REVIEW Poco F3 – Urmașul telefoanelor „ieftine și bune”

REVIEW Poco F3 – Urmașul telefoanelor „ieftine și bune”

Scris de | 21 iulie, 2021

Dacă ești cât de cât familiar cu scena smartphone-urilor, atunci cu siguranță ai auzit numele Poco la un moment dat, sau Pocophone. Acesta reprezintă probabil cea mai mare reușită a producătorului chinez Xiaomi, fiind un telefon care, în prima sa variantă – Pocophone F1 – a avut atât de mult succes încât a dus la nașterea unui brand separat, controlat în continuare de Xiaomi, însă cu o identitate diferită – Poco.

Dacă ești mai degrabă un fan al conținutului video, poți urmări acest review în videoclipul de mai jos.

Primul contact cu Poco F3 pare foarte familiar, deși personal nu am mai testat un telefon Xiaomi de luni bune. Însă, această combinație de negru cu galben pe care o are cutia lui Poco F3 îmi amintește mult de Realme – nuanța de galben fiind aproape identică. Există și același mesaj pe care îl găsești pe din ce în ce mai multe cutii de smartphone-uri, în special ale producătorilor chinezi – „with easy access to the Google apps you use most”, pentru a clarifica faptul că poți utiliza toate aplicațiile din suita Google pe acest telefon. 

În cutie vei găsi un mesaj de mulțumire pentru că ai cumpărat un Poco, încărcătorul pe 33W și cablul aferent, dar și o husă de protecție din silicon și un adaptor cu jack, în cazul în care vrei să folosești căști pe fir. 

După ce am terminat inventarul cutiei, e momentul să ne îndreptăm atenția asupra evenimentului principal – telefonul în sine. Poco F3 a ajuns în redacția connect într-o nuanță numită Night Black, cu un finisaj glossy, în care poți verifica dacă ți-a rămas ceva între dinți după prânz, pentru că spatele său reflectă tot, și este un adevărat magnet de amprente. Nuanța nu e tocmai un negru al nopții, așa cum spune Xiaomi, pentru că are niște tente argintii destul de evidente. 

Pe marginea din dreapta găsim butoanele de volum și cel de power, alături de senzorul de amprentă integrat, care este rapid și funcționează mai tot timpul perfect. Trebuie să recunosc însă că nu sunt tocmai încântat de senzorii de amprentă plasați pe laterală și în continare prefer unul plasat pe spate – e chiar păcat că nu îi mai găsești pe aceștia decât pe smartphone-urile ieftine, în jur de 1000 de lei.

Sus și jos găsim două difuzoare, sunetul fiind stereo, și tot jos se mai află și un sertar SIM, lângă portul de încărcare USB-C. Pe față, vedem un cutout în care este plasată camera de selfie.

Șasiul lui Poco F3 este din plastic, însă pe spate și pe față avem sticlă Gorilla Glass 5, care îi oferă un nivel de protecție considerabil. Are un rating de rezistență IP53, ceea ce înseamnă că oferă protecție la praf și stropi de apă. Nu e foarte greu, cântărește fix sub 200 de grame, și e destul de subțire, pe la 7,8mm.

Ecran

Ce trebuie să reții cu privire la ecran este faptul că avem de-a face cu un AMOLED destul de mare, cu o rată de refresh de 120Hz, care se mișcă extrem de cursiv și de rapid. De altfel, îți recomand ca setarea ratei de refresh pe 120Hz să fie și primul lucru pe care îl faci, fiindcă din nu știu ce motiv Xiaomi (sau Poco, nu știu exact pe cine ar trebui să dau vina aici) s-a gândit să seteze 60Hz by default.

Calitatea ecranului este bună, iar rezoluția 1080p este perfectă pentru YouTube sau Netflix. Culorile nu sunt nici șterse, nici prea accentuate, ceea ce e iarăși un lucru bun, însă un alt plus major se observă la luminozitate. Am testat multe telefoane care se află în zona aceea de midrange / upper midrange în ultima perioadă, și niciunul dintre ele nu a avut parcă un ecran la fel de luminos ca Poco F3. Mi s-a și confirmat de altfel că nu e doar o impresie, pentru că cifrele arată că acest telefon ajunge la o luminozitate maximă de 1300 de niți – asta în condițiile în care Samsung Galaxy Note 20 Ultra-ul meu atinge 1500 de niți.

Performanța lui Poco F3

La interiorul lui Poco F3 găsim un Snapdragon 870 5G, realizat pe 7nm și cu opt nuclee, ajutat de un Adreno 650. Telefonul vine cu două configurații, iar pe masa noastră a ajuns cea mai puternică dintre ele, cu 8GB de RAM și 256GB memorie de stocare (stocare care, apropo, este ultra-rapidă, de tip UFS 3.1).

Trecem rapid în revistă testele sintetice, acolo unde, în Geekbench 5, Poco F3 a scos rezultate mai bune decât cel mai recent flagship de la Samsung, Galaxy S21 Ultra, atât în single-core, cât și în multicore (994 de puncte în single-core și 3201 în multi-core). E o performanță remarcabilă, deși în 3D Mark nu reușește să se mai ridice la același nivel (5137 în Wild Life și 1476 în Wild Life Extreme).

