Apple începe producția procesoarelor M2, care vor ajunge pe MacBook-uri în acest an

Scris de | 27 aprilie, 2021
Apple începe producția procesoarelor M2, care vor ajunge pe MacBook-uri în acest an
foto via @digitaltrends.com

Noua generație de procesoare Apple Silicon (denumită „M2”) s-ar afla deja în stadiul de producție, conform presei japoneze (Nikkei). Începerea producției acum ar însemna că noile procesoare vor putea fi disponibile în numere masive începând cu luna iulie, și le-am putea găsi pe noile modele de MacBook-uri din toamnă, în special pe noua linie de laptop-uri MacBook Pro.

Procesoarele M1 au 8 nuclee pe CPU și 8 nuclee pe GPU, oferind performanță notabilă și o autonomie a bateriei mai bună decât predecesoarele lor, realizate de Intel. Acestea se găsesc și pe proaspăt-anunțatele modele noi de iMac și iPad Pro, însă fanii Apple speră ca micile limitări pe care le au acestea să fie depășite odată cu noua generație.

Probabil cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că chipset-ul M1 suportă doar maximum două porturi Thunderbolt și doar un output de display extern. Așa se face că, la lansarea modelului de 13 inci al MacBook Pro cu procesorul M1, Apple a ținut în stoc și un model similar cu procesor Intel și 4 porturi.

În plus, deși procesorul M1 livrează putere considerabilă și are o eficiență foarte bună, nu reuștește să depășească performanțele Mac-urilor cu Intel în toate benchmark-urile. Mai exact, grafica integrată a chipset-ului M1 nu se ridică la nivelul celei prezente pe iMac-urile sau MacBook Pro-urile cu procesoare Intel. Așteptările sunt însă ca procesorul M2 să adauge mai multă performanță la nivel de CPU și GPU, precum și să ofere suport pentru două display-uri externe.

Zvonurile spun că Apple se pregătește de lansarea unor modele de MacBook Pro de 14 și 16 inci, cu componente Apple Silicon într-un șasiu cu design nou. De asemenea, pe aceste modele ar urma să se întoarcă tehnologia MagSafe, și vor prezenta diferite porturi – inclusiv unul pentru HDMI și unul pentru un cititor de carduri SD.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Next-gen Apple Silicon ‘M2’ chip reportedly enters production, included in MacBooks in second half of year