REVIEW Huawei Watch 3 Pro: Construcție premium, autonomie bună, suport eSIM, preț pe măsură

Huawei Watch 3 Pro este premium, dar are și un preț pe măsură. Vorbim de un ceas inteligent cu suport eSIM, autonomie decentă (chiar și cu toată conectivitatea pusă la treabă). Este realizat cu materiale de calitate și promite multe. Să vedem cum se descurcă cu Harmony OS la bord și cum se funcționează cu telefoanele cu Android sau iOS.

Scris de | 23 iunie, 2021
REVIEW Huawei Watch 3 Pro: Construcție premium, autonomie bună, suport eSIM, preț pe măsură

La începutul lunii, Huawei a lansat Watch 3 și Watch 3 Pro în cadrul unui eveniment dedicat noului sistem de operare, Harmony OS 2.0. Cele două ceasuri sunt printre primele dispozitive comerciale cu noul sistem de operare și care va sta la baza întregului ecosistem Huawei și care va veni  fși pe telefoane, tablete, dar și alt gen de dispozitive, precum televizoarele.

Noi am primit la review versiunea Pro a Huawei Watch 3, varianta premium și care permite printre altele apeluri standalone datorită echipării cu eSIM. Altfel, diferențele între versiunea Pro și cea vanilla sunt la design, materiale de construcție și baterie. Chiar dacă vin cu noul sistem de operare HarmonyOS 2.0, ceasurile par similare cu versiunile anterioare, care foloseau LiteOS.

Design Huawei Watch 3 Pro

Huawei Watch 3 Pro are un design premium, un șasiu realizat din titan, ecran protejat de safir și spate realizat din ceramică. Se simte scump, iar la asta contribuie și cureaua metalică. De menționat că producătorul oferă încă din pachet o curea suplimentară din silicon, iar cutia de retail mai conține încărcătorul cu prindere magnetică, un set de manuale de utilizare și zale suplimentare pentru brățara metalică.

Noi am ales să îndepărtăm două zale, câte una de pe fiecare parte și deși pare că producătorul s-a gândit să includă un sistem intuitiv, procesul ne-a dat un pic de furcă, în special din cauza telescoapelor ceva mai mici și a butonului de tragere, care nu poate fi apucat atât de ușor precum cel de la cureaua din silicon, care are dimensiuni ceva mai generoase. Cureaua metalică păstrează designul șasiului, așadar vorbim despre un gri mat cu un sistem de prindere de tip fluture. Cu o singură apăsare pe mecanism vei da ceasul jos de la mână.

Revenind la construcție, ceasul are două butoane pe dreapta, unul care funcționează ca o rotiță, permite scroll-ul prin meniuri și este similar celebrului Crown Digital de la Apple Watch. Are chiar și inscripția Huawei Watch finuț stanțată pe el. Al doilea buton este de tip pilulă și el poate fi configurat din meniu. În mod implicit la apăsarea va deschide zona dedicată antrenamentelor, dar poți opta să deschizi la apăsarea acestuia și Muzica, Contactele sau o aplicație preferată.

Are o carcasă de 48 de mm și un ecran circular de 1.43 de inci și unii vor considera că este un ceas cam mare, butucănos. Ei ar putea să aleagă versiunea simplă Huawei Watch 3, eu mă declar mulțumim de dimensiunile și greutatea ceasului, aproximativ 63 de grame doar șasiul. Avem o ramă neagră în jurul ecranului, aceasta este împărțită în 24 de secțiuni, dar o utilizarea practică nu am găsit pentru aceste inscripții.

Huawei Watch GT2, Huawei Watch 3 Pro, Huawei Watch GT2 Pro

Pe partea din spate a ceasului întâlnim senzorii, iar acum lângă senzorul de puls și SPO2 avem și un senzor de temperatură, astfel că îți poți măsura temperatura de la nivelul pielii în orice moment al zilei. Spatele este realizat din ceramică, iar atunci când îl întoarcem observăm și unde a fost plasat difuzorul, mai exact la îmbinarea titanului cu ceramica pe partea dreaptă.

