Tesla va permite în curând altor mașini electrice să folosească încărcătoarele sale

Scris de | 21 iulie, 2021
Tesla va permite în curând altor mașini electrice să folosească încărcătoarele sale
Foto: Tesla

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a anunțat că rețeaua de încărcătoare Supercharger ale companiei va fi deschisă în curând și altor vehicule electrice. Vestea a venit într-o postare a miliardarului pe Twitter, și confirmă o poziție pe care compania a avut-o în ultimii ani, spunând în repetate rânduri că nu s-ar opune acestei idei.

Nu cunoaștem încă o dată exactă la care Tesla va permite altor vehicule electrice să utilizeze rețeaua sa uriașă de 25.000 de încărcătoare, însă se pare că se va întâmpla până la sfârșitul lui 2021. Nu știm nici dacă va fi vorba de o deschidere parțială sau completă a încărcătoarelor, sau ce producători de vehicule electrice au ajuns deja la un acord cu Tesla pentru a folosi Superchargerele și dacă posesorii de Tesla vor avea cumva prioritate la utilizarea lor.

Musk a spus însă într-un tweet ulterior că întreaga rețea va ajunge să fie disponibilă la un moment dat. Încărcătoarele Tesla sunt localizate pe întreg globul, din America de Nord până în Asia, Europa și Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe și Israel).

CEO-ul Tesla vorbește deja de câțiva ani de posibilitatea de a împărți tehnologia de încărcare Tesla cu posesorii altor vehiucle electrice. În 2014, Musk spunea că ar fi dispus să ofere designul încărcătoarelor pentru construirea unui standard care să poată fi modificat cu ușurință de orice alți producători.

Și în 2018, el declara că „am spus dintotdeauna că suntem fericiți să susținem alți producători auto și să îi lăsăm să ne folosească stațiile de încărcare. Ar trebui doar să plătească un cost direct proporțional cu numărul de vehicule produse de ei care utilizează Superchargerele. Și ar trebui să accepte puterea noastră de încărcare sau cel puțin conectorul nostru – sau să aibă un adaptor la conectorul nostru. Suntem foarte deschiși către acest lucru, însă până acum nimeni nu ne-a contactat ca să ne spună că își dorește asta.”

Cele două tipuri de conectori folosiți pentru încărcarea vehiculelor electrice sunt Combined Charging System (CCS) și CHAdeMO. Primul dintre acestea a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, atât în America de Nord, cât și în Europa.

Tesla are însă propriul său conector, ceea ce înseamnă că ceilalți producători auto vor trebui să ofere sau să vândă un adaptor pentru proprietarii de vehicule care vor dori să folosească și Superchargerele Tesla. În Europa însă, Tesla folosește un conector CCS, astfel că bătrânul continent este cea mai probabilă destinație pentru debutul deschiderii Superchargerelor pentru alte mașini electrice.

Etichete: , , ,

Sursa: Elon Musk: Tesla to open up global charging network to other EVs later this year