Datele a sute de milioane de conturi de LinkedIn, scoase la vânzare. Cum au fost obținute

Foto: LinkedIn

LinkedIn nu este de obicei o țintă principală a hacker-ilor sau a atacurilor cibernetice, fiind o rețea socială construită special pentru networking și discuții profesionale, genul de lucruri pe care unii dintre noi tindem să le facem la evenimente sau la birou. Astfel, datele și informațiile pe care oamenii le împărtășesc pe LinkedIn nu sunt atât de personale ca cele de pe Facebook sau Twitter.

Cu toate acestea, datele a nu mai puțin de 700 de milioane de conturi de LinkedIn au fost scoase la vânzare recent. Reprezentanții rețelei sociale spun că nu a existat vreun atac cibernetic sau hack, și nu a fost produsă nicio breșă în sistemul său de securitate, astfel că datele private ale utilizatorilor sunt în continuare în siguranță.

Au fost obținute însă date publice ale acestora, printr-o activitate simplă de data scraping, care a durat foarte mult, ajungând astfel la numărul impresionant de 700 de milioane de conturi. Printre datele obținute se numără și numele complete ale unor utilizatori, adrese de email, numere de telefon și informații cu privire la locul lor de muncă.

Vânzătorul datelor, care are numele „GOD User” TomLiner, a oferit informații cu privire la un milion de conturi pentru a demonstra că acestea se află într-adevăr în posesia lui, și se pare că cercetători independenți în securitatea cibernetică au confirmat deja veridicitatea „ofertei” sale.

Nu este pentru prima oară când LinkedIn are parte de o „scurgere” masivă de informații. În aprilie, un alt „set” de informații cu privire la 500 de milioane de conturi a fost scos la licitație, iar LinkedIn a spus că și acelea au fost obținute tot prin data scraping.