REVIEW OnePlus Nord CE 5G, un smartphone de „toți banii”

REVIEW OnePlus Nord CE 5G, un smartphone de „toți banii”

Scris de | 14 iunie, 2021

OnePlus Nord CE 5G este un smartphone mid-range care se remarcă prin software-ul aerisit, un procesor puternic cu 5G și un design care rivalizează fără probleme cu cele mai „frumoase” telefoane de pe piață. Ca de obicei, atunci când un telefon OnePlus trece pragul redacției, suntem foarte curioși să vedem ce a mai pregătit compania care s-a consacrat prin definirea termenului de „flagship killer”.

Chiar dacă la origini OnePlus a lansat telefoane menite să rivalizeze cu cele mai bune și mai râvnite flagship-uri, această direcție a fost oarecum schimbată odată cu lansarea unor vârfuri de gamă precum OnePlus 8 Pro sau OnePlus 9 Pro, care s-au dus în mod clar pe un alt segment de preț. Decât să aibă o singură linie de smartphone-uri, producătorul chinez a decis să împartă totul, iar pe segmentul mid-range vedem acum brand-ul Nord, unul care se luptă de la egal la egal cu terminalele lansate de companii consacrate, precum Samsung sau Xiaomi.

OnePlus Nord CE 5G: Design

OnePlus Nord 5G se remarcă încă din timpul unboxing-ului prin culoarea sa oarecum stridentă dar deloc deranjantă ochiului. Am avut norocul să primim un terminal Blue Void, un soi de turcoaz mat care nu atrage deloc amprente. Pentru cei mai conservatori, avem aici și variantele Charkoal Ink sau Silver Ray, cu aceleași finisaje mate care se simt foarte plăcut la atingere.

Pe lângă telefon, în cutie mai regăsim încărcătorul de 30W care se pliază bine cu funcția de fast charging de la OnePlus, WarpCharge, una dintre cele mai rapide de pe piață. De altfel, un alt lucru important de remarcat este prezența unei huse de protecție în pachetul de bază, lucru pe care, din păcate, nu prea îl mai întâlnim la alți producători, desigur, cu anumite excepții. Pe lângă aceasta, cei de la OnePlus ne-au pus la dispoziție și alte patru carcase „bumper”, care sunt realizate din materiale reciclate și care asigură un grip și o protecție care nu lasă deloc de dorit. Acestea pot fi cumpărate separat de pe site-ul oficial.

OnePlus Nord CE 5G are un aspect 20:9 si este foarte confortabil în operare, dar și la consumul de conținut multimedia, datorită ecranului ofertant despre care vom vorbi imediat dar și datorită greutății scăzute, de doar 170 de grame. Prin comparație cu daily driver-ul meu, iPhone 11 Pro Max, terminalul chinezesc nici măcar nu se simte în mână atunci când stai lungit în pat și urmărești clipuri pe YouTube.

OnePlus Nord CE 5G: Display

După cum am spus și în cadrul altor review-uri, displayul este pentru mine cel mai important aspect de luat în calcul atunci când vrei să achiziționezi un nou smartphone. În cazul lui OnePlus Nord CE 5G discutăm despre un panou Fluid AMOLED care dispune de o rată de refresh de 90 de Hz. Deși se putea și mai bine la acest capitol, în sensul că nu m-ar fi deranjat să beneficiez de 120 Hz refresh rate, terminalul „își ia revanșa” la alte capitole.

Displayul este unul perforat în partea stângă, pentru a permite camerei frontale să-și găsească și ea locul, și prezintă margini foarte mici, având un raport ecran/șasiu de aproape 85% (84,9%). Culorile sunt foarte bine definite, ceea ce înseamnă că avem parte de o calibrare potrivită pentru această tehnologie, însă se simt, totuși, diferențele față de un flagship precum OnePlus 9 Pro, care îți ia ochii cu ecranul de îndată ce l-ai pornit pentru prima oară. Nu vreau însă să mă înțelegi greșit. OnePlus Nord CE 5G dispune de un display foarte bun pentru gama sa de preț, deși rata de refresh putea fi și mai mare, așa cum vedem pe telefoane mai ieftine decât acesta, precum Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

În plus, mărimea displayului despre care vorbim aici a ajuns deja un standard pe segmentul mid-range-urilor, telefonul având o diagonală de 6,43 inci. Mai toate terminalele de pe acest segment de preț încep să pluseze la acest capitol și să vină cu ecrane mai mari, însă nu este mereu cea mai potrivită strategie. Dimensiunea în cauză, de pe OnePlus Nord CE 5G, este mai mult decât potrivită și împacă experiența de consum multimedia cu ușurința în navigare, care poate fi afectată pe device-urile ceva mai mari.