Software Huawei Watch 3 Pro

Watch 3 și Watch 3 Pro sunt primele ceasurile produse de Huawei care rulează HarmonyOS 2.0, după ce ultimele iterații au rulat Huawei LiteOS, o platformă care consuma puțină energie și care a permis producătorului chinez să aducă o autonomie excelentă pentru smartwatch-urile precedente, ceea ce ne-a creat așteptări în ceea ce privește autonomia noilor modele, dar vom atinge acest punct ceva mai târziu.

Per total, aspectul meniurile este asemănător, controlul este similar și asta este un lucru bun pentru cei deja obișnuiți cu produsele Huawei. Odată cu noul buton de tip Digital Crown poți alege să aranjezi launcher-ul de aplicații sub formă de listă sau în grid, similar cu ceea ce vedem la Apple sau Samsung.

Butonul tip coroană digitală funcționează finuț și are un feedback ușor atunci când faci scroll prin meniuri sau mesaje. Cu toate astea, apăsarea lui funcționează pe post de Înapoi, în loc să fie un buton de confirmare a selecției. Atunci când selectezi o aplicație din listă, practic după ce ai navigat printre ele și te-ai hotărât pe care vrei să o deschizi…butonul nu va activa aplicația la apăsare ci te va aduce înapoi la ecranul de pornire.  În fine, sper ca un update ulterior să rezolve acest neajuns.

Butonul de tip pilulă este o scurtătură pentru antrenamente, dar pe acesta îl poți configura în meniu pentru a lansa funcții sau aplicații.

Din punct de vedere fitness și monitorizare a sănătății, ceasul este similar cu modelele anterioare, în special cu Watch GT2 Pro. Avem multe moduri sportive și ceasul le poate detecta pe unele dintre ele automat, de exemplu atunci când am alergat a recunoscut acest tip de sport, iar atunci când am înotat a identificat acțiunea. Este rezistent la apă și praf și are acum funcție de uscare pe care o poți activa din zona de notificări cu un swype în jos, Drain va elimina astfel apa din toate orificiile.

Aplicațiile și funcțiile preinstalate sunt dintre cele cunoscute și pe care le au majoritatea ceasurilor inteligente astăzi. Avem măsurare de puls, SPO2, măsoară temperatura și poate monitoriza antrenamentele, pașii sau somnul. Marele avantaj al unui ecosistem propriu vine acum de la posibilitatea de a rula aplicații thirdparty pe ceas, dar aici trebuie să intervină dezvoltatorii și să realizeze soluții care să fie dedicate. Eu am găsit aproximativ 3-4 aplicații disponibile pe Huawei AppGallery și le-am putut instala direct de pe ceas.

Poți primi notificări de tip messaging, dar nu poți răspunde la mesaje direct de pe ceas și nu ai nici măcar mesaje predefinite atunci când cineva îți trimite notificări. Dacă ne gândim că ceasul poate funcționa independent de un telefon, caracteristica de a trimite mesaje sau de a răspunde la mesaje ar trebui să existe în mod implicit.

Huawei a integrat și Fall Detection, o caracteristică care detectează o cădere și care trimite o alertă către o persoană prestabilită. Dacă vrei să activezi această funcție trebuie să adaugi în zona de Profil din aplicația Health o persoană pentru emergency contact.

Per total, sistemul de operare Harmony OS integrat nu este departe de LiteOS-ul anterior de pe ceasurile Huawei. Funcționează bine, nu am găsit glitch-uri sau probleme majore, dar are nevoie de mici finisări de usability pe ici-colo.

