleze cu până la 54 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și cu 80 W de unul singur. CPU-ul este deblocat, permițând utilizatorilor să atingă viteze mari prin overclocking.

În configurațiile lor de top, SCAR 15 și 17 sunt disponibile cu 64 GB de RAM DDR4-3200 și două drive-uri SSD 1 TB în RAID 0. Fiecare dintre SSD-urile NVMe dispune de patru benzi cu lățime de bandă PCIe Express care merg direct către CPU, împingând ratele de transfer în RAID 0 până la nivelul de 7.000 MB/s.

Tastatură opto-mecanică

Tastaturile obișnuite ale laptopurilor se bazează pe atingerea membranelor conductive pentru detectarea apăsării tastelor. Această abordare electrică creează mult zgomot al semnalului la contact, necesitând o latență de 5 ms pentru asigurarea acurateței.

Noile comutatoare opto-mecanice din seria Strix SCAR 2021 sunt acționate folosindu-se o precisă rază laser în infraroșu, care elimină orice latențe și reduce timpul de răspuns la doar 0,2 milisecunde. Mecanismul optic este, de asemenea, mult mai rezistent decât alternativele convenționale, extinzând durata de viață a comutatoarelor la 100 de milioane de apăsări.

Fiecare tastă are o cursă lungă de 1,9 mm, pentru îmbunătățirea în general a senzației, iar tastele au o curbură care menține degetele utilizatorului centrate. Aranjamentul este inspirat de tastaturile pentru desktop-uri și include taste dedicate care facilitează controlul volumului, oprirea microfonului și alte elemente de control.

Tehnologia ROG CoolZone plasează strategic ventilații în jurul tastelor WASD, menținând degetele utilizatorului reci și reducând temperaturile la suprafață cu până la 14 % comparativ cu alte laptopuri.

Noile laptopuri Strix introduc, de asemenea, un touchpad îmbunătățit, cu o suprafață activă cu 85 % mai mare decât cea de anul trecut și o acoperire cu sticlă cu un finisaj mat, combinând alunecarea cu precizia. Cu doar o atingere, touchpad-ul se transformă într-un numpad iluminat, pentru o intrare mai intuitivă a datelor numerice pe modelele de 15,6 inchi, care sunt prea înguste pentru a putea avea un numpad dedicat.

Mobilitate sporită

Seriile 2021 ale Strix SCAR și Strix G au o amprentă cu până la 7 % mai mică decât cea a modelelor de anul trecut, ceea ce la face mai ușor de transportat. De asemenea, bateria lor mai mare, de 90 Wh, permite o autonomie mai mare: până la 12 ore de redare video.

De asemenea, suportul pentru încărcare rapidă permite bateriei să atingă nivelul de 50 % în doar 33 de minute. Încărcarea rapidă este suportată și peste USB Type-C cu adaptoare compatibile de 100 W și acumulatori.

Reproiectare

Carcasa compactă are o amprentă cu până la 7 % mai mică decât a modelelor de anul trecut, în parte datorită marginilor mai subțiri ale ecranului. La doar 4,5 mm sus și pe laterale, cadrul mai subțire sporește raportul ecran-corp de la 80 % până la 87 %, îmbunătățind portabilitatea.

Pe laptopurile din seria Strix SCAR, capacul de aluminiu a fost perforat cu o matrice de puncte luminoase create printr-un proces de galvanizare. Textura moale la atingere face palm rest-urile fine și confortabile, iar aspectul translucid al carcasei din zona tastaturii îți permite să vezi componentele hardware din interior.

Așa-numitele Customizable Armor Caps adaugă un nou nivel de personalizare, permițând utilizatorilor să modifice carcasa. Laptopurile vin cu capace pentru balamale în culorile Rubber Grey, Translucent Black și Spangle Silver, care pot fi schimbate rapid. ROG oferă, de asemenea, un fișier sursă pentru printarea 3D, care le permite utilizatorilor să personalizeze capacele complet.

