REVIEW Kingston KC2500, un SSD M.2 pentru viteze mari de transfer

Scris de | 29 martie, 2021
REVIEW Kingston KC2500, un SSD M.2 pentru viteze mari de transfer

Unul dintre cele mai importante upgrade-uri pe care le poți face unui laptop mai vechi sau unui PC peste care au trecut anii este alegerea unui SSD ca și mediu de stocare, în special pentru sistemul de operare, iar rezultatele vor fi cele mai vizibile la procesul de startup al sistemului. O alegere și mai bună decât un SSD SATA este un M.2, în special unul PCIe Gen 3.0 x4, pentru un maximum de rapiditate a PC-ului.

Ca un experiment, am ales să revitalizăm unul dintre laptop-urile mai vechi ale redacției. Un sistem care a trecut prin multe și care a fost de top, la vremea lui, în speță un bătrân ASUS ROG G752 cu procesor i7 de generație a șasea, împreunat cu un Nvidia GeForce GTX 970M. Chiar dacă anii au trecut peste acest sistem, am vrut să vedem cât de mult poate influența un astfel de SSD performanța totală a laptopului.

Dacă înainte de upgrade, portabilul dădea semne de încetineală destul de pronunțate, chiar dacă dispunea și de un SSD pe interfață SATA, imediat după instalarea în slotul M.2 a lui Kingston KC2500, în varianta de stocare de 1 TB, laptopul a început să funcționeze ca un gadget nou, revitalizat. Știam deja că acest proces va avea efectul scontat, iar rezultatul poate fi obținut cu un minim de investiție. 

Un upgrade facil și la îndemână pentru PC sau laptop

Chiar dacă noi am ales un SSD care face parte dintr-o gamă de preț ceva mai ridicată, noile tehnologii folosite la fabricarea acestuia, dar și interfața îmbunătățită îl fac să se remarce și să devina „vedeta” de sub tastatura unui laptop mai vechi destinat editării foto și video. Oricine poate opta pentru un astfel de upgrade ușor de realizat, iar soluția de la Kingston este una dintre cele mai bune de pe piață.

Deși nu am folosit mediul de stocare într-un sistem de gaming, sunt ferm convins că acesta ar funcționa fără probleme datorită vitezei foarte mare de transfer al datelor. Un minus ar fi, totuși, de punctat aici. SSD-ul nu are parte de răcire proprie, iar aceasta trebuie asigurată ori din flow-ul de aer din carcasă, susținut de ventilatoarele montate pe aceasta, în cazul unui desktop, sau a răcirii de pe placa de bază atunci când vorbim de un laptop.

Desigur, există și varianta în care vei avea un motherboard ceva mai ofertant la sistemul desktop, unul care vine echipat cu plăcuțe termale gândite pentru disiparea căldurii excesive, care ar putea dăuna. SSD-ul Kingston KC2500 este recomandat de producător pentru a fi folosit în sistemele desktop de top sau în stațiile de lucru, însă el își face treaba cu brio, în fiecare zi, și pe laptop-ul pe care l-am montat.

În ceea ce privește viteza de transfer de date, care este cel mai relevant parametru atunci când vorbim despre un spațiu de stocare, iar Kingston KC2500 stă foarte bine și aici. La comenzi normale de mutat foldere de dimensiuni medii, precum filme, valorile s-au învârtit în jurul a 2 GB/secundă, iar în testele benchmark pe care le-am rulat, SSD-ul a sărit de 2,5 GB/secundă în citire și de 2 GB/secundă în scriere.

Concluzia connect

Kingston KC2500 este un SSD potrivit pentru oricine vrea să revitalizeze un laptop mai vechi sau să facă upgrade sistemului PC de acasă. Deși nu are parte de răcire pasivă, majoritatea plăcilor de bază cel puțin decente au măcar un slot M.2 cu „plate” de disipare a căldurii, iar răcirea de pe majoritatea laptop-urilor ar trebui să își facă și ea treaba așa cum îți dorești.

Vitezele sunt bune, iar SSD-ul face exact ce trebuie. Sistemul de operare are un proces de startup foarte rapid, transferul de date se situează și el la cote înalte din punct de vedere al vitezelor. Per total, Kingston KC2500 este un produs foarte reușit al producătorului american, unul care se va potrivi în orice configurație mai recentă.

Etichete: , , ,