COMPARAȚIE Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Înfruntarea pliabilelor premium

COMPARAȚIE Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Înfruntarea pliabilelor premium

Scris de | 27 aprilie, 2021

Piața de telefoane pliabile este cea mai nouă de pe segmentul de smartphone-uri, iar Samsung și Huawei au lansat la începutul lui 2019 două terminale premium care au primit apoi noi iterații în speranța creșterii popularității pliabilelor. La început de 2021, am încercat să tragem linie și să vedem dacă într-adevăr a sosit vremea telefoanelor cu ecran pliabil sau dacă trebuie să mai așteptăm până la noi variante ale acestora.

2021 se anunță un an extrem de interesant pentru segmentul de smartphone-uri pliabile, cu cele mai recente știri care indică spre o potențială lansare a unui „foldable” de la Apple, care va arunca, cu siguranță, toată piața în aer. De altfel, producătorul american a rămas singurul fără un astfel de gadget în portofoliu. Pe de altă parte, Samsung și Huawei se pregătesc de un nou duel.

Nu puține voci sunt de părere că Samsung are de gând să închidă liniile de producție pentru gama Note în favoarea familiei Fold, iar zvonurile venite din anturajele investitorilor par să confirme acest lucru. De cealaltă parte a baricadei, Huawei se luptă în continuare cu embargoul impus de Statele Unite asupra serviciilor Google și nu numai, iar capacitatea de producție va avea de suferit în acest an. În pofida acestor restricții, producătorul chinez a lansat de curând noul Mate X2, ce-i drept doar pe piața din țara respectivă.

Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Design

Încă din prima clipă se vede clar cea mai importantă deosebire între cele două telefoane, una chiar fundamentală: modul de pliere. Dacă Samsung Z Fold2 se deschide spre interior, Huawei Mate Xs are o pliere în exterior a ecranului, ceva mai fragilă și mai rigidă, dându-ți sentimentul că dacă faci o mișcare greșită sau apeși prea tare pe display îl vei rupe.

De cealaltă parte, Samsung Z Fold2 mi-a lăsat o senzație de produs robust, care este destul de rezistent încât să nu îmi dea temeri, însă care suferă la capitolul eleganță din pricina grosimii foarte mari atunci când este în poziția pliat. Un alt minus aici este reprezentat de un mic spațiu gol care rămâne între cele două jumătăți ale display-ului pliat, spațiu care îi poate stresa pe cei care sunt mai pretențioși și mai riguroși.

În același timp, Huawei Mate Xs îmi pare un terminal mult mai arătos atunci când stă în poziția pliat, având un ecran semnificativ mai mare decât concurentul său. Chiar aș îndrăzni să zic că Mate Xs arată ca un telefon normal la prima vedere, neexistând elemente de șasiu care să îi dea de gol pliabilitatea. Un alt punct forte aici este dat de faptul că avem parte de un ecran complet, fără decupaj, deoarece atunci când vrei să îți faci un selfie, vei folosi direct camera din spate și afișajul secundar. Un gimmick care este peste ce oferă Samsung.

Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Display

Poate cel mai important capitol la care pot fi comparate cele două terminale este cel care ține de ecranele pliabile. Deși am comparat aici modelele care au urmat celor originale, îmbunătățirile aduse nu sar în evidență. Samsung a echipat Z Fold2 cu un Foldable Dynamic AMOLED 2X  de7,6 inci și o rată de refresh mare, de 120 de Hz, iar rezultatul final este într-adevăr pe măsura așteptărilor.

De la prima vizionare a unui clip am simțit cumva că acesta este viitorul terminalelor premium, însă s-ar putea ca cei doi „clienți” de astăzi să fie puțin, nu cu mult, înaintea vremii lor. Revenind la Samsung, consumul multimedia pe un astfel de ecran îți lasă o impresie cu factor „wow”, mai ales dacă te afli în postura mea și experimentezi pentru prima dată așa ceva. Oricine ar zice că ecranele mari pliabile sunt prea exagerate nu a încercat niciodată să se uite la un serial Netflix pe așa ceva.

