Logitech este unul dintre cele mai cunoscute și mai bine vândute brand-uri de gaming din lume, și nu avea cum să lipsească din numărul connect dedicat acestui hobby care atrage din ce în ce mai mulți pasionați. La fel ca în review-urile celelalte de periferice, vom prezenta în acest text una dintre gamele de top ale celor de la Logitech, și anume produsele care fac parte din segmentul PRO.
Seria Logitech PRO este una dintre cele mai populare la nivel mondial, atât pentru jucătorii profesioniști, cât și pentru pasionații care vor să aibă un avantaj în plus atunci când joacă online cele mai cunoscute titluri e-sports. Pe parcursul ultimelor săptămâni am avut ocazia să mă joc cu un mouse, o tastatură și un headset din gama PRO și vreau să încep prin a spune că nu am fost deloc dezamăgit.
Mouse Logitech PRO Wireless
Atunci când ești un fan avid al jocurilor de tip shooter poate cea mai importantă piesă de echipament de care ai nevoie este un mouse. Sigur, acum va exista dezbaterea wired vs. wireless, însă nu este cazul să intram în astfel de detalii, mai ales că este plin Internetul de teste care arată că timpul de răspuns al moușilor premium wireless nu mai diferă față de cei care folosesc conexiunea clasică, pe fir.
Mouse-ul Logitech PRO Wireless este unul foarte ușor, lucru care se simte de cum îl scoți prima dată din cutie. Greutatea șasiului acestuia are doar 80 de grame și se încadrează astfel în topul celor mai ușori mouși de gaming din lume. PRO Wireless dispune, de asemenea, de butoane programabile pe partea stângă și pe partea dreaptă, iar configurarea lor rămâne la latitudinea utilizatorului.
În plus, pentru cine simte că sunt prea multe sau prea puține butoane, soluția este să le scoți și să le înlocuiești cu un cover special inclus în pachet, sau viceversa, să adaugi. Mouse-ul dispune de 4 sloturi de butoane pe laterale, iar tu poți adăuga sau scoate după bunul plac și după cum te simți mai comod. Modularitatea este aici cuvântul cheie.
În ceea ce privește specificațiile tehnice ale mouse-ului Logitech destinat profesioniștilor, acesta dispune de cel mai modern și avansat senzor creat de Logitech până acum pentru gama de gaming. HERO 25K așa cum este denumit poate ajunge prin intermediul butonului setat pe partea inferioară a mouse-ului până la 26.000 de DPI, ceea ce este destul de impresionant. De notat aici este și faptul că senzorul consumă de zece ori mai puțină energie decât predecesorii săi. Tot la acest capitol, durata unui ciclu de încărcare este de 48 de ore atunci când mouse-ul este luminat RGB sau de 60 de ore, atunci când funcția este oprită.
Logitech PRO Wireless este un mouse care m-a impresionat, oferindu-mi o senzație de control și precizie care nu este chiar ușor de găsit pe piață. Dacă totul a pornit de la un simplu test practic în diverse jocuri, de diverse genuri, Logitech PRO Wireless a devenit mouse-ul pe care îl folosesc în fiecare zi. Însă fiecare mouse bun are nevoie de o tastatură pe măsură.
Tastatura Logitech G PRO
Să trecem mai departe. La capitolul tastatură, am folosit Logitech G Pro, singurul device pe care l-am conectat pe fir, însă atunci când vorbim de tastaturi, care stau nemișcate în 99% din cazuri, nu e foarte relevant dacă acestea sunt sau nu wireless. Poate doar atunci când ne gândim la o modalitate mai facilă de transport, însă Logitech rezolvă și aici problema cu un cablu care este detașabil.
Logitech G PRO este o tastatură mecanică, desigur, având în vedere că face parte dintr-un segment superior de preț, iar switch-ul pentru tastele cu care vine echipată se numește GX Blue. Aceasta este una dintre cele mai noi variante ale switch-urilor Romer-G, unele dintre cele mai apreciate de pe piață, care echipează tastaturile Logitech de ani buni. Cursa tastelor este una destul de lungă, iar senzația de apăsare este una foarte plăcută, atât la joacă, cât și la scris.
Tastatura vine echipată și cu două picioare de susținere care se pot plia în două poziții, pentru ca tastatura să stea la unul dintre cele două unghiuri posibile atunci când este înclinată. Un alt aspect important de notat este faptul că Logitech G Pro vine echipată cu iluminare RGB, lucru care nu poate lipsi de la o tastatură de gaming, iluminare ce poate fi programată și sincronizată cu mouse-ul prin aplicația desktop Logitech G Hub, care funcționează ca un fel de centru de comandă pentru perifericele tale.
Caști Logitech PRO X Wireless
În completarea mouse-ului și a tastaturii, avem nevoie și de o pereche de căști care să fie cel puțin pe aceeași lungime de undă. Headset-ul PRO X Wireless este, pe scurt, probabil cel mai bun pe care l-am testat în ultima vreme. Conexiunea se realizează extrem de rapid și este foarte stabilă. Tot ce trebuie să faci este să introduci un adaptor wireless într-un port USB-A al sistemului de gaming și ești gata de luptă.
La fel ca în cazul mouse-ului și a tastaturii, căștile Logitech PRO X Wireless se conectează la interfața centrală Logitech G Hub, de unde poți regla tot ce înseamnă setări de sunet, de la presets pentru jocuri, entertainment sau editare video, până la opțiuni interesante pentru microfonul din dotare, precum funcția Blue Voice. Ea îți permite să obții un maximum de claritate din device-ul de captură, atunci când te joci online sau stai cu prietenii pe Discord.
Ca design, Logitech PRO X Wireless arată ca niște căști clasice, însă se poate observa destul de ușor că materialele folosite sunt unele premium. De la pielea de pe cupele de urechi, până la metalul folosit la finisaje, headset-ul se remarcă prin look-ul elegant, dar care nu atrage privirea.
În ceea ce privește confortul, căștile se așează foarte bine pe cap și nici nu au o greutate care să îți atragă atenția. Conexiunea Lightspeed Wireless, care este folosită și în cazul mouse-ului, asigură un timp de răspuns foarte bun, neexistând întârzieri în sunet, nici la muzică, nici în gaming. În plus, bateria este și ea una foarte ok, asigurând peste 20 de ore de autonomie atunci când volumul este setat la un nivel decent.
Concluzia connect
Gama de periferice PRO de la Logitech este una destinată profesioniștilor și nu numai. Și eu, poate la fel ca și alții, m-am întrebat mereu cât de mare poate fi diferența între niște produse pregătite de competiție și unele care sunt destinate celor care privesc gamingul ca pe un hobby.
Ei bine, cu Logitech PRO nu numai că m-am simțit mai stăpân pe mine în mai toate titlurile pe care le-am încercat, însă am fost de-a dreptul impresionat de feeling-ul de control pe care gama ți-l oferă. Perifericele pe care le-am folosit se încadrează, într-adevăr, într-o categorie superioară și vor oferi, cu siguranță, un avantaj care poate însemna diferența între o victorie și o înfrângere.