Inaugurare Joe Biden: Care este viitorul producătorilor chinezi de electronice?

Scris de | 20 ianuarie, 2021
Inaugurare Joe Biden: Care este viitorul producătorilor chinezi de electronice?
FOTO via BBC

Sfârșitul unei ere se apropie rapid în Statele Unite ale Americii. În jurul orei 18:00, ora României, Joe Biden va depune oficial jurământul de învestire în funcție și va deveni cel de-al 46-lea Președinte al SUA. Acesta îl va înlocui pe Donald Trump și va atrage după sine o schimbare de macaz în ceea ce priveșe direcția în care cea mai puternică țară din lume este guvernată.

Dacă politica lui Donald Trump a fost una care a dus spre un soi de izolaționism care a ridicat multe controverse, precum cele legate de zidul de la granița cu Mexic sau retragerea țării sale din Acordul de la Paris, Joe Biden promite să schimbe direcția Statelor Unite înapoi spre o politică mai „prietenoasă” atât intern, dar și extern, față de țările partenere. Această decizie a dus și la multe speculații care implică China, mai ales în ceea ce îi privește pe marii producători de tehnologie, care au fost „hăituiți” de Trump timp de patru ani.

Joe Biden: Potențial „prieten” al Chinei

Poate compania care ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma schimbării de administrație din SUA este Huawei, care speră la o relaxare a restricțiilor care se află în vigoare. În urmă cu aproape doi ani, Donald Trump a ales să interzică tuturor producătorilor americani de platforme software să mai aibă legătura cu producătorul chinez, iar asta s-a resimțit cel mai tare la serviciile Google, servicii fără de care nimeni nu ar fi putut să-și imagineze un dispozitiv Android.

Nu a fost ușor pentru Huawei să se recupereze în urma acestei decizii, compania alegând să își creeze propriul magazin de aplicații, pe care să introducă platforme software care să le înlocuiască pe cele Google. Tocmai când lucrurile mergeau într-o direcție mai puțin nocivă pentru Huawei, de acum fostul președinte al SUA a ales ca una dintre ultimele sale directive să interzică exportul și afacerile cu producătorul chinez. Companii precum Intel nu vor mai avea voie să aprovizioneze Huawei cu chipset-uri, iar asta va afecta destul de mult segmentul de laptop-uri, acolo unde Huawei stă încă foarte bine.

Pe lângă Huawei, și Xiaomi a devenit o companie indezirabilă la Washington, după ce același Trump a interzis tuturor persoanelor juridice din SUA să investească în aceasta, acuzându-i totodată pe asiatici de legături cu Armata Chinei. Caruselul de restricții pare că se va opri odată cu instalarea noului președinte, iar aplicațiile și platformele software scoase în afara legii ar putea reveni pe piața americană.

Rămâne de văzut dacă Joe Biden va adopta o altă atitudine față de companiile de tehnologie din China și dacă va efectua modificări asupra restricțiilor aplicate în trecut de predecesorul său. Un lucru e însă sigur. Pentru Huawei și Xiaomi, faptul că Donald Trump nu a câștigat și al doilea mandat nu are cum să fie decât o veste bună.

Etichete: , , , , ,