REVIEW Alienware m15: Putere la superlativ într-un șasiu compact

Cel mai subțire și mai puternic laptop Alienware de 15 inchi de până acum, vine cu un procesor Intel Core i9 din a 10-a generație și este ajutat de 32 GB de RAM și de o placă video performantă semnată Nvidia.

Scris de | 24 februarie, 2021
REVIEW Alienware m15: Putere la superlativ într-un șasiu compact

Chiar dacă în ultimii ani, Dell a investit mai mult în dezvoltarea unor ultrabook-uri performante, modele high end dedicate segmentului business, cum ar fi XPS 15 și XPS 13 2-in-1 (7390), ultimul ocupă chiar prima poziție în topul connect la categoria ultrabook 2-în-1, prin lansarea modelului Alienware m15 R3, compania reintră în arena producătorilor de laptopuri de gaming. Și reușește să atragă toate privirile, atât pe partea de design, cât și în ce privește dotările hardware.

Urmează review-ul unui laptop Dell Alienware m15, sosit pe adresa redacției de la distribuitorul Avstore.ro, un magazin ce își are sediul în București și în care găsiți disponibile și alte produse sub umbrela Dell Alienware. Găsiți pe site-ul lor o varietate de produse Alienware, de la sisteme desktop și până la laptopuri de gaming, monitoare sau periferice. 

Slim body

Alienware m15 este complet diferit de înaintașul său, care avea un design dreptunghiular, colțuros, ușor înclinat către margini, dar totuși asemănător cu cel standard, prezent la marea majoritate a laptopurilor. Noul model este futurist, preia elemente de design de la ultrabook- urile dezvoltate de companie, vine cu un corp slim și se laudă cu o grosime sub 20,5 mm, dar și cu o greutate de 2,5 kg.

 

Practic, din momentul în care laptopul este scos din pachet, realizezi faptul că Dell a tăiat în carne vie, oferind un nou look, mai rafinat, cu elemente premium, ce te duce pe tărâmul business.

Carcasa este realizată dintr-un aliaj de magneziu, robust, cu o estică elegantă, cu logoul frumos stilizat pe capac și cu orificiul de aerisire central înconjurat de o lumină extraterestră (led). Învelișul a fost proiectat pentru a reduce urmele de amprente și alte pete tipice, fără a schimba nuanța sau culoarea. Această soluție rezistentă la pătare are denumirea High Performance Clear Coat.

Ecranul laptopului este de 15,6 inchi, Full HD, cu rezoluția de 1920 x 1080 pixeli. Bezel-urile sunt subțiri, iar ecranul se rabatează ușor, cu o singură mână, fără efort. Rata de refresh este de 300 Hz, de două ori mai rapidă decât la generația precedentă, iar panoul are o gamă cromatică sRGB de 100 %, un raport de contrast de 1000:1, o luminozitate de 300 niți și un timp de răspuns de 3 ms. Exact acel wow factor, de care ai nevoie în gaming.

Tastatura este și ea incredibil de rapidă, cu o cursă de 1,7 mm, este iluminată, RGB, cu tehnologie anti- ghosting. Lipsește NumPad-ul, iar touchpad este precis și oferă o experiență de joc de înaltă calitate, fiind foarte responsiv. Practic simbioza ecran-tastatură este completă, un aspect de mare importanță în sesiunile prelungite de gaming.

În ceea privește partea de porturi, Dell își arată din nou măiestria, Alienware m15 dispune chiar și de un cititor de carduri, o raritate până și în universul laptopurilor, care utilizează un slot microSD cu Push-Push. Pe lângă acesta, în carcasa slim găsim trei porturi USB-A 3.1, câte unul USB-C și HDMI 2.0, o intrare LAN, una Mini-Display, o ieșire audio și un port pentru încuietoare Noble.

Potență din plin

În interiorul navei extraterestre, găsim un procesor octa core pe 12 nm, Intel Core i9-10980HK, din a 10-a generație, tactat la 2,40 GHz, ce poate urca per Turbo Boost până la 5,30 GHz, asistat de o memorie RAM DDR4, de 32 GB. Placa video Nvidia GeForce RTX 2070 Super, cu 8 GB GDDR6, completează configurația. Spațiul intern de stocare a avut capacitatea de 1 TB SSD.

Vizavi de memoria RAM, e bine de știut faptul că aceasta este on board, un eventual upgrade nefiind posibil, dar pe de altă parte nici nu se prefigurează ca în viitor să fie necesar acest pas. Configurația hardware este una extrem de potentă și completă, practic te poți cufunda total în universul jocurilor digitale, de la Metro Exodus, PUBG, la League of Legends ori CS:GO. Te poți juca cu brio toate titlurile recente, totul a decurs optim, fără vreo slăbiciune.

Răcire alien

La imersiunea în jocuri contribuie și cea mai recentă tehnologie termică a companiei, numită Advanced Alienware Cryo-Tech, care promite disiparea căldurii prin modul creativ în care au fost proiectate modulele termice, designul ventilatorului și al motoarelor ventilatorului, precum și prin configurația evacuării și admisiei aerului și a impedanței generice a fluxului de aer.

Astfel, laptopul este proiectat cu o cameră dedicată de vapori între CPU și conductele de căldură din cupru, ce utilizează natura de schimbare de fază a lichidului pentru a transfera căldura eficient. Designul fluxului de aer este cu două admisii și două evacuări.

Șasiul subțire și ușor prioritizează performanța, dispune de un ventilator dual, care preia aer de la fantele de sus și de jos și îl elimină prin cele din spate și lateral, pentru o răcire optimă a componentelor principale. În plus, lamele ventilatorului rezistent la încălzire, din polimer similar kevlarului cu cristale lichide, are lagăre inelare și comandă trifazică, pentru a crea mai puțină frecare și a antrena aerul în mod mai eficient. Există nu mai puțin de 132 de lame unice ale ventilatorului, pentru a răci atât CPU, cât și GPU.

Concluzie

Dacă mâine, în curtea Parlamentului ar ateriza o navă extraterestră, nu aș fi deloc surprins să-i văd pe extratereștri că operează echipamente similare cu acest laptop de gaming. Însă până la acel moment, trebuie evidențiat faptul că prin Alienware m15 R3, Dell își reconfirmă prezența pe piața producătorilor de laptopuri de gaming, un club select, dar relevant pentru cei care doresc să performeze în universul Esports. Modelul convinge atât prin design, cât și prin potență hardware și este disponibil online pe avstore.ro, în nuanța Lunar Light, la un preț de 18.269 lei.

Etichete: , , , ,