REVIEW Cyberpunk 2077, o junglă urbană neterminată

Scris de | 29 ianuarie, 2021
REVIEW Cyberpunk 2077, o junglă urbană neterminată

Cyberpunk 2077, cel mai nou titlu din portofoliul celor de la CD Projekt Red, studio care ne-a adus seria Witcher, una dintre cele mai bune și mai premiate din istoria gaming-ului, este un joc care a captat curiozitatea planetei în ultimii aproape nouă ani, încă de la anunțul oficial. Practic, dacă ai o conexiune activă la Internet, nu ai cum să nu fi auzit nimic despre acest titlu, mai ales în ultima lună, el fiind pe cât de așteptat, pe atât de controversat.

Epopeea Cyberpunk 2077 începe în mai 2012, atunci când studioul polonez a făcut pentru prima oară anunțul că lucrează la un proiect nou. Acesta venea după succesul incredibil al lui Witcher 3, joc care este considerat de mulți unul dintre cele mai bune din istorie. Cei de la CD Projekt Red au declarat atunci că vor să treacă de la povești de tip medieval sci-fi la un univers de tip cyberpunk, plasat undeva în viitorul nu foarte îndepărtat. Restul e istorie.

După atâția ani de așteptare, CD Projekt Red a anunțat gamerii de pretutindeni că produsul finit va ajunge pe rafturile magazinelor la începutul anului 2020. Toată lumea a stat cu sufletul la gură, însă socotelile studioului nu s-au potrivit cu realitatea contemporană, iar polonezii au trebuit să amâne titlul de nu mai puțin de trei ori. Când marele moment a sosit, însă, un cu totul alt soi de probleme au început.

Stabilitate

Am avut ocazia să mă joc Cyberpunk 2077 în ultima lună destul de des, platforma de test fiind PC-ul. Ai înțeles poate din start cum am fost capabil să mă joc, tocmai datorită unui sistem desktop, iar pentru cei care nu știu, spun asta deoarece la lansare varianta de console old-gen (PS4 / Xbox One) a fost de nejucat. Crash-uri peste crash-uri, patch-uri, scandal, scuze publice din partea CDPR, tot tacâmul. Nici nu vreau să mă gândesc ce a fost în sufletul împătimiților de pe console atunci când și-au dat seama că pentru ei așteptarea nu a luat sfârșit, de fapt.

Revenind la platforma în discuție, Cyberpunk 2077 s-a comportat decent, mai ales după primele patch-uri, iar problemele sesizate inițial, de stabilitate, au fost în mare parte rezolvate. În prezent, varianta de pe PC este jucabilă, nu are crash-uri sau framedrops, însă mai există încă probleme de încărcare a texturilor, totul depinde de unde „ai treabă”. Per total, din punct de vedere tehnic, Cyberpunk 2077 este cât de cât stabil.

Gameplay

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în Cyberpunk 2077, la fel ca în mai toate jocurile de tip RPG, este să îți creezi personajul. Avem aici parte de multe premiere, iar la unele dintre ele nu voi putea da detalii foarte multe, deoarece nu aici este locul. Wink, wink, pentru cine știe la ce mă refer. Revenind la procesul de customizare a lui ”V”, personajul principal, cu care tu vei juca, este extrem de detaliat, poate mai detaliat ca în orice joc de până acum. Aici ai o multitudine de opțiuni în ceea ce privește înfățișarea acestuia, de la o sumedenie de frizuri diferite, la tipuri de implanturi cibernetice, tatuaje futuriste, piercing-uri sau cicatrici. Mi-a plăcut faptul că ai o libertate foarte mare de alegere și că poți avea parte de o experiență mult mai personală în acest fel.

Înainte să pătrunzi pentru prima dată în Night City vei avea de ales povestea de background cu care vrei să pleci la drum. Indiferent că vei opta pentru Nomad (vagabond care provine din clanurile din deșert), Street Kid (băiat de cartier) sau Corpo (corporatist cu bani în Night City), jocul va deveni liniar după un anumit moment, iar Life Path-ul nu va mai conta într-atât de mult. Desigur, prima jumătate de oră de gameplay diferă în fiecare dintre cele trei cazuri.

