REVIEW Xiaomi Redmi Note 10 Pro, mid-range cu display de 120 Hz

REVIEW Xiaomi Redmi Note 10 Pro, mid-range cu display de 120 Hz

Scris de | 20 aprilie, 2021

Am zis-o de nenumărate ori până acum însă vreau să mă folosesc de fiecare ocazie ca să reiterez ideea: telefoanele mid-range devin din ce în ce mai interesante odată cu trecerea anilor, pe măsură ce noile tehnologii devin mai accesibile și producătorii aleg să le implementeze și pe modelele din gamele de preț ceva mai joase. Xiaomi a ales să integreze un display cu refresh rate de 120 Hz pe un telefon care se vinde la un preț aproximativ de 1350 de lei.

În general, atunci când vorbim de punctul principal de discuție din jurul unui smartphone, cei mai mulți dintre utilizatori sunt împărțiți între display și camera foto. Desigur, ambele aspecte contează mult, poate cel mai mult, atunci când alegem un telefon nou, însă nu este chiar clar care dintre cele două este mai important decât celălalt. Subiectiv vorbind, eu am să aleg mereu telefonul cu display mai ofertant, iar Xiaomi Redmi Note 10 Pro ne oferă unul dintre cele mai bune ecrane de pe un telefon din gama sa de preț.

Display

Xiaomi Redmi Note 10 Pro dispune de un ecran AMOLED de 120 de Hz cu HDR 10, la care te uiți de fiecare dată cu plăcere. Cum folosesc „Dark Mode” pe toate gadget-urilee mele, acesta este pus chiar mai mult în valoare, iar nuanțele de negru sunt foarte bine definite. Pe scurt, negrul e chiar negru, atât cât se poate pe acest AMOLED, că nu intrăm totuși pe segmentele superioare de preț.

Terminalul oferă o experiență vizuală plăcută atât în gaming, dar și în consumul de conținut multimedia și pot spune că mă bucur să văd aici și un display cu dimensiuni ofertante, nu numai plăcut din punct de vedere al culorilor. Ecranul are o diagonală de 6,67 inci, de aproape aceleași dimensiuni ca la Samsung A72, concurența directă de pe acest segment, care însă nu se poate lăuda cu o rată de refresh atât de mare precum în cazul telefonului Xiaomi.

În ceea ce privește sticla de protecție a ecranului, Redmi Note 10 Pro vine echipat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, ceea ce reprezintă un lucru normal, sticla Victus fiind rezervată pentru smartphone-urile din gamele superioare de preț. Și ca să trecem în revistă și rezoluția displayului, terminalul are un ecran setat din fabrică la 1080 x 2400 pixeli, cu un raport al acestuia de 20:9.

Design

Telefonul pe care l-am primit la teste are culoarea Onyx Gray, una destul de elegantă, iar spatele său este realizat din sticlă, chiar una finisată destul de bine. Acest lucru este destul de rar pe un terminal care se comercializează la un segment de preț accesibil pentru majoritatea utilizatorilor. Rama șasiului este realizată din plastic, însă acest lucru nu știrbește din aspectul „premium-ish” al telefonului produs de Xiaomi.

Un alt lucru de remarcat la acest capitol este ansamblul camerei foto care iese în evidență destul de mult pe spatele telefonului și care prezintă un design inedit, cu doi senzori dispuși sus și jos, acompaniați de alți doi mai mici amplasați pe orizontală între primii. Deși bump-ul este destul de pronunțat, această problemă se rezolvă destul de rapid cu husa de plastic din cutie, care protejează foarte bine telefonul la colțuri.

Un lucru care nu mi-a plăcut este ștanțarea cuvintelor „ultra” și „premium” pe mariginile camerei foto, o adiție care nu mi se pare necesară și care oferă doar senzația de „ieftin”, asemeni expresiilor mari care însoțesc produse care nu fac parte dintr-o gamă superioară de calitate. Nu vreau nici să fiu înțeles greșit, Xiaomi Redmi Note 10 Pro nu este deloc rău din punct de vedere calitativ și nici camera acestuia, însă producătorul chinez putea să se lipsească de adiția celor două cuvinte.

Camera Foto

Și am ajuns la unul dintre cele mai importante puncte din orice review de smartphone. Categoria care poate împinge pe cineva spre o decizie pozitivă sau negativă atunci când decide să-și achiziționeze un telefon nou. Xiaomi Redmi Note 10 dispune de un ansamblu foto quad, format din patru senzori, după cum urmează: avem un senzor wide de 108MP cu f/1.9, unul ultrawide de 8MP cu f/2.2, un macro de 5MP cu f/2.4 și unul de adâncime, de 2MP cu f/2.4.

Senzorii de care dispune terminalul își fac foarte bine treaba și vin așa cum trebuie unul în completarea celuilalt, iar postprocesarea își face simțită prezența din plin, așa cum este normal la un mid-range. Din cauza faptului că nu pot echipa senzori foto pe care i-am regăsi în mod normal pe un terminal premium, producătorii aleg să regleze toată situația cu ajutorul software-ului ajutat de o inteligență artificială destul de dezvoltată.

Modurile de fotografie sunt și ele foarte variate, fiind ajutate de AI. De exemplu, atunci când am fotografiat grădina din fața blocului, telefonul a detectat automat că are de a face cu un peisaj de vegetație și s-a autocalibrat în așa fel încât să scoată nuanțe mai vii de verde, pentru a ajuta fotografia finală. Acest lucru nu e rău deloc, mai ales că această calibrare automată este făcută în limite normale și nu depășește un anumit prag peste care rezultatul ar fi putea părea artificial.

