Nvidia GeForce Now: Performanța ray-tracing pe orice device

Scris de | 15 aprilie, 2021
Nvidia GeForce Now: Performanța ray-tracing pe orice device

Încă de la lansarea tehnologiei ray-tracing, plăcile video de la Nvidia au devenit automat cea mai bună opțiune pentru gamerii foarte exigenți și pretențioși. De la acel moment, marcat prin lansarea seriei RTX 20, unul în care lumea era un loc mai puțin complicat decât în ziua de azi, s-a ajuns destul de departe.

Lansarea seriei RTX 30 a adus după sine probleme mari de stoc, cauzate în principal de creșterea la nivel mondial a fenomenului de cryptomining.

Dacă nu ai reușit să pui mâna încă pe o placă video din noua serie, iar lipsa stocurilor te deprimă, mai ai, totuși, o șansă. Nvidia GeForce Now este un serviciu oferit de compania americană, prin care te conectezi la hardware-ul dedicat dintr-o fermă de sisteme și te folosești de resursele acestuia pentru a juca practic în cloud titlurile preferate.

Să începem, însă, cu începutul. Ce este GeForce Now și cum funcționează? Poate îți amintești de expresia celebră „You can’t game on a Mac”. Ei bine, acum poți. Am testat serviciul de online streaming interactiv oferit de Nvidia tocmai pe un sistem iMac, pentru a pune la încercare zicala atât de întâlnită pe formurile de gameri PC.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, ai nevoie de o conexiune stabilă la Internet, de preferat una wired Ethernet, însă îți poți face treaba și cu una wireless cu ajutorul unui router dual-band, folosind canalul pe 5GHz.

Odată ce ai rezovlat partea cu conexiunea la Internet, tot ce îți mai rămâne de făcut e să ai grijă că ai perifericele potrivite, sau chiar un gamepad, pentru o experiență cât mai bună. De exemplu, pe Mac nu ai cum să joci cu Magic Mouse, doarece acesta nu beneficiază de click dreapta separat sau de rotiță de scroll. Deci trebuie să ai și asta în vedere, situație care poate fi rezolvată extrem de ușor cu un controller de Xbox One sau cu un DualShock 4, produs de Sony.

După ce ți-ai pregătit sistemul și ai ales deja interfața de control potrivită, trebuie să te asiguri că ai și ce juca. Deși GeForce Now îți pune la dispoziție destul de multe titluri gratis, printre care și ultra popularul Fortnite, va trebui totuși să verifici disponibilitatea unui anume joc înainte de a te abona. Chiar și așa, dacă nu îl vei găsi în acest moment în ofertă, Nvidia face un update săptămânal al titlurilor disponibile, în fiecare joi, deci este foarte posibil să fie disponibil ulterior.

Personal, am avut „aroganța” de a mă juca Cyberpunk 2077 pe iMac și vreau să zic că nu am fost deloc dezamăgit. Deși nu am reușit să îl rulez cursiv cu detaliile la maximum și RTX ON pe Ultra, CP2077 s-a comportat foarte ok atunci când am mai redus din setări. Și da, a fost puțin ciudat să îmi fac questurile pe ecranul Mac-ului, să văd că un titlu atât de nou, ba chiar cu ceva probleme pe sistemele mai slabe se mișcă atât de bine în fața ochilor mei.

Un alt lucru care ar mai fi de precizat aici este faptul că GeForce Now nu îți garantează și librăria de jocuri, ci doar îți pune la dispoziție resursele necesare pentru a le rula. Astfel că va fi nevoie să îți legi contul de Steam, Epic Games sau altele la cel GFN pentru a te putea bucura de jocurile tale.

În plus, mai e o altă parte bună aici. Dacă tot am vorbit doar de Mac până acum, trebuie să precizez că Nvidia GeForce Now este un serviciu disponibil pe toate dispozitivele mobile, indiferent că vorbim aici de telefoane sau tablete cu iOS sau Android.

Dacă pe sistemul de operare mobil produs de Google avem o aplicație dedicată, pe iPhone-uri sau iPad-uri GeForce Now este disponibil prin intermediul browser-ului Safari. În ambele cazuri este suficient să conectezi un controller wireless pe Bluetooth și ai propria consolă la purtător, fiind gata să te joci oriunde, oricând.

Și mai interesant este că poți accesa serviciul și pe Android TV, astfel că e ca și când ai beneficia de o consolă de jocuri, fără să o ai fizic. Practic, jocurile pe PC le ai deja cumpărate, iar acum te poți bucura de ele și în sufragerie.

Per total, experiența a fost una pozitivă deși nu am plecat cu așteptări prea mari la drum. Puteam să jur că urma să mă enervez din cauza unor stutter-uri cauzate de conexiunea wireless a sistemului, sau de stabilitatea serverelor celor de la Nvidia însă nu a fost deloc așa. Ba chiar aș îndrăzni să plusez și să zic că în cazul lui Cyberpunk 2077, jocul s-a comportat chiar mai bine decât pe sistemul de acasă dedicat pentru gaming, unul care nu stă deloc rău în ceea ce privește specificațiile.

Tot pachetul, care vine disponibil sub formă de abonament lunar de 10 euro, merită per total, dacă ești gamer avid și vrei să ai acces mereu la biblioteca de jocuri, dintr-o multitudine de locații și de pe cam orice dispozitiv ți-ai putea imagina.

Etichete: , , , , , , , ,