Aici nici nu pot găsi diferențe majore între cele două telefoane, poate doar la faptul că Huawei dispune de un ecran ceva mai mare în poziția deschis, având o diagonală de 8 inci a panoului Foldable OLED. În rest, experiența este foarte similară, adică la fel de bună.

Am plusat puțin pe Mate Xs și am băgat un meci de PUBG, ca să văd cum e să folosești la jocuri un ecran așa de mare. Mă așteptam la o experiență în genul celei de pe tablete și am fost plăcut surprins că dimensiunile sunt exact cele potrivite, nici prea mari nici prea mici. Controlul a fost unul foarte bun.

La capitolul ecrane frontale, este foarte important de precizat că la Samsung acesta este cel de-al treilea display, pe când la Huawei display-ul din poziția pliat reprezintă jumătate din suprafața totală. Practic, aici avem același ecran care poate fi folosit în mai multe moduri, pe când la terminalul produs de sud-coreeni avem două display-uri separate, unul pe față și unul pliabil, în interior.

În ceea ce privește rezoluțiile ecranelor, Huawei se poate lăuda cu una ceva mai mare decât în cazul lui Samsung Z Fold2. Aici avem 2200 x 2480 de pixeli la Huawei vs. 1768 x 2208 pixeli la Samsung. Însă aceste diferențe contează mai puțin. Ambele ecrane sunt foarte bine optimizate din fabrică și nu te „lasă cu ochii în soare” atunci când aștepți o performanță pe măsura costului acestor două telefoane.

Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Camera Foto

La acest capitol, ambele telefoane sunt destul de similare, având parte de două ansamble triple foarte bune, însă componența acestora diferă în funcție de model, așa cum e normal. Dacă în cazul Samsung vorbim de trei senzori de 12 MP, unul wide cu f/1.8, unul telephoto cu f/2.4 și unul ultrawide cu f/2.2, în cazul Huawei, pe hârtie, camera stă ceva mai bine. Producătorul chinez a ales să integreze trei senzori după cum urmează: unul wide de 40 MP cu f/1.8, unul telephoto de 8 MP cu f/2.4 și unul ultrawide de 16 MP cu f/2.2.

Deși performanțele sunt foarte bune în ambele cazuri, la Huawei vedem rezultate ceva mai bune pe timp de noapte, acolo unde postprocesarea este ceva mai prezentă decât în cazul rivalului său. Acestea ies ceva mai luminate, având culori mai vii, însă asta nu înseamnă că ansamblul foto al lui Samsung Z Fold2 se lasă mai prejos.

În condiții bune de lumină, pe timp de zi, cele două telefoane par aproape inseparabile. Diferențele de specificații care se pot observa pe hârtie dispar atunci când stăm să analizăm pozele pe un ecran neutru, altul decât display-ul celor două. Este clar că atât Samsung, cât și Huawei, au făcut o treabă excelentă și au inclus două camere foto demne de segmentul de preț pe care se comercializează.

La capitolul zoom, Huawei Mate Xs stă ceva mai bine, pozele ieșind mai clare atunci când vrem să surprindem ceva la depărtare, iar zoom-ul optic este și aici ceva mai ofertant decât în cazul Samsung. Avem, de fapt, o situație aproape trasă la indigo față de smartphone-urile obișnuite, dar vârf de gamă, a celor doi producători. Huawei are camere mai bune, Samsung lasă o senzație mai stringentă de „premium”.

Tot aici trebuie să mai adaug că Huawei Mate Xs este superior atunci când vorbim de selfie-uri, însă dintr-un motiv extrem de simplu. Fiind pliabil spre exterior, atunci când intri în modul autoportret vei folosi direct camera principală de pe spate, iar imaginea se va muta pe cealaltă jumătate a display-ului pliat. Practic, întorci telefonul invers și faci selfie. Atât de simplu.

Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Interfața de utilizare

Dacă în ceea ce privește ansamblul foto mai bun, Huawei se desprinde în câștigător, la capitolul software este clar care este telefonul mai bun. De fapt, aici nici nu ar trebui să fie vreun concurs.

Da, sunt de acord că EMUI 10 este un OS stabil, dar sunt la fel de categoric atunci când spun că nu este chiar ușor să te descurci fără serviciile Google sau să le instalezi din alte surse. Da, nu este nici greu, dar utilizatorului începător, care nu are cunoștințe de descărcat apk-uri sau bypass-uri cu YouTube Vanced nu îi va fi chiar ușor să se obișnuiască.