Tehnologia ROG Keystone II se întoarce în noua familie Strix SCAR. Acest buton fizic dispus pe lateralul carcasei poate declanșa un sunet și o animație a tastaturii noi. Poate executa o gamă de funcții, de la lansarea diferitelor jocuri și moduri de operare, la restaurarea preferințelor asociate cu identitatea ROG ID a utilizatorului.

Chiar dacă este mai compactă, noua serie Strix are un set complet de porturi amplasate strategic pentru un sistem de gaming ordonat. Sunt suficiente porturi în partea din spate pentru a alimenta un sistem multi-monitor desktop fără să te încurci în cabluri, incluzând jack-ul principal de alimentare, HDMI, Gigabit Ethernet, USB Type-A și USB Type-C cu DisplayPort.

Alte două porturi USB sunt amplasate pe latura stângă, alături de un jack audio, în acest fel evitându-se situația în care cablurile ar putea împiedica operarea mouse-ului cu mâna dreaptă. Rețelistica Wi-Fi 6 suportă o lățime de bandă de vârf a interfeței de până la 2,4 Gbps în rețele compatibile, plus o administrare mai inteligentă a traficului, care permite latențe mai mici.

Noua tehnologie de răcire

Un sistem de răcire reproiectat scade nivelul de zgomot cu 3 decibeli, comparativ cu modelele de anul trecut. Upgrade-urile încep cu prima implementare în producția de serie a metalului lichid pe procesoarele laptop AMD. Metalul lichid transferă căldura de la CPU mai eficient decât pastele termice tradiționale, ceea ce oferă rezerve termice sporite.

Metalul lichid este aplicat, de regulă, manual, dar ROG a dezvoltat un proces brevetat care aplică metalul lichid cu precizie. Pentru 2021, ROG a depășit provocarea unică a aplicării de metal lichid pe procesoarele AMD, adăugând un compus izolator care protejează componentele montate pe suprafață pe pachetul CPU.

Modulul termic îmbunătățit canalizează căldura de la CPU, GPU, VRAM și circuitele de reglare a voltajelor cu un distribuitor de căldură extins și până la șase conducte de căldură, maximizând redistribuirea pentru a susține viteze de tact mai mari. Energia termică ajunge la patru radiatoare cu lamele de cupru ultra-fine de 0,1 mm, care oferă o suprafață de disipare mai mare și o rezistență la aer scăzută.

Pentru a amplifica și mai mult fluxul de aer, noua serie Strix folosește și un sistem îmbunătățit de răcire cu auto-curățare. Acumularea de praf pe radiatoare și ventilatoare compromite lent răcirea, așa că particulele sunt direcționate în afara carcasei, pentru a se asigura o performanță fiabilă în timp. Canalele anti-praf mai scurte din cele mai recente modele eliberează calea pentru un flux de aer sporit cu 15 %, prevenind în continuare acumularea prafului.

Răcirea și performanțele pot fi personalizate cu Scenario Profiles. Modurile Performance și Turbo oferă performanțe mai mari pentru titlurile e-sports solicitante, în vreme ce modul Silent diminuează nivelul de zgomot pentru sarcinile mai ușoare. Cu tehnologia 0dB, ventilatoarele se opresc complet atunci când temperaturile CPU-ului și GPU-ului scad sub 60°C în modul de operare Silent.

Sunet mai bun

Noua serie Strix SCAR are o rețea de patru boxe. Două tweeter-e proiectează sunetul din spatele tastaturii, în vreme ce două woofer-e Smart Amp proiectează joasele pe suprafața de sub laptop. Împreună, aceste patru boxe generează un sunet cu un volum de 2,8 ori mai mare, cu bași de 3 ori mai puternici și cu o gamă dinamică de până la 3 ori mai mare decât a sistemelor competitoare.

ROG Strix G15 și G17

Pentru gamerii care nu sunt jucători de nivel competițional e-sports, noile ROG Strix G15 și G17 fac mai accesibile tehnologiile și experiențele specifice nucleului ROG. Aceste laptopuri de 15,6, respectiv 17,3 inci au un design care amintește de noile carcase SCAR.

