REVIEW Logitech MX Master 3 – Merită titlul de „maestru”?

REVIEW Logitech MX Master 3 – Merită titlul de „maestru”?

Scris de | 19 ianuarie, 2022

Seria MX Master de la Logitech este una dintre cele mai celebre și apreciate când vine vorba de mouși, iar anul trecut s-a „îmbogățit” cu un nou membru – MX Master 3, care a ajuns și pe birourile noastre pentru o bucată bună de timp. Astfel, după ce l-am „click-uit” de cel puțin câteva zeci de mii de ori, a venit momentul să îți și spun cum se simte și cât de bun este cu adevărat cel mai lăudat mouse din industrie.

Design

În termeni de design, modificările față de MX Master 2 nu sunt foarte mari. Se remarcă imediat acea margine din partea stângă, care oferă un loc de „odihnă” pentru degetul mare în timp ce scrollezi și textura foarte plăcută la atingere în zona pe care îți vei ține palma, pentru un confort sporit.

Într-adevăr, când vine vorba de confort, nu prea ai ce reproșuri să adresezi acestui mouse. MX Master 3 este extraordinar de confortabil în utilizare, forma sa este cu adevărat ergonomică și mâna îți va sta confortabil mai tot timpul. Chiar pe acea margine vei observa și un buton special, care poate fi configurat din aplicația Logi Options, la fel ca toate butoanele de pe MX Master 3 de altfel (cu excepția celor două click-uri dreapta și stânga).

Și dacă tot vine vorba de butoane, merită menționat și că pe acest mouse vei găsi nu mai puțin de 7 butoane diferite, la care se mai adaugă și 2 rotițe de scroll (și switch-ul de power ON/OFF, dacă vrei să îl iei în calcul). Cele două rotițe sunt din metal și arată excelent, în ton cu aspectul general al mouse-ului, care pare să se potrivească cu orice birou, chiar și al unui gamer.

Pentru că da, deși seria MX Master este recunoscută ca fiind una adresată în general segmentului de utilizatori care caută cel mai bun mouse „de birou”, specific productivității, MX Master 3 ar putea face față fără probleme și în cele mai noi jocuri. Asta în principal datorită unei viteze a senzorului care poate urca până la 4000 DPI (dots-per-inch), mai mult decât suficient pentru marea majoritate a gamerilor. Așadar, da, dacă vrei un mouse care să reziste și într-un titlu triple A după muncă sau în câteva ore de joacă în multiplayer, nu cred că ai putea fi dezamăgit de MX Master 3, al cărui singur dezavantaj pentru această sarcină ar fi dimensiunile, fiind totuși destul de voluminos și greu.

Merge pe orice suprafață

Un alt atu imens pe care îl are acest mouse este felul în care poate „circula” fără probleme pe aproape orice suprafață. Este unul dintre cele mai bune device-uri pe care le-am testat la acest capitol, și face aproape inutilă utilizarea unui mouse mat, care își mai găsește un loc pe birou doar pentru a nu-l zgâria. L-am testat pe birou, pe mouse mat, pe picior, pe un scaun, aproape orice suprafață care are un spațiu cât de puțin plat funcționează excelent ca suport pentru MX Master 3.

Ajungem însă și la aspectul meu favorit de pe MX Master 3: rotița de scroll. Logitech numește scroll-ul de pe acest mouse MagSpeed scrolling, și spune că este mult mai rapid decât oricare alt sistem de scrolling, fiind capabil să deruleze până la 1000 de rânduri pe secundă. Este extraordinar de eficient în acest sens, iar rotița poate merge chiar și un minut fără să se oprească la un scroll mai „sănătos”. Practic, poți trece prin pagini întregi de documente în câteva secunde, iar sunetul rotiței este în continuare acel „click” satisfăcător, puțin mai „adânc” decât cel al click-urilor dreapta și stânga.

Încărcare pe USB-C

O modificare majoră față de generația anterioară a avut loc la cablul de încărcare, care este acum un USB-C, în loc de un Micro-USB, ceea ce înseamnă că încărcarea este acum mult mai rapidă. Astfel, în doar un minut de încărcare, primești o utilizare de 3 ore a mouse-ului, iar încărcarea completă ar trebui să te țină pe o durată de 70 de zile. În plus, faptul că MX Master 3 se încarcă pe USB-C te poate ajuta și să scapi de un cablu în plus pe birou, pentru că poți folosi chiar și încărcătorul de telefon.

Poate cel mai important aspect pe care îl vor aprecia utilizatorii acestui mouse este însă compatibilitatea și excelenta sa integrare cu diferite aplicații. MX Master 3 se poate conecta în același timp la 3 dispozitive directe, și poți face cu ușurință switch-ul de pe unul pe celălalt printr-un buton situat dedesubtul mouse-ului, care îți indică și la care dintre dispozitive este conectat acesta într-un anumit moment. Asta îți oferă posibilitatea de a transfera, cu foarte multă ușurință, fișiere sau text chiar și de pe sisteme de operare diferite – de exemplu, de pe macOS pe Windows sau viceversa.

În fine, ultimul aspect asupra căruia vreau să atrag atenția este cel al compatibilității cu diferite aplicații. MX Master 3 îți poate oferi o mulțime de opțiuni diferite, în funcție de aplicația pe care o folosești. Spre exemplu, editorii foto pot seta anumite scurtături în Photoshop pe butoanele laterale, sau cei care folosesc des Excel pot alege diferite funcții pentru butonul de sub rotița principală. Singura absență notabilă este Lightroom, însă cam tot ce înseamnă suita Office de la Microsoft, și chiar și Teams și Zoom au parte de suport.

Concluzia connect

Principala problemă a lui MX Master 3 este prețul, fiind în continuare un mouse care poate fi considerat destul de scump pentru majoritatea utilizatorilor, mai ales că nu avem de-a face cu unul de gaming. Însă, dacă ai aproximativ 450 de lei pe care să îi cheltui pe un mouse, și dorești cam ce poate fi mai bun în materie de productivitate și workflow, atunci MX Master 3 nu are cum să nu fie o alegere potrivită. Forma ergonomică, ușurința cu care funcționează pe orice suprafață și rotița principală excelentă, care îți oferă un feeling foarte bun atunci când încerci acel așa-numit „infinite scroll” sunt motive suficiente deja pentru a te convinge de calitatea sa, la care se mai adaugă și construcția solidă și confortabilă și multitudinea de funcții utile oricui lucrează pe un calculator.

Plusuri

  • Scroll-ul MagSpeed.
  • Design-ul excelent, ergonomic.
  • Poate funcționa pe orice suprafață.
  • Încărcarea foarte rapidă și compatibilitatea cu până la 3 device-uri.

Minusuri

  • Prețul poate părea puțin prea mare.

Etichete: , , ,