OnePlus Nord CE 5G: Camera Foto

Acesta este, poate, capitolul la care terminalele OnePlus au suferit cel mai mult de-a lungul timpului, asta până la cele mai recente flagship-uri, care s-au remarcat prin parteneriatul producătorului chinez cu Hasselblad, unul dintre cele mai renumite brand-uri foto de pe planetă. Însă acesta este valabil doar în cazul telefoanelor de top, iar pe acest Nord CE 5G nu regăsim celebrul logo ștanțat pe marginea ansamblului .

Chiar și așa, avem în acest caz o cameră mai mult decât decentă, care nu face rabat atunci când vine vorba de setări sau moduri de fotografie. În aplicația dedicată camerei, regăsim modurile consacrate, precum time-lapse, panorama, slow-motion sau portrait, dar și modul dedicat fotografiei pe timp de noapte (nightscape). La final, OnePlus Nord CE 5G se laudă și cu o posibilitate de a fotografia în modul Pro, acolo unde te vei putea juca cu tot felul de setări, de la expunere până la diafragmă.

Chiar dacă nu pot să spun că OnePlus Nord CE 5G stă mai bine la acest capitol decât adversarul său direct de pe piață, Samsung Galaxy A52 5G, telefonul se comportă foarte bine la fotografia pe timp de zi, și peste medie la cea pe timp de noapte, judecând după segmentul de preț din care face parte. Acum, e și greu să ceri ceva mai mult decât am constatat că oferă din punct de vedere foto, unui telefon care se comercializează în schimbul sumei de aproximativ 2000 de lei.

Ansamblul foto principal este format din trei senzori, după cum urmează: unul wide de 64 MP și f/1.8, unul ultrawide de 8 MP și f/2.3 și unul de adâncime de 2 MP și f/2.4. Aceștia lucrează bine în tandem, iar efectul de bokeh este realizat decent, neexistând aici decupaje nedorite, nici în cazul subiecților umani, nici în cazul fotografierii diverselor obiecte. Pe partea video, camera lui OnePlus Nord CE 5G este capabilă să tragă clipuri 4K la 30 de cadre pe secundă, iar dacă vrei 60 sau 120 FPS ai opțiunea să treci în modul Full-HD (1080p).

Deși am apucat să ne jucăm destul cu camera foto a lui OnePlus Nord CE 5G, pregătim un material ulterior în care vom ilustra așa cum trebuie capacitatea acesteia, un review separat pentru ansamblul de lentile care nu ne-a dezamăgit deloc. Rămâi pe connect.ro și fii pe fază pentru publicarea acestuia.

OnePlus Nord CE 5G: Sub capotă

La specificații, OnePlus Nord CE 5G stă extrem de bine. Și când spun extrem de bine, chiar vreau să pun emfază pe această expresie. Smartphone-ul mid-range despre care vorbim astăzi se poate lăuda cu specificații de flagship, chiar și în variantele mai joase de echipare. Nouă ne-a picat pe mână varianta de top, cu 256 GB spațiu de stocare și 12 GB de memorie RAM, însă mai există și opțiuni cu 128 GB spațiu de stocare, cuplați cu 6 sau 8 GB de memorie RAM.

În acest caz, avem o echipare mai bună decât varianta de top a lui Samsung Galaxy A52 5G, care se laudă în varianta cea mai ofertantă cu 256 GB ROM ajutați de „doar” 8 GB de memorie RAM. În ceea ce privește testele sintetice, OnePlus Nord CE 5G a obținut un scor de 638 în Geeknbench, comparativ cu cel de 641 a rivalului de la Samsung, ceea ce înseamnă că, practic, sunt identice în performanță. Iar asta ne duce cu gândul spre sistemul de operare.

