Costin Vrânceanu (Jaxi): De la amator la jucător profesionist de CS:GO, iar acum streamer pe Youtube

Costin Vrânceanu (Jaxi): De la amator la jucător profesionist de CS:GO, iar acum streamer pe Youtube

Costin Vrânceanu, sau Jaxi, așa cum îl cunosc oamenii de pe canalul lui de Youtube, a fost jucător profesionist, iar acum face streaming pe Youtube și conținut educațional pentru pasionații de CS:GO și a adunat aproape 200k de subscriber. Ne-a prezentat câteva tips and tricks și ne-a explicat ce produse Logitech folosește atunci când se joacă.

Scris de | 15 martie, 2021

Costin Vrânceanu este un fost jucător profesionist care a activat în scena competițională din anul 2016 pânâ în 2018, când a devenit full time streamer pentru organizația Nexus. De atunci, este creator de conținut dedicat pe jocul Counter Strike, a lansat o aplicație gratuită pentru comunitate, a organizat 4 concursuri în România pentru comunitatea de CS:GO și a doborât orice record stabilit până acum la numărul de echipe înscrise.

Îl găsiți aici pe Youtube

connect: Spune-ne mai multe despre tine, cum ai început să joci CS:GO?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Am ratat puțin startul jocului pentru că aveam examenul de bacalaureat, dar după, ca premiu pentru rezultatele obținute, părinții mi-au cumpărat un PC destul de bun pentru CS:GO și tranziția a fost ușoară, m-am apucat alături de cei mai buni și experimentați jucători de la Counter Strike 1.6 pe vremea aia.

connect: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru gaming? Care e primul joc pe care l-ai jucat?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Cred că am fost într-o sală de jocuri la 9-10 ani, era la modă pe atunci, abia apăruseră și erau la orice colț de bloc, am intrat în GTA, nu era un joc rău, dar pe lângă mine toată lumea se juca Counter Strike, am intrat și pot să zic că nu am mai simțit nevoia să joc altceva, poate doar jocuri total diferite, gen FIFA, NFS (Need for Speed), dar niciunul nu m-a atras la fel de mult pentru că nu erau la fel de competitive.

Citește și: REVIEW Logitech G Pro, periferice pentru campioni

connect: Credeai vreodată că o să faci din gaming o carieră?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Abia de prin 2010 m-am înscris în liga jucătorilor profesioniști de pe vremea aia. Începusem să câștig căte un mouse, o tastatură, nu era nimic senzațional, după la CS:GO infrastructură a fost destul de jos până în ultimii 2-3 ani. Eu credeam și speram, dar aparent alta a fost calea mea.

connect: Ce sfaturi le-ai da copiilor care se gândesc să urmeze un astfel de drum în viață?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Să nu neglijeze școala. Pot câștiga niște sume de bani absolut spectaculoase, dar în același timp dacă nu au un plan B și eșuează în gaming o să fie destul de greu când o să ajungă la o vârstă unde o să trebuiască să se întrețină și nu o să se poată baza pe niciun venit. Sigur, calculatorul îți deschide multe opțiuni, dar una e să te joci, cu prietenii, de fun, alta e să te antrenezi 6-7 ore pe zi și să fii concentrat non-stop.

connect: Cum arată comunitatea de gaming din România? Cât de repede crește?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Enorm de repede, chit că ne referim la gaming-ul de pe Youtube, chit că ne referim la comunitatea de jocuri competitive. A ajutat puțin și pandemia, mulți au revenit la plăceri mai vechi, dar cu siguranță cel puțin pe CS:GO, avem ceva unic și lumea e foarte încântată și, față de alți ani, mult mai serioasă.

connect: Cât de implicat ești în peisajul autohton de gaming?

 Costin Vrânceanu (Jaxi): Am încercat de când am renunțat să mă joc PRO să fac multe pentru scena noastră, am început cu foarte multe tutoriale, am continuat cu o aplicație care te învață toate lucrurile de bază din CS:GO și punctul culminant a fost când managerul meu a acceptat să îmi ofere sala pe gratis pentru a face un concurs, am strâns alături de comunitate bani timp de o săptămână și de atunci, într-un an și jumătate, același concurs a ajuns să aibă vârf de 10.000 de oameni la finală. Eu zic că sunt foarte implicat și fericit pentru că am niște oameni senzaționali cu care lucrez.

connect: Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru jucătorii de CS:GO care vor să facă pasul spre o carieră profesionistă sau care vor doar să-și îmbunătățească jocul?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Să îți faci mereu autocritica și să încerci să joci în echipă. Nu există “eu” în echipă și de obicei când mori într-o rundă, ar trebui să te întrebi pe tine ce ai fi putut face mai bine în loc să arunci vina pe coechipieri. Pornind de aici cred că se poate ajunge departe, indiferent de talent.

connect: Cât de importantă este calitatea perifericelor pe care le folosești atunci când vrei să joci competitiv?

Costin Vrânceanu (Jaxi): E o întrebare foarte bună. Sunt foarte multe moduri în care o tastatură mecanică te ajută să te miști mai bine, un mouse wireless îți dă mai multă libertate, un pad alunecă mai bine și ai precizie, un monitor îți arată mai clar și mai rapid jocul. Impactul este enorm.

connect: Care este cel mai important periferic? Mouse-ul, tastatura sau căștile?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Aș spune că oricare din acestea trei mi-ar lipsi, m-ar face să mă simt incomod, dar dacă aș pleca undeva și știu că am de jucat ceva bag repede mouse-ul în buzunar.

connect: Știm că foloseștei produsele Logitech atunci când te joci. Cum arată setup-ul tău?

Costin Vrânceanu (Jaxi): Indiferent de ce obligații am avut în trecut, mereu am ales să joc cu ce mă face să mă simt cel mai comod, aceasta a fost cerința mea. În momentul de față am o tastaturaă G513 (GX Blue), mousepad Logitech G640 ESL Limited Edition, mouse Logitech G Pro Superlight wireless, varianta pe alb, iar căștile sunt Astro A50 Wireless.

Etichete: , , , , ,