Huawei Mate Xs se poate folosi cu ușurință cu interfața respectivă de utilizare, iar Huawei AppGallery conține deja multe aplicații românești care pot fi descărcate din sursă sigură. Însă lipsesc aplicații precum Google Maps, Gmail sau YouTube. De partea cealaltă, Samsung rulează Android 10 cu posibilitate de upgrade la 11, împreună cu OneUI 3.1, și oferă exact experiența cu care ne-au obișnuit telefoanele producătorului din Coreea de Sud. Stabilitate, fluiditate și performanță.

Huawei Mate Xs vs. Samsung Z Fold2 5G: Sub capotă

Puterea de procesare a celor două telefoane este de top, așa cum trebuie atunci când vorbim despre terminale pliabile. La Samsung avem un CPU Qualcomm Snapdragon 865+ octa-core, iar la Huawei Mate Xs vorbim despre un procesor Kirin 990 5G, tot octa-core. Ambele CPU-uri sunt dezvoltate cu ajutorul unui proces de fabricație pe 7nm și reprezintă două dintre cele mai bune, dacă nu chiar cele mai bune procesoare mobile ale anului 2020.

Nu am reușit să identific nici un fel de timp mort în utilizare, atât când vorbim despre scrolling și navigare prin diverse aplicații, dar și despre sesiuni de gaming de cel puțin 30 de minute. Ambele telefoane s-au comportat perfect și nu există aici nici o diferență între ele, deci nimic mai mult de zis la capitolul procesoare.

În ceea ce privește stocarea și memoria RAM, Samsung Z Fold2 vine disponibil în două variante, cu 256 GB stocare + 12 GB RAM și 512 GB stocare + 12 GB RAM, în timp ce Huawei Mate Xs sosește pe rafturile magazinelor într-o singură configurație, de 512 GB spațiu de stocare, completați de 8 GB de memorie RAM.

Chiar dacă dispune de mai multă memorie RAM, Samsung Z Fold2 nu se comportă mai bine în utilizare decât Mate Xs pentru simplul motiv că ambele se mișcă perfect. Asta înseamnă că vorbim aici despre două terminale foarte bine optimizate de către producătorii lor, cu interfețe de utilizare care se potrivesc mănușă pe specificațiile tehnice.

Și trebuie să vorbim și despre bateriile celor două smartphone-uri pliabile, care dispun de doi acumulatori de capacitate identică, de 4500 mAh, ambele având funcție de fast charge. Diferența intervine la viteza cu care cele două se încarcă, fiind vorba de un brick de briză de 55W la Mate Xs și de unul de 25W la Samsung Z Fold2.

Într-adevăr se simte diferența de timp în favoarea lui Huawei însă nu este chiar atât de dramatică. Ambele telefoane ducă fără probleme o zi fără să trebuiască să le conectezi la priză, însă cam atât. Suferă față de telefoanele standard, non-pliabile.

Concluzia connect

Huawei Mate Xs și Samsung Z Fold2 sunt două telefoane pliabile care sunt mândria celor doi producători rivali. Am încercat să le analizez obiectiv și să îmi formez o părere despre care l-aș folosi în viața de zi cu zi, iar concluzia mea a fost că nici unul. Tehnologia nu a ajuns încă în punctul în care să merite să îți achiziționezi un telefon pliabil, însă acestea sunt într-adevăr ceva deosebit.


Dacă ar fi să aleg între cele două telefoane, aș merge totuși pe mâna lui Samsung Z Fold2. Îmi pare construit mai bine și îți dă impresia unui telefon robust încă de la prima utilizare. Cu toate că fotografiile nu ies la fel de bine ca la Huawei Mate Xs, ele sunt oricum clar peste medie și nu lasa deloc de dorit. Un alt lucru de adăugat aici este că Z Fold 2 este cu aproximativ 3000 de lei mai ieftin decât rivalul său, care costă aproximativ 11.000 de lei, deci trebuie luat în considerare și acest lucru atunci când vrei să iei o decizie.

Etichete: , ,