TikTok, dată în judecată pentru folosirea datelor minorilor

Scris de | 21 aprilie, 2021
TikTok, dată în judecată pentru folosirea datelor minorilor
foto via @ubergizmo.com

Anne Longfield, fost comisar în Marea Britanie, a dat în judecată rețeaua de socializare TikTok pentru felul în care colectează și folosește date ale minorilor. Procesul este intentat în numele a milioane de copii din Uniunea Europeană și Marea Britanie, care folosesc aplicația de video-sharing.

Acuzația principală se referă la faptul că TikTok preia informațiile personale ale copiilor, inclusiv numere de telefoane, videoclipuri, locația exactă a acestora și date biometrice, fără a oferi suficiente avertismente, transparență sau fără a cere acordul necesar prin lege. De asemenea, nici părinții, și nici copiii nu cunosc ce se întâmplă cu informațiile obținute.

Răspunsul oficial al TikTok nu s-a lăsat așteptat: „Intimitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici robuste stabilite, procese și tehnologii care ajută la protejarea tuturor utilizatorilor noștri, și în special a celor adolescenți. Credem că aceste acuzații sunt făcute fără vreo bază solidă și intenționăm să ne apărăm”.

TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori la nivel global, mulți dintre aceștia fiind copii, iar Longfield a declarat că a ales să dea în judecată rețeaua socială pentru că are o politică de colectare a datelor „excesivă”, cu mult mai periculoasă decât a rivalelor sale.

TikTok, „un serviciu de colectare a datelor deghizat într-o rețea de socializare”

„TikTok este o platformă social media extrem de populară, care a permis copiilor să comunice cu prietenii lor într-un an extrem de dificil. Însă, în spatele cântecelor amuzante, a provocărilor de dans și a trendurilor de lip-syncing se află ceva sinistru”, remarcă fostul comisar. Ea cataloghează apoi aplicația drept „un serviciu de colectare a datelor deghizat într-o rețea de socializare”.

Longfield adaugă și că părinții au dreptul de a ști ce informații private sunt colectate de aplicație, iar cazul său nu este fără precedent. În 2019, ByteDance, firma care deține aplicația, a fost amendată cu 5,7 milioane de dolari de către Comisia Federală de Comerț a SUA (FTC), pentru folosirea datelor minorilor. De asemenea, TikTok a mai fost sancționată în Coreea de Sud, în timp ce în Marea Britanie a reprezentat obiectul unei investigații, în urma căreia rețeaua a primit un ordin de a șterge anumite date colectate și de a stabili un sistem de verificare a vârstei utilizatorilor.

Efectul acelui sistem de verificare a vârstei nu a fost însă cel scontat, ținând cont că un studiu Ofcom spune că 44% dintre copiii britanici cu vârste între 8 și 12 ani folosesc TikTok, deși platforma interzice utilizarea sa de către minorii sub 13 ani.

Etichete: , , , ,

Sursa: TikTok sued for billions over use of children's data