Te-ai gândit să locuiești vreodată pe Lună? Cele mai sigure locații ar putea fi sub suprafața Lunii

Scris de | 25 martie, 2021
Te-ai gândit să locuiești vreodată pe Lună? Cele mai sigure locații ar putea fi sub suprafața Lunii

Oamenii au aspirat să colonizeze Luna timp de secole, dar corpul ceresc are un mediu extrem de ostil. Agenția Spațială Europeană (ESA) consideră că peșterile lunare ar putea oferi adăpost împotriva radiațiilor, micrometeoriților și temperaturilor extreme – și poate chiar accesului la depozitele de gheață de apă.

Agenția testează în prezent un robot autonom care speră să ofere noi informații despre condițiile din peșteri. Denumită DAEDALUS, sfera de 46 cm ar fi coborâtă în gura unei peșteri printr-o legătură lungă și apoi își va folosi propria putere pentru a se rostogoli. Tether-ul ar servi și ca receptor Wi-FI care trimite înapoi datele colectate.

Camerele și senzorii instalați pe DAEDALUS ar putea apoi cartografia interiorul peșterii, ar studia mediul și ar căuta depozite de gheață. Dorit Borrmann, membru al echipei DAEDALUS, a declarat că robotul va trebui să fie robust pentru a supraviețui pe Lună: Designul este condus de cerința de a observa împrejurimile la 360 de grade și de necesitatea de a proteja interiorul de mediul lunar dur. Cu camerele care acționează ca un sistem de vizionare stereo și măsurătorile distanței laser, sfera detectează obstacolele în timpul coborârii și navighează autonom la atingerea podelei.

Dispozitivul este dezvoltat de o echipă de la Universitatea din Würzburg, ca parte a unui studiu ESA privind explorarea peșterii lunare. În cele din urmă, agenția speră să găsească resurse și locații care să ne poată apropia de ideea de a construi o așezare umană pe Lună. Întrucât Marte primește toată atenția în aceste zile, este plăcut să vedem că cel mai apropiat vecin al nostru din spațiu nu a fost uitat.

Etichete: , , , ,

Sursa: The European Space Agency is developing an autonomous robot to explore the Moon’s caves