Un alt lucru important de specificat la capitolul gameplay este faptul că aici vorbim despre un joc first-person, iar asta a nemulțumit o parte mare a publicului. CP2077 este o aventură în genul Witcher sau Skyrim, cu o narațiune adaptată la secolul 21, și combinată cu ceva tentă de Grand Theft Auto. Rezultatul este unul unic, iar rapiditatea cu care se desfășoară acțiunea este iarăși un lucru bun. Ai senzația cu adevărat că faci parte din Night City și ai ocazia să explorezi mai multe lucruri din jur, cu mai multă atenție.

Keanu Reeves e Johnny Silverhand

Una dintre cele mai bune mișcări de marketing pe care le-a făcut vreodată un producător de jocuri a fost anatmarea de către CD Projekt Red a unui actor de primă mână precum Keanu Reeves pentru a juca un rol important în cel mai recent titlu al său.

Aceasta a fost mutarea de anvergură a CDPR cu un an înainte de lansarea jocului, atunci când, prezent fiind pe scena E3 lui Keanu Reeves i s-a sugerat din public că taie răsuflarea oamenilor atunci când pășește într-o încăpere. Ce a urmat a intrat deja în folclorul popular, atunci când actorul a răspuns ”No, you’re breathtaking!”.

Johnny Silverhand este un revoluționar în adevăratul sens al cuvântului, un personaj adus înapoi din morți pentru a face ravagii în Night City. Acesta este un fost militar iute de mânie, care se identifică mai mult cu anarhiștii la momentul acțiunii din joc. Fiind impulsiv, manipulator, pe alocuri acuzat de terorism, Reeves ne încântă cu o performanță foarte bună realizată prin intermediul tehnologiei de captare digitală a mișcărilor.

Povestea din spatele Cyberpunk este foarte bine structurată, iar perosnajele abia așteaptă să fie descoperite. Ba chiar vei ajunge să te atașezi în mod special de unele dintre ele, fapt care ne arată cât de bine sunt scrise. Nivelul acesta de imersivitate în poveste se apropie de cel din seria Mass Effect, titluri ce au adus chiar și lacrimi în ochii gamerilor din lumea întreagă prin perspectiva firului narativ.

Concluzia connect

Fiind unul dintre cele mai așteptate jocuri din istorie, Cyberpunk 2077 nu a livrat chiar tot ce se dorea de la el, cel puțin nu pentru toată lumea. Stabilitatea titlului produs de CD Projekt Red are de suferit atunci când vorbim de console, iar șefii companiei și-au cerut scuze public pentru aceste probleme tehnice.

Deși lasă în mod clar impresia unui joc neterminat, Cyberpunk 2077 are cu siguranță foarte multe puncte forte, care îl propulsează chiar acolo sus, alături de cele mai importante titluri din istoria gaming-ului. Lumea virtuală pe care CDPR a reușit să o creeze este cel puțin impresionantă, poate chiar ceva nemaivăzut până acum. Anvergura acesteia, personajele care iau parte la acțiune, imersivitatea, totul combinat cu o capacitate de personalizare a lui V dusă departe, și în ceea ce privește stilul vestimentar, arsenalul de arme sau chiar și modul de luptă al acestuia contribuie la o experiență unică.

Singurul motiv pentru care Cyberpunk nu a luat o notă mai mare este faptul că acesta a promis extrem de multe lucruri și a livrat ceva mai puține. Zone întregi din joc sunt încă „închise” jucătorilor, urmând a fi adăugate ulterior prin DLC-uri gratuite, după cum susține studioul polonez. Bug-urile prezente pe alte platforme, dar și pe alocuri pe PC, fac din Cyberpunk 2077 un joc care mai are de tras pentru a ajunge la întregul său potențial, acela de a fi cel mai apreciat și mai celebru joc din istoria acestei industrii.

Notă (PC): 9

Etichete: , , ,