În jocuri nu vei avea probleme, pentru că Poco F3 se poate achita de sarcini cu ușurință în orice titlu de mobil, oricât de solicitant ar fi. Am jucat puțin PUBG, Call of Duty: Mobile și NFS No Limits și dacă plănuiești să îți iei un astfel de telefon pentru a te juca pe el, atunci fii fără grijă, Poco F3 e echipat și pentru gaming. Are inclusiv un mod dedicat, numit Game Turbo, de unde poți optimiza mai bine performanța și te poți asigura că telefonul nu se va încălzi prea puternic.

Ajută și bateria, care are 4520mAh și se încarcă pe 33W, fiind astfel destul de mare pentru a-ți oferi câteva ore bune de joacă. Pentru utilizare normală, bateria ar trebui să fie suficientă pentru o zi întreagă, chiar și cu rata de refresh setată la 120Hz.

Software / interfață

Poco F3 rulează Android 11, cu interfața MIUI 12.5 și trebuie să spun că nu îmi place absolut deloc. Știu și înțeleg motivele pentru care Xiaomi continuă să introducă reclame în interfața telefonului, însă detest acest lucru. Aș prefera să pot schimba tema telefonului, să îmi setez un always-on display sau să pot schimba rata de refresh fără să primesc o reclamă și cred că acesta este și principalul motiv pentru care nu am putut niciodată să fiu atât de atras de device-urile Xiaomi ca alte persoane. 

Într-adevăr, multe dintre ele oferă un raport calitate-preț excelent, și ai opțiunea de a dezactiva reclamele, dacă ai răbdarea necesară să o cauți sau dai un search pe Google, însă simpla lor prezență este extrem de deranjantă.

Partea bună este că și Xiaomi, la fel ca alți producători chinezi, îți oferă destul de ușor posibilitatea de a-ți personaliza telefonul și a face cam orice modificări îți dorești, fie că vorbim de forma iconițelor de aplicații, culoarea generală a interfeței sau altele.

Camerele lui Poco F3

Am divagat însă puțin, deci zic să ne întoarcem la telefon în sine și la unul din aspectele sale cele mai interesante: camera. Poco F3 vine cu un ansamblu de trei senzori pe spate – și ăștia chiar sunt senzori, nu ni se mai aruncă senzorul de adâncime în față ca și cum ar fi o altă cameră.

Așadar, principala are 48MP cu f/1.8 de 26mm, și i se alătură un ultrawide de 8MP cu f/2.2 și unghi de 119 grade și un macro de 5MP cu f/2.4, de 50mm.

Portretele arată bine, deși vei mai observa zone ieșite din focus uneori, iar camera de 48MP merită folosită ori de câte ori ai ocazia. Reține o cantitate considerabilă de detalii, însă, iar lucrul acesta este valabil pe toate camerele lui Poco F3, culorile sunt mult prea accentuate. Spre exemplu, nuanța de albastru a cerului din poze nu era nici pe departe atât de aprinsă. Sigur, aveam AI-ul pornit, care are rolul de a scoate anumite elemente în evidență, cum sunt norii sau mâncarea, însă parcă exagerează în încercarea sa de a face pozele cât mai „instagramabile” – în lipsa unui alt cuvânt. 

Camera de selfie are 20MP, cu f/2.5, şi este mult mai bună decât mă aşteptam. Şi aici portretul merită folosit, în special pentru că face un bokeh decent şi reuşeşte să surprindă o mulțime de detalii. 

V-am mai povestit în alte review-uri că nu sunt un fan al camerei ultrawide, iar lucrul acesta nu se va schimba prea curând. Am folosit-o sporadic pe Poco F3, şi nu prea e nimic special – deformarea e destul de vizibilă şi nici calitatea nu e extraordinară la cei 8MP. Pentru mine, ultrawide-ul rămâne acea cameră bună de folosit când te afli în fața unei clădiri uriaşe sau pe un stadion şi vrei să prinzi întreaga construcție.

Macro-ul parcă nu vrea să fie găsit şi te vei simți ca un mic Magellan atunci când în sfârşit afli unde se ascunde. Nu ştiu dacă merită însă neapărat să îl cauți, pentru că rezultatele sale nu sunt spectaculoase. Păstrează un nivel decent al calității, cu cei 5MP ai săi, însă texturile se cam pierd pe alocuri.

Concluzia connect

Poco F3 în varianta testată de noi costă în jur de 1700-1800 de lei, în timp ce varianta cu mai puțină stocare şi RAM se învârte pe la 1500 de lei. Mi se pare o diferență foarte mică şi tocmai de aceea, dacă te interesează acest telefon, îți recomand să mergi pe varianta pe care am prezentat-o și noi. Este un telefon care oferă un pachet foarte bun pentru acest preț, cu un ecran mult mai luminos decât găseşti pe alte midrange-uri, performanță bună şi un senzor principal, respectiv o cameră de selfie care îți oferă rezultate satisfăcătoare. Sigur, va trebui să te lupți cu câteva elemente neplăcute precum interfața şi reclamele din ea, însă dacă eşti fan Xiaomi probabil că deja te-ai obişnuit cu aceste lucruri.

Etichete: , , , ,