Aplicația Health by Huawei

Ceasul funcționează pe toate platformele mobil – iOS, Android, dar și Huawei AppGallery, cu limitări pentru primele două. Noi am setat ceasul inițial pe un telefon Huawei Mate 40 Pro fără GMS la bord, ulterior l-am folosit în activitățile zilnice cu un telefon cu Android, iar la prima instalare a necesitat să facem un update al aplicației Health pentru că ceasul nu era disponibil în lista de dispozitive.

Atunci când deschizi aplicația Helath se oferă o privire de ansamblu asupra monitorizării. Vezi din start câți pași ai făcut, câte minute a avut antrenamentul de azi, ce puls ai avut, cum ai dormit, ce greutate ai, care e nivelul de stres sau oxigenul din sânge. Panoul din meniul de Sănătate poate fi configurat după bunul plac și mai găsești în meniu și zona de Exerciții, Dispozitive și o zonă dedicată ție, unde dai peste un panou cu profilul tău, aici vezi și datele curente, istoricul de informații de sănătate etc.

Setările ce țin de ceas le vei vedea în partea dedicată dispozitivelor. Ai opțiuni detaliate pentru monitorizarea sănătății și poți opta pentru o monitorizare continuă a pulsului, a stresului, a SPO2-ului sau a temperaturii sau poți alege să le activezi tu punctual atunci când vrei să vezi care sunt valorile. O monitorizare continuă va descărca ceasul mai rapid, dar cred ca sunt date care ar trebui să te intereseze constant, nu doar punctual. Eu am activat și alerta în cazul în care valorile depășesc normalul, dar trebuie menționat că dispozitivul nu este unul medical și datele sunt doar pentru referință.

Tot de aici am activat și eSIM-ul, este o zonă dedicată unde vei scana codul QR primit de la operator, apoi se descarcă un fișier criptat pe ceas și cam atât.

Este disponibil și un magazin de fețe de ceas, se găsesc o multitudine de opțiuni, pe bani sau nu. De remarcat că acum ai multe fețe și pentru Android sau iOS, iterațiile anterioare te limitau la o serie de watch face-uri, iar asta era frustrant dacă comparai cu ceea ce aveai disponibil pe dispozitivele Huawei. Foarte multe sunt cu bani, dar ai și multe gratuite.

Conectivitate Huawei Watch 3 Pro

Huawei Watch 3 Pro este primul ceas al celor de la Huawei care poate funcționa standalone ca și telefon la încheietură, adică nu ai nevoie de smartphone în apropriere și practic poți pleca la alergat doar cu ceasul de la mână și să răspunzi în continuare la apeluri. Huawei s-a ocupat să integreze eSIM, dar operatorul trebuie să permită asta, iar în România doar Orange știe de eSIM.

Eu am activat un eSIM, iar după am realizat că aș fi putut activa Number Share, o funcție care permite clonarea numărului actual de telefon pe 4 dispozitive (telefon, smartwatch, tabletă și un telefon secundar). Am avut ceva emoții cu activarea eSIM, care pe site-ul Orange apare că poate fi realizată doar pe dispozitve care rulează Android sau iOS și în lista de smartwatch-uri sunt doar produse Apple și Samsung, de altfel și singurele dispozitve de acest tip care au eSIM. Dar a funcționat și pe Huawei Watch 3 și trebuie să știți că lucrurile au mers chiar rapid și fără probleme.

Notă: Se pare că NumberShare nu ar fi încă disponibil în România, dar voi verifica și voi veni cu un update.

Imediat după ce ai activat eSIM-ul la operator o să primești un cod QR pe care va trebui să îl scanezi din zona dedicată a aplicației Health. Se descarcă apoi un set de fișiere pe ceas, durează câteva secunde, iar apoi oricând nu ești lângă telefon o să poți primi sau trimite apeluri.

Ceasul poate fi folosit în continuare și prin Bluetooth, nu este musai să îl folosești cu eSIM.  Asta înseamnă că atunci când ești la volan poți alege să vorbești la ceas atunci când primești apeluri. Watch 3 Pro are și modul GPS integrat, care permite un tracking mult mai precis al alergărilor și sesiunilor în aer liber.

Dacă mă întrebați de calitatea apelurilor, menționez că difuzorul este suficient de puternic încât să auzi conversațiile fără probleme, iar cei cu care am vorbit nu au raportat probleme și când le-am spus că vorbesc pe un ceas au spus că mă aud bine, nu simt diferențe semnificative. Nu am simțit probleme de conectivitate la rețea, dar am observant o ușoară creștere a temperaturii după un apel care a depășit 5 minute.             

Ceasul bifează tot la capitolul conectivitate: Bluetooth, GPS, 4G prin eSIM, Wi-Fi și NFC. Prin Wi-Fi am descărcat o actualizare de software de peste 200 de MB, iar prin NFC ar trebui să poți realiza plăți, dar încă nu am văzut cum funcționează asta și probabil România e departe de harta celor de la Huawei, din câte știu funcționalitatea este disponibilă doar în Asia.

Baterie Huawei Watch 3 Pro

Ceasurile precedente Huawei aveau o autonomie excelentă, iar așteptările de la noile modele sunt mari. Watch 3 Pro poate să se laude și el cu o autonomie foarte buna, dar pe hârtie și totul depinde de modalitatea în care folosești dispozitivul. Dacă vei alege să ții activat Wi-Fi, NFC, eSIM și să primești notificările constant de la telefon te vei alege cu numai 3 zile de utilizare, la fel ca alte modele din gama sa cu funcții asemănătoare. Practic, cu toate cele de mai sus activate, cu doar o sesiune de antrenament (3-4 km de alergare, ceva înot lejer) și fără Always On Display a rezistat de duminică și până marți seara.

Huawei promite până la 5 zile de utilizare într-un mod inteligent și descrie foarte detaliat cum s-a atins această cifră asta pe site-ul propriu, un mix între activități, conexiuni și notificări, totul pe moderat. Ceasul poate să atingă chiar și 21 de zile de utilizare dacă se alege activarea modului Ultra-Long Battery Life, situație în care ceasul va folosi doar monitorizarea ritmului cardiac și Huawei TruSleep, faci apeluri prin Bluetooth până la 30 de minute, primești aproximativ 50 de mesaje și pornești ecranul de aproximativ 200 de ori pe zi, cu până la 90 de minute de antrenament pe săptămână cu GPS-ul activat.

Preț și disponibilitate Huawei Watch 3 România. Ofertă la precomandă

Huawei Watch 3 costă 1.699 lei, în timp ce modelul mai scump și testat în review-ul de față va fi disponibil pentru 2.499 lei. Perioada de precomandă începe astăzi și până pe 6 iulie primești cadou o pereche de căști Freebuds 4i dacă alegi modelul Watch 3, în timp ce dacă vei opta pentru varianta mai scumpă vei primi o pereche de căști FreeBuds Pro, ceea ce poate fi un deal bun.

Concluzia connect

În primul rând, Huawei Watch 3 Pro este un ceas scump, dar la un nivel de preț similar cu alte modele care oferă funcții asemănătoare. Ba chiar aduce o serie de funcții care lipsesc de pe alte modele și este prin definiție un ceas premium, construit cu materiale de calitate: titan, safir, ceramică. Elementele care îl propulsează în lupta pentru unul dintre cele mai bune smartwatch-uri sunt designul și construcția, autonomia, faptul că funcționează independent de telefonul mobil. Rămâne de discutat softul, care mai trebuie șlefuit pe alocuri, dar și integrarea cu alte telefoane în afara celor de la Huawei, care nu mai dispun de suportul GMS. Cu toate astea, noi l-am folosit pe perioada testării cu un telefon cu Android și nu pot să spun că am întâlnit limitări în activitățile zilnice.

Etichete: , , , , , ,