OnePlus Nord CE 5G: Oxygen OS 11

Fiind printre cele mai bune și mai apreciate interfețe de Android existente pe piață, Oxygen OS 11 își face remarcată prezența și pe OnePlus Nord CE 5G, fiind cu siguranță unul dintre punctele forte ale acestui terminal. Așa cum am spus și în celelalte review-uri ale mele pentru OnePlus 8T sau OnePlus 9 Pro, sistemul de operare al companiei chineze este, cel puțin în opinia mea, cel mai curat și mai fluid dintre toate. Îmi pare că se aseamănă și cel mai bine cu iOS, însă asta e o discuție pentru altă ocazie.

Bloatware-ul abia că există, iar timpii morți sunt inexistenți, chiar și atunci când vrei să pui telefonul în modul „forjă” și deschizi fel de fel de aplicații în același timp, YouTube, Netflix, Asphalt 9, PUBG sau orice altceva. Se vede că departamentul software al producătorului pune accent foarte mare pe experiența utilizatorului, iar faptul că forumurile OnePlus sunt pline de opinii pro și contra, de care chiar se ține cont în cazul OS-ului care se află în continuă schimbare, nu poate decât să ne bucure.

Am rulat pe OnePlus Nord CE 5G PUBG și Asphalt 9, două dintre jocurile pe care le instalez cum pun mâna pe orice terminal de test, acestea fiind și două dintre cele mai populare titluri de gaming pe mobil la nivel mondial. Telefonul s-a comportat excelent în ambele și nu am nimic de comentat la acest capitol. Pur și simplu jocurile se mișcă bine, așa cum ar trebui, fără să existe carențe în FPS sau modificări foarte mari de temperatură ale smartphone-ului.

OnePlus Nord CE 5G: Conectivitate

La acest capitol, OnePlus Nord CE 5G se remarcă din prima prin încorporarea unui jack de căști, feature esențial atunci când ne referim la segmentul mid-range. Lumea este atât de împărțită în jurul acestui subiect, dacă mai este sau nu nevoie de un jack de 3,5 mm pentru headset, încât este greu să mai emiți o opinie nouă referitoare la această dotare. Să ne bucurăm doar că regăsim în acest caz portul de conectivitate.

Pe lângă acesta, telefonul vine, desigur, cu o mufă USB-C 2.0 pentru încărcare, însă remarcăm aici lipsa unui slot de card SD pentru un spațiu suplimentar de stocare, slot ce există în cazul concurentului direct de la Samsung. Bine, părerea mea este că nu vei avea nevoie niciodată de mai mult de 256 de GB spațiu de stocare, mai ales la câte servicii cloud gratuite există în ziua de azi pentru stocarea fotografiilor sau clipurilor video. Însă trebuie să ai grijă aici pentru ce variantă de echipare optezi, în funcție de nevoile tale personale.

În ceea ce privește bateria lui OnePlus Nord CE 5G, discutăm despre un acumulator de 4500 de miliamperi, care rezistă la aproape două zile de utilizare normală a smartphone-ului, așa cum vedem la mai toate device-urile din ziua de azi care se respectă. În plus, funcția WarpCharge permite terminalului să se încarce până la 70% în puțin mai mult de 30 de minute, ceea ce este un lucru foarte practic pentru situațiile în care ești pe fugă.

Concluzia connect

OnePlus Nord CE 5G este un terminal excelent, care se comercializează pe un segment de preț accesibil unui public mai larg. Pentru cei care vor să aibă parte de experiența Oxygen OS la un preț mai mic decât în cazul gamelor premium, dar fără să facă rabat la memorie RAM sau spațiu de stocare, acest telefon este unul mai mult decât potrivit. Practic, singurele compromisuri reale pe care le faci în acest caz, față de OnePlus 9, de exemplu, sunt un ecran ceva mai puțin ofertant și o cameră foto care nu se comportă chiar la fel de bine și pe care nu scrie Hasselblad.

OnePlus Nord CE 5G este un telefon care oferă conectivitate 5G, un sistem de operare foarte bine pus la punct și acces la un ecosistem de accesorii variate și populare, care iau ochii tuturor, de la huse, până la căști, un smartwatch sau încărcătoare mai rapide. Telefonul prezentat astăzi este un exemplu de „așa da” atunci când vorbim de cel mai popular segment de preț pentru smartphone-uri din lume, cel mid-range.

Plusuri

  • Sistemul de operare
  • Design + Culoare
  • Jack de căști

Minusuri

  • Ecran de „doar” 90 Hz
  • Camera foto prea pronunțată în afara șasiului

Etichete: , , , ,