Robotul NASA Perseverance ajunge astăzi pe Marte: Cum să urmărești live evenimentul

Scris de | 18 februarie, 2021
Robotul NASA Perseverance ajunge astăzi pe Marte: Cum să urmărești live evenimentul
FOTO via NASA

Planeta Roșie a reprezentat mereu un reper fascinant pentru oamenii de știință și pentru astronomi, de-a lungul secolelor, iar în ultimele decenii s-au aflat mai multe despre Marte și trecutul său decât în toată istoria omenirii.

După mai multe misiuni de succes pe suprafața celei de-a patra planete de la Soare, NASA încearcă acum să afle și mai multe despre povestea lui Marte cu ajutorul robotului Perseverance, cel mai modern și mai capabil rover al Agenției Spațiale Americane.

NASA Perseverance: 2,7 miliarde de dolari puși la bătaie pentru istoria lui Marte

După o călătorie care a durat șapte luni, Perseverance a ajuns, într-un final, pe orbita lui Marte și se pregătește de întâlnirea cu solul. Însă greul abia acum începe. Micul robot va testa în premieră o nouă tehnologie de amartizare, iar acesta va ajunge pe suprafața planetei cu ajutorul unui sistem bazat pe rachete, similar cu ceea ce face SpaceX atunci când aterizează propulsoarele Falcon.

Robotul de 2,7 miliarde de dolari va trebui să se bazeze pe sisteme de navigație care nu au fost folosite în misiunile de până acum și va trebui să evite diverse obstacole pentru a ajunge la sol în siguranță.

Cum aproape 60% dintre misiunile care au avut ca țintă Planeta Roșie au eșuat, este greu de prezis ce succes va avea Perseverance. Evenimentul va fi transmis live de NASA pe canalul de YouTube, iar mai jos avem și o animație care prezintă desfășurarea evenimentelor care vor avea loc în această seară, începând cu ora României 21:15.

Scopul misiunii NASA Perseverance este analizarea în detaliu a mostrelor de sol de pe Marte, în scopul aflării răspunsului uneia dintre cele mai vehiculate întrebări din comunitatea științifică și nu numai: a existat vreodată viață pe Marte?

NASA Perseverance: A existat vreodată viață pe Marte?

Perseverance va intra în atmosfera planetei vecine atingând viteze de 19.500 de kilometri la oră, timp în care se vor scurge așa-zisele șapte minute de teroare. Pe parcursul acestui proces, robotul va îndura temperaturi extreme până ce parașutele care rezistă la viteze supersonice se vor deschide.

Odată ce va atinge solul, tehnicienii proiectului NASA Perseverance vor analiza datele transmise de pe Marte pentru a stabili starea de „sănătate” a roverului și pentru a începe procedurile de punere în funcțiune a acestuia.

Noua casă a lui Perseverance este craterul marțian Jezero, unul care ar fi găzduit în trecutul îndepărtat un lac. Acesta este considerat de oamenii de știință locul care prezintă cele mai mari șanse de a confirma existența, la un anumit moment, a vieții pe Marte, iar Perseverance va analiza mostrele de sol adunate de pe suprafața craterului.

Dacă totul va decurge conform planului, Perseverance va deveni al cincilea robot NASA care va amartiza, după Sojourner, Spirit, Opportunity și Curiosity. Evenimentul va fi transmis live pe canalul oficial de Youtube al NASA și îl poți urmări mai jos.

Etichete: , ,