În plus, nici pe video nu stă prea rău, stabilizarea fiind una destul de reușită. Xiaomi Redmi Note 10 este capabil de înregistrare 4K la 30 de cadre pe secundă și de 1080p Full-HD la 60 de cadre pe secundă, dacă ai nevoie de o cursivitate mai mare a imaginilor, care se va observa și mai bine pe displayul de 120 Hz. În plus, terminalul stă destul de bine și la fotografia pe timp de noapte, acolo unde, prin intermediul postprocesării, reușim să găsim un balans bun între lumină și întuneric.

Android 11 cu MIUI 12

Interfața de utilizare de pe Xiaomi Redmi Note 10 Pro este una normală, perfect obișnuită pentru un astfel de telefon. Producătorul chinez include acest sistem de operare pe toate telefoanele sale, deci cine a folosit măcar unul până acum știe exact la ce mă refer. Sunt greu de găsit anumite particularități aici, OS-ul fiind similar cu ce vedem și pe alte smartphone-uri produse în China, însă acesta nu este un lucru rău, prin definiție. Interfața e stabilă și completează bine Androidul de bază din dotare, și vine cu destul de multe opțiuni de personalizare a centrului de control cât și a ecranului principal și de blocare.

Un alt lucru remarcat aici și care îl deosebește pe Redmi Note 10 Pro de telefoanele altor producători este integrarea cu ecosistemul de produse Xiaomi, în speță televizoare și dispozitive IoT. Smartphone-ul are integrat în aplicațiile cu care vine din fabrică și MiShare, care se leagă automat cu contul Xiaomi al utilizatorului și care oferă sincronizarea pe mai multe dispozitive, în același timp.

În ceea ce privește stabilitatea sistemului de operare, nu ma pot plânge de nimic. Vorbim aici de un telefon nou, cu specificații bune și un OS stabil. Experiența de utilizare este una foarte fluidă, ajutată în mod evident și de rata de refresh mare a display-ului și nu avem parte de timpi morți sau de stutter și încetinirea la răspunderea la comenzile tactile. Pe scurt, Xiaomi Redmi Note 10 Pro oferă o performanță software bună, cu multiple opțiuni de personalizare și care se comportă excelent, chiar și atunci când avem mai multe aplicații deschise.

Sub capotă

Știm, desigur, că nici un sistem de operare reușit nu va putea face față așa cum trebuie fără să aibă parte de suportul oferit de partea hardware, mai ales de modelul de procesor pentru care a optat producătorul, dar și de capacitatea memoriei RAM. La ambele capitole, Redmi Note 10 Pro stă bine, dispunând de un procesor Qualcomm Snapdragon 732G, pe 8 nm, o variantă pe care o vedem destul de des atunci când vorbim despre confirgurațiile mid-range.

Acesta este ajutat de 6GB de memorie RAM, în cazul modelului testat de mine, însă Redmi Note 10 Pro vine disponibil în mai multe variante. Mai regăsim aici modele cu 64 GB ROM și 6GB RAM, cel pe care l-am avut la test, cu 128GB ROM și 6GB RAM, și varianta de top, cu 128GB ROM și 8GB RAM.

Pot spune că varianta de mijloc aici este o alegere bună, nefiind neapărat nevoie de o capacitate RAM mai ofertantă. Însă dacă vrei să te joci mai des și ai ca scop principal gamingul, ai putea opta pentru varianta cu 8GB, diferența de preț nefiind chiar atât de mare. În ceea ce privește procesorul grafic, Adreno 618 pe care îl regăsim în acest caz își face treaba cu brio și mi-a permis să rulez PUBG cu pachetul de texturi HD.

Și ajungem astfel și la baterie. Xiaomi Redmi Note 10 Pro m-a impresionat, fiind un terminal cu un acumulator mare, de 5020 mAh. Bateria rezistă fără probleme la o zi de utilizare intensă, ba chiar aș îndrăzni să zic că îți poți permite să uiți încărcătorul acasă atunci când rămâi peste noapte la altcineva. În plus, în condiții medii ai asigurate două zile de utilizare, la fel ca la majoritatea telefoanelor care sunt bine optimizate din punct de vedere al consumului de energie.

În cutie mai găsim și un brick de priză de 33W, care se mulează exact pe capacitatea maximă a telefonului, nefiind nevoie în acest caz să trebuiască să îți cumperi ulterior un încărcător cu fast-charging. Am testat rapiditatea la încărcare a lui Xiaomi Redmi Note 10 Pro și am obținut un timp destul de bun pentru 0-60%, de puțin peste 30 de minute, tot în zona cu care Xiaomi își face reclamă (0-59% / 30 min).

Concluzia connect

Xiaomi Redmi 10 Pro este una dintre cele mai bune și mai populare alegeri de pe piață în acest moment de pe segmentul mid-range, construind excelent pe baza calității pe care am văzut-o și la Redmi Note 9 Pro. Terminalul dispune de un display de top, mai ales având în vedere pentru prețul la care se comercializează, de o cameră foto care nu exagerează cu postprocesarea cu inteligență artificială și care se bucură și de un design bun.

Ca să fiu sincer, am văzut telefoane care vin pe rafturi la un preț mai ridicat și care nu dispun de specificații precum în acest caz. Redmi Note 10 Pro se comportă ca un smartphone upper-mid-range, fără să facă rabat în ceea ce privește materialele sau performanța. Per total, aș spune că merită luat în calcul de cei care urmăresc achiziționarea unui telefon cu raport calitate/preț foarte bun.

Plusuri

  • Display de 120 Hz
  • Camera Foto cu AI „potolit”
  • Șasiu de sticlă

Minusuri

  • „Ultra”, „Premium” ștanțate pe Camera Foto
  • Bloatware pe alocuri enervant

Etichete: , , ,