Apple va permite unor aplicații să evite comisionul de 30% din AppStore

Scris de | 2 septembrie, 2021
Apple va permite unor aplicații să evite comisionul de 30% din AppStore

Apple a fost criticată îndelung în ultimii ani pentru comisionul de 30% pe care îl ia de la dezvoltatorii de aplicații, astfel că, începând cu anul viitor, unii dintre aceștia vor putea evita să plătească gigantului tech această taxă.

Compania din Cupertino a anunțat că va aduce un update magazinului său de aplicații, AppStore, la începutul lui 2022, pentru a permite dezvoltatorilor un aplicații de tip „reader” să adauge linkuri către site-urile proprii, oferindu-le astfel utilizatorilor posibilitatea de a-și crea conturi direct pe aceste site-uri și de a plăti tot pe ele.

Ce înseamnă însă mai exact „reader apps”? Ei bine, Apple le definește ca fiind acele aplicații care „oferă conținut cumpărat anterior sau abonamente de conținut pentru reviste digitale, ziare, cărți, conținut audio sau video și muzică”. Asta înseamnă că, potrivit acestor criterii, noua regulă se va aplica și unor uriași precum Spotify și Netflix.

Apple a anunțat acest nou update ca urmare a unei concluzii a unei investigații derulate de Japan Fair Trade Commission. Compania americană a încheiat astfel o înțelegere cu Comisia pentru a permite dezvoltatorilor de aplicații „reader” să includă un singur link către webiste-ul lor, deoarece aceștia „nu oferă bunuri digitale in-app sau servicii pentru achiziție”. Schimbarea va include toate aplicațiile de tip „reader” din întreaga lume.

Netflix și Spotify sunt printre cei mai mari criticii a politicii AppStore, impusă de Apple, care primește 30% din veniturile celor două aplicații extrem de utilizate. Spotify chiar a mers mai departe, și a depus o plângere împotriva celor de la Apple către Comisia Europeană în 2019, menționând că practicile gigantului sunt anti-competitive. Ulterior, deoarece nu dorea să plătească comisionul de 30% celor de la Apple, Spotify a decis să nu mai permită utilizatorilor săi să plătească abonamentul prin intermediul aplicației de iOS. Aceeași decizie a luat-o și Netflix, însă cu un an înainte, în 2018.

De menționat este faptul că acest nou update nu se referă la jocuri, astfel că bătălia lungă dintre Epic și Apple din tribunale nu va avea încă un sfârșit.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Apple will allow some media apps to link outside the App Store for payments