Windows 11: Care sunt principalele noutăți despre cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, când se lansează și cât va costa

Scris de | 9 iulie, 2021
Windows 11: Care sunt principalele noutăți despre cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, când se lansează și cât va costa
FOTO via TechRadar

După ce a fost anunțat oficial în cadrul unui eveniment Microsoft care a avut loc pe 24 iunie 2021, Windows 11 se apropie de data oficială de lansare cu pași din ce în ce mai rapizi. Fiind de departe cel mai popular sistem de operare pentru desktop-uri și laptop-uri la nivel mondial, Microsoft Windows urmează să apară într-o nouă versiune, cu și mai multe funcționalități și cu o estetică ceva mai aerisită și mai plăcută ochiului.

FOTO via TechRadar

De fapt, putem spune că Microsoft a împrumutat câteva idei de la cel mai apropiat „rival”, MacOS, și a așezat taskbar-ul și programele pinned în centrul interfeței de utilizare. De asemenea, putem vedea schimbări majore și la magazinul de aplicații, care a avut parte de un redesign complet și care va deveni chiar folositor în viitorul apropiat.

Windows 11: Compatibilitate cu aplicațiile de Android

Un alt lucru foarte important de explicat din start este și apariția compatibilității Windows 11 cu aplicațiile Android, ceea ce înseamnă că ne vom putea folosi de app-urile de pe telefon și pe sistemul desktop sau laptop.

FOTO via TechRadar

Acest lucru este mai folositor atât pentru utilizatori, care vor găsi în magazinul de aplicații tot ce vor avea nevoie, dar și pentru producătorii de platforme software, pentru că nu va mai fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru portarea aplicațiilor deja existente pe Windows 11.

Windows 11: Specificații minime necesare

  • Procesor: 1 GHz sau mai rapid, cu cel puțin două nuclee
  • RAM: 4GB
  • Stocare: 64 GB
  • Firmware sistem: UEFI, Secure Boot
  • TPM: Trusted Platform Module 2.0
  • Placă Video: DirectX 12 sau mai recent, cu driver WDDM 2.0
  • Display: 720p, canal 8-bit per culoare, diagonală de cel puțin 9 inci
  • Conexiune la Internet și cont de utilizator Microsoft

Windows 11: Cât costă

La fel ca în cazul predecesorului său, Windows 10, Microsoft Windows 11 va veni sub forma de upgrade gratuit. Bine, asta pentru cei care au cumpărat deja versiunea actuală și doresc să facă trecerea spre cea viitoare. Tot ce trebuie să faci este să descarci chiar de pe site-ul Microsoft, kit-ul de instalare al lui Windows 11, care va fi disponibil la momentul lansării.

FOTO via TechRadar

În caz că nu ai deja Windows 10 cu licență, poți opta pentru unele chei de produs care sunt mai ieftine în acest moment (OEM), și care pot fi achiziționate de pe diverse site-uri care se ocupă cu tranzacționarea online, precum e-Bay sau Amazon.

Windows 11: Funcții noi

Cele mai importante adiții la sistemul de operare vor fi de ordin vizual, însă nu trebuie să neglijăm munca inginerilor de la Microsoft, care are efecte mai puțin vizibile. De exemplu, update-urile care vor fi lansate periodic pentru Windows 11 vor fi cu 40% mai mici ca și dimensiune, și vei putea obține un estimat al duratei de instalare a acestora, pentru a nu mai porni procese de instalare atunci când ai alte treburi.

FOTO via TechRadar

În plus, taskbar-ul a fost redenumit exact ca în cazul sistemului de operare de la Apple și se numește acum Dock. O altă modificare prezentă în cazul lui Windows 11 se leagă de aplicația Microsoft Teams, una care va fi mult mai prezentă în noul sistem de operare și care va fi integrata mai îndeaproape cu acesta. Un pariu interesant al Microsoft, având în vedere că Skype se află tot sub umbrela gigantului din Seattle.

Windows 11: Când se lansează

Conform informațiilor oficiale care vin din partea Microsoft, Windows 11 urmează să fie lansat în perioada sărbătorilor de iarnă, deci ne putem aștepta la disponibilitatea acestuia pentru download spre finalul anului.

Deși nu se cunoaște exact data oficială de lansare, Windows 11 ar putea fi lansat și mai devreme, spre final de toamnă, acesta aflându-se în acest moment în perioada de testare beta.

Etichete: , , , , , ,