Ambele variante de culoare Original Black și Eclipse Gray au matrice de puncte diagonală pe capac și pe zona tastaturii, în vreme ce cea mai recentă ediție Electro Punk oferă un design Coded Puzzle inspirat de benzile desenate și un accent cu pete roz pe balamale.

Performanțele lor rivalizează cu cele ale seriei SCAR, configurațiile top incluzând un procesor Ryzen 9 5900HX și un GPU GeForce RTX 3070, susținute de 32 GB de memorie și stocare SSD de până la 1 TB. La fel ca la SCAR, procesorul poate rula cu până la 80 W de putere susținută și 54 W atunci când este activ și GPU-ul, iar overclocking-ul poate debloca viteze sporite.

Opțiunile de ecran includ un panou super-fluid Full HD cu rata de reîmprospătare de 300 Hz și timp de răspuns de 3 ms sau un ecran WQHD la 165 Hz/3 ms cu un gamut de culoare mai mare. Cele două boxe oferă un sunet cu un volum de până la 2,8 ori mai mare și bași de 3 ori mai puternici decât la generația anterioară iar Two-Way AI Noise Canceling face chat-ul în echipă mai clar, menținând un nivel FPS înalt.

Multe dintre upgrade-urile noilor serii Strix SCAR 15 și 17 se regăsesc și pe G15 și G17. Amprenta mai mică și bateria mai mare sporesc portabilitatea, în vreme ce suportul pentru încărcare rapidă și alimentarea Type-C extind și mai mult raza de acțiune.

Inovațiile în răcire, precum metalul lichid aplicat pe CPU, ventilatoarele Arc Flow reproiectate și un modul termic cuprinzător cu patru radiatoare și deschideri pentru ventilație mențin performanțele la un nivel ridicat și zgomotele la un nivel scăzut în toate configurațiile.

Specificații Strix SCAR 15 și 17

Procesor

AMD® Ryzen™ 9 5900HX
AMD® Ryzen™ 7 5800H

Grafică

NVIDIA® GeForce RTX 3080, 16 GB GDDR6 VRAM
NVIDIA® GeForce RTX 3070, 8 GB GDDR6 VRAM
NVIDIA® GeForce RTX 3060, 6 GB GDDR6 VRAM

Sistem de operare

Windows 10 Home
Windows 10 Pro

Ecran

15,6 inchi 
Full HD (1.920 x 1.080) panou de nivel IPS, până la 300 Hz / 3 ms, 100% sRGB, adaptive sync 
WQHD (2.560 x 1.440) panou de nivel, până la 165 Hz / 3 ms, 100% DCI-P3, adaptive sync 17,3 inchi 
Full HD (1.920 x 1.080) panou de nivel IPS, până la 360 Hz / 3 ms, 100% sRGB, adaptive sync *(Disponibilitate limitată la anumite țări) 
WQHD (2.560 x 1.440) panou de nivel IPS, până la 165 Hz / 3 ms, 100% DCI-P3, adaptive sync

Memorie 

32 GB+32 GB DDR4 3200 MHz SDRAM

Stocare 

2 x sloturi SSD M.2 (NVMe® PCIe®), PCIe® 3.0 1TB (hyper) / 1 TB, suportă RAID 0

Tastatură

Tastatură optică mecanică, suportă iluminare per tastă cu timp de răspuns de 0,2 ms și cursă a tastei de 1,9 mm

Audio

4x boxe, suport pentru boxe de înaltă performanță (woofer*2 care proiectează în jos, cu Smart AMP)
Dolby Atmos
Certificare Hi-Res Audio (HRA)
Two-ay AI Noise Cancelation

Wi-Fi/ Bluetooth

2×2 multi-antene WiFi 6 (802.11ax) 
Bluetooth® 5.0

Porturi I/O 

15,6 inchi

-USB 3.2 Gen 1 Type-A 
-USB 3.2 Gen2 Type-C cu DisplayPort™1.4 și Power Delivery 3.0 
-Port intrare alimentare (DC) *1 
-Jack LAN RJ-45 
-HDMI 2.0b
-USB 3.2 Gen 1 Type-A*2 
-Jack audio combo: mic-in și căști 

17,3 inchi 

-USB 3.2 Gen 1 Type-A 
-USB 3.2 Gen2 Type-C cu DisplayPort™1.4 și Power Delivery 3.0 
– Port intrare alimentare (DC)*1 
-Jack LAN RJ-45 
-HDMI(2.0)*1 
-USB 3.2 Gen 1 Type-A*2 
-Jack audio combo: mic-in și căști 

Baterie

90 Wh

Alimentare

Adaptor de alimentare de 240 W 
Suportă USB-C™ Power Delivery 3.0 până la 100 W

Altele

Taste Customizable Armor Caps*2 (Translucent Black & Spangle Silver)
Keystone II

Culori

Negru, cu Rubber Grey Customizable Armor Cap (implicit)

Dimensiuni

15 inchi
354,9 (W) x 259,9 (D) x 22,69 ~ 27,2 (H) mm
17 inchi
395 (W) x 282,1 (D) x 23,4 ~ 27,5 (H) mm

Greutate

2,3 kg (15 inchi); 2,7 kg (17 inchi)

Specificații Strix G15 și G17

Procesor

AMD® Ryzen™ 9 5900HX
AMD® Ryzen™ 7 5800H
AMD® Ryzen™ 7 4800H
AMD® Ryzen™ 5 5600H

Grafică

NVIDIA® GeForce RTX 3070, 8 GB GDDR6 VRAM
NVIDIA® GeForce RTX 3060, 6 GB GDDR6 VRAM

Sistem de operare

Windows 10 Home
Windows 10 Pro

Ecran

15,6 inchi 
Full HD (1.920 x 1.080) panou de nivel IPS, până la 300 Hz / 3 ms, 100% sRGB, adaptive sync 
WQHD (2.560 x 1.440) panou de nivel, până la 165 Hz / 3 ms, 100% DCI-P3, adaptive sync 17,3 inchi 
Full HD (1.920 x 1.080) panou de nivel IPS, până la 300 Hz / 3 ms, 100% sRGB, adaptive sync 
WQHD (2.560 x 1.440) panou de nivel IPS, până la 165 Hz / 3 ms, 100% DCI-P3, adaptive sync

Memorie

16GB+16GB DDR4 3200 MHz SDRAM

Stocare

2*sloturi SSD PCIE M.2 512 GB/1 TB

Tastatură 

Tastatura chiclet iluminată
Per tastă/ 4 zone RGB

Audio

Dolby Atmos cu 2 boxeSpeaker
AI Mic Noise Cancelation
Smart Amp

Wi-Fi/ Bluetooth 

Wifi6 802.11AX (2×2) +BT, suportă Range Boost

I/O Ports 

15,6 inchi

3 x USB3.2 Gen 1 Type-A
1 X USB3.2 Gen2 Type-C (suportă Display Port & PD Charger) 
1x jack LAN RJ-45 
1 x HDMI 2.0b 
1 x Jack audio combo 

17,3 inchi

3 x USB3.2 Gen 1 Type-A 
1 X USB3.2 Gen2 Type-C (suportă Display Port & Power Delivery) 
1x jack LAN RJ-45 
1 x HDMI 2.0b 
1 x Jack audio combo 

Baterie

90 Wh

Alimentare

Adaptor de alimentare de 240 W 
Suportă USB-C™ Power Delivery 3.0 până la 100 W

Culori

Original Black, Eclipse Gray, Electro Punk 

Dimensiuni

15,6 inchi
354,9 (W) x 259,9 (D) x 22,69 ~ 27,2 (H) mm
17,3 inchi
395 (W) x 282,1 (D) x 23,4 ~ 27,5 (H) mm

Greutate

2,5 kg (15 inchi); 3 kg (17 inchi)

 

Etichete: , , , , , ,