Intel și Apple ar putea fi primele companii care folosesc cipuri pe 3nm de la TSMC

Scris de | 4 iulie, 2021
Intel și Apple ar putea fi primele companii care folosesc cipuri pe 3nm de la TSMC

Apple și Intel testează deja design-uri de cipuri realizate pe un proces de fabricație de 3nm, de către gigantul taiwanez TSMC, informează Nikkei. Intel ar plănui să folosească cipurile în următoarele sale notebook-uri și în centrele de date, în timp ce Apple vrea să fie prima companie care aduce pe piață un chipset pe 3nm, în viitoarele sale modele de iPad-uri. TSMC ar urma să înceapă procesul de fabricare pentru ambele companii încă de anul viitor.

Pentru moment, gigantul din Taiwan produce cipuri pe 5nm pentru iPhone 12-le celor de la Apple, iar în 2022 va construi noile sale cipuri AMD Zen 4. Producția în masă a chipset-urilor pe 3nm se vrea a începe în a doua jumătate a lui 2022, iar primele produse ar urma să fie livrate în 2023.

TSMC se așteaptă ca procesul de fabricare pe 3nm să livreze cu 10-15% mai multă performanță cu aceeași putere a dispozitivelor. De asemenea, compania lucrează și la un proces de fabricare pe 4nm, care ar urma să fie gata anul viitor. Cipurile pe 4nm vor fi cele din interiorul iPhone-urilor din 2022, conform presei asiatice.

În ceea ce îi privește pe cei de la Intel, compania americană a confirmat deja pentru Nikkei că va lucra cu TSMC pentru linia sa de produse din 2023. Interesant este că Intel abia a început să scoată de pe linia de producție cipuri pe 10nm, și a anunțat recent amânarea începerii procesului de fabricare pe 7nm până în 2023.

Dacă aceste informații se vor dovedi a fi reale, atunci Intel va reuși să învingă AMD în cursa pentru tehnologia de fabricare pe 3nm, deoarece compania „roșie” plănuiește în continuare să folosească chipset-uri pe 5nm pentru următoarele sale procesoare Zen 4. AMD se bazează acum pe TSMC pentru cipurile din interiorul procesoarelor și plăcilor sale grafice, ținând cont că fostul furnizor al acestora, GlobalFoundries, a luat în 2018 decizia de a nu produce cipuri pe 7nm sau mai mici.

Etichete: , , ,

Sursa: Intel and Apple may be first to use TSMC's